János-napi borszentelés és az új orgona ünnepe Ebeden

Ebed
Ebed |

A népi és egyházi hagyományok felelevenítése, az újborok megszentelése, az új orgona felavatása – ez volt a lényege annak az ünnepi rendezvénynek, melynek keretében János-napon szentmisét is tartottak az ebedi katolikus templomban.

A házigazda, Benefi László borász, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend tagja elmondta, a borlovagrendnek, de a helyi és környékbeli borászoknak is fontos a hagyományőrzés és a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez kapcsolódó régi szokások ápolása is, ilyen fontos esemény a János-napi borszentelés és a bormustra. „A lovagrend 2004-ben alakult, azóta Esztergomban kétszer, tíz éve pedig felváltva Muzslán és Ebeden is rendezünk újborszente-lést. Örömünkre szolgál, hogy ezt a szép szokást Kéménden, Szőgyénben és más településeken is tartják a borosgazdákˮ– mondta Benefi László. Ebeden idén nagyon jó volt a termés, kiváló borok készültek, Benefi László saját terméséből a cserszegi fűszerest és a sauvignont emelte ki, hozzátéve, hogy a vörösborokkal sem kell szégyenkezniük. Fontos, hogy a borász minden fázisban figyeljen, mert jó minőségű szőlőből is lehet gyenge bort készíteni, a gazda hozzáállásán, igényességén múlik minden. Muzsla, Ebed, Kéménd és Párkány környéke remek szőlőtermő terület, főképp az olaszrizling, a leányka, a zöld veltelini a bevált, régi fajta, de manapság már a sauvignont, a devínt illetve a kékszőlőkből a dunajt is sikerrel telepítik, termesztik – tette hozzá a szakember. 


János-napon Ebeden nemcsak az újbort ünnepelték, hanem a község teljesen felújított templomi orgonáját is. A hangszer rekonstrukciójára az önkormányzat 15 ezer eurót adott, további 15 ezret az egyház és a hívők gyűjtöttek, gyűjtenek.


„1931–32-ben Tattinger Ferenc érsekújvári orgonaépítő mester építette újjá a falu régi orgonáját. A hangszert sajnos évtizedekig nem használták, mióta kántorok érkeztek az egyházközségbe, azóta szólaltattuk meg. Kiderült, hogy lehangolódott, nem működtek a regiszterek, legutóbb a múlt század nyolcvanas éveiben javították, de ez nem tekinthető szakszerű felújításnak. Mindenképp meg szerettük volna menteni, szakmai vélemények alapján úgy döntöttünk, hogy a Tattinger-féle pneumatikus orgonába már nem fektetünk pénzt, ehelyett egy németországi, Franz Breil-féle mechanikus, nyolcregiszteres orgonát vettünk és építettünk be a régi, de kibővített orgonaszekrénybe. Ez kapott egy díszítő festést és új, homlokzati sípokat. Ma ez a csodálatos hangszer szól az ünnepenˮ – mondta Borka Iván atya, muzslai és ebedi plébános. Hozzátette, egy új orgona beépítése, működtetése nem olcsó, de ez a hangszer nemzedékeknek és közösségeknek szól és szolgál. Ebeden például az egyházi zene fejlődését és a kórus működését segíti. Kórustábort is szerveznek, már harmadik alkalommal és ebben szintén nagy segítségükre lesz a hangszer, miként a liturgiában is. 

Az új orgonán Laczó Brigitta budapesti orgonaművész adott koncertet, egyebek mellett Bach- és Mendelssohn-műveket játszott. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?