Izgalmas és kormos vonatozás

gőzdöny
Pered |

Harmadszor szervezték meg szombaton a Gőzfelhős Gyereknapot a peredi vasútállomáson. A nosztalgiavonatok mellett számos érdekes programmal várták az érdeklődőket.

Harmadik alkalommal szervezte meg a Csángó és a Campus Polgári Társulás a Gőzfelhős Gyereknapot a peredi vasútállomáson Pered, Deáki, Zsigárd, Farkasd község, valamint a ŽSR, a ZSSK Cargo, a Szlovák Vasúttörténeti Múzeum, a MÁV Rail Tours és Nyitra megye támogatásával. Tavaly és idén a koronavírusjárvány miatt nem a június 1-hez legközelebbi hétvégén, hanem augusztus közepén valósult meg a rendezvény. Darázs László, a Csángó PT elnöke, a Gőzfelhős Gyereknap megálmodója elmondta, utólag úgy tűnik, jobb volt az augusztusi dátum, mert június elején könnyebben előfordulhat, hogy az eső elmossa a rendezvényt. „Még nem dőlt el, jövőre visszatérünk-e a júniusi időponthoz, vagy marad az augusztusi dátum, de a szervezés már elkezdődött. Egyelőre részleteket nem szeretnék elárulni, de ha minden jól megy, nem egy gőzös fog jövőre füstölni Pereden” – árulta el Darázs László, aki úgy fogalmazott, számára az amolyan beteges hobbi, hogy szórakoztató programokat szervezzen az embereknek.

„A Csángó és a Campus csapata a pozsonyi Vasútbarátok Klubjának (Klub priateľov histórie železničnej dopravy) tagjaival kiegészülve úgy tették a dolgukat, mint a svájci óra. Utóbbiak a gőzmozdonynak és a tűzoltószerelvénynek a személyzetét adták. Pénteken reggel felfűtötték a gőzmozdonyt, elhozták Pozsonyból Vágsellyére, majd Deákira. Budapestről egy másik szerelvény indult szombaton hajnalban Szobra, ahol előfogatot kapott, vagyis egy villanymozdony húzta el Vágsellyére a százéves motorkocsit, mivel Szlovákiában nincs futási engedélye, majd onnan a tűzoltószerelvény segítségével érkezett Peredre, ahol az érdeklődők megtekinthették. Idén tehát a kirakodóvágányt is használni tudtuk, hiszen ott állt az említett motorkocsi, így jövőre is valami hasonlót tervezünk” – mondta.

Fárasztó feltöltődés

Szedlár Tibor, a Csángó PT tagja, aki a büfében dolgozott egész nap, a sátrak bontásakor úgy fogalmazott, feltöltődve, ugyanakkor rettenetesen fáradtnak érzi magát. „Azt hiszem, hogy kitettünk magunkért, hiszen a harmincöt fokos melegben lebonyolítani a gyereknapot nem kis feladat. Úgy láttam, hogy akik kijöttek ma, nagyon jól szórakoztak. Idén a gulyás, a pecsenye, a kolbász és a palacsinta mellett újdonságként sült halat is kínáltunk, az fogyott el leghamarabb, de végül mindent eladtunk. Többször megfordult a fejemben közben, hogy mennyivel könnyebb lenne otthon pihenni a medencében, de amikor Bernáth Tamás, a Komáromi Jókai Színház színművésze, aki egész nap műsorvezetőként, Tomi bohócként és önálló műsorával szórakoztatta a résztvevőket, a nap végén elmondta, hogy mennyire jó volt látni a lelkes szervezőcsapatot, hogy milyen jól együttműködnek a két társulás tagjai, az egészen megható volt” – mondta el Szedlár Tibor.

Százéves vonatok

A résztvevők számát ezer felettire becsülték a szervezők. A „kacsa” nosztalgiavonat háromszor fordult meg a nap folyamán Deáki és Farkasd között oda-vissza. „Összesen 720 menetjegyet adtunk el, ha ehhez hozzáadjuk azokat az érdeklődőket, akik nem vonatoztak, csak kijöttek a gyereknapra, akkor szerintem 11001200-an megfordulhattak itt a nap folyamán. Érdeklődők nemcsak a környékbeli falvakból érkeztek, hanem például Bősről, Tardoskeddről, Nagymegyerről, Galántáról, de még Nagysurányból is” – tette hozzá Darázs László. A vonatrajongótól a vonatokról is megtudtunk néhány érdekességet. A 310-433-as kacsa gőzmozdony a Szlovák Vasúttörténeti Múzeum tulajdona, a századfordulón gyártották ezt a típust, amelyhez az Osztrák–Magyar Monarchia korabeli kocsikat adott kölcsön a múzeum. Közülük kettőt az aradi gépgyárban gyártottak. A tűzoltószerelvény, amelynek minden széntüzelésű gőzmozdony után kell közlekednie, szintén több mint százéves volt, valamint a hozzá tartozó műhelykocsi is közel százéves volt. Budapestről egy BCmot motorkocsi, korábbi nevén sínautóbusz érkezett, amelyeket az 1920-as években kezdtek gyártani. Mivel Szlovákiában nincs futási engedélye, ezért előfogattal érkezett Peredre, vagyis egy másik mozdonnyal vontatták ide rendkívüli küldeményként. A vonatozás mellett volt ugrálóvár, körhinta, fajátékok, íjászat, kézművesfoglalkozás a ZSSK Cargo vagonjában és veterán autók bemutatója, Tomi bohóc és Bernáth Tamás műsora.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?