Régió

Javában zajlik a Garamkövesdi Borfesztivál

Garamkövesd | A párkányi borvidék kiváló borai várják ma is a látogatókat a Garamkövesdi Borfesztiválon. A vidéket jellemző fehérborok mellett zamatos vörös- és kiváló rozé borokat is kóstolhatnak az érdeklődők.
Gulyás Zsuzsanna

2014. augusztus 9. 18:10

„A vidék boraira hatással van a Duna, a Garam és az Ipoly, a kiegyenlített napos és meleg időjárás, a déli fekvésű dűlők egyedi mikroklímája és a talajtípusok változatossága. Megtalálható itt a lösz, az agyag, a vályog, a barna erdőtalaj és a vulkanikus eredetű andezit talaj is. Fő szőlőfajtáink az olaszrizling, a zöld veltelini, a fehér burgundi (Pinot blanc), a leányka, a királyleányka, a rajnai rizling, a kékfrankos, a Szent Lőrinc, de a választék pincénként változik és bővül” – mondta Geönczeöl Attila szervező, a Szkala Polgári Társulás elnöke. A kétnapos fesztivál megrendezését a szőlészek és borászok egyesülete és a község önkormányzata is támogatja. „Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az Alsó-Garam mentére, erre a kicsit Csipkerózsika-álmát alvó vidékre, ahol ódon, nagyrészt omladozó falú pincék állítanak emléket a hajdan virágzó szőlő- és bortermelésnek. Az Alsó-Garam mente valaha igazi élő szőlőskert volt napsütötte dűlőkkel, hangulatos pincefalvakkal és zamatos borokkal. A 20. század viharai viszont ezt a vidéket sem kerülték el, de az emberekből a táj, a szőlő és a bor szeretetét nem tudták kiölni. Az egykori vincellérek utódai most újratelepítik a domboldalakat és új életet visznek a több száz éves falak közé. A bort viszont nemcsak készíteni kell, hanem meg is kell inni. Ebben a tudományban ugyan a Garam-menti borászok is jeleskednek, de bőven marad bor a betérő vendégeknek is. Az év néhány napját szeretnénk a Garam-mente borünnepévé tenni, ezért indítottuk útjára a Garam Menti Nyitott Pincék rendezvénysorozatot, amelynek egyik fontos állomása a Garamkövesdi Borfesztivál” – magyarázta a szervező.

A tegnap kezdődött fesztivál a kitűnő borok mellett ma színvonalas kulturális műsorral is várja a vendégeket. 18 órától Gardenő Klaudia és a Jazz Kvartett, 19.30-tól a Rock and Roller együttes koncertje várja az érdeklődőket. A nagyszínpad 22.30-tól Caramelé lesz, akit 23.30-kor Johnny és a ricsajok követnek. A koncertek belépődíja 5 euró.

A fesztivál helyszínére 17 órakor ma is ingyenes fesztiválbusz indul Esztergomból, amely Párkányon keresztül közlekedik. Garamkövesdről 24 órakor indul vissza Esztergomba.

Az Új Szó a rendezvény médiatámogatója.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

koronavírus

WHO: 28 európai ország közül 19-ben a delta variáns domináns

parlament k

Folytatódik a parlament rendkívüli ülése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.