Régió

Ismét kétnyelvű a bacsfai közlekedési tábla

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái Pozsony és Somorja nevét szlovákul és magyar is jelölő óriásmatricát helyeztek el a bacsfai közlekedési táblán. A táblát fél évvel ezelőtt helyi aktivisták már kétnyelvűsítették. Lépésüket akkor Peter Pellegrini miniszterelnök provokációnak minősítette és személyesen járt közben a magyar megnevezések eltávolítása érdekében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 11. 18:26

Kép: KDSZ

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia legújabb megmozdulásával arra kívánja felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a földrajzi nevek kisebbségi nyelven történő megjelölését
Szlovákia nemzetközi egyezményben vállalta. A többnyelvű közlekedési táblák használta teljesen bevett megoldás az Európai Unió több tagállamában. Követelésük Szlovákiában is egy olyan jogos igény, ami nem a feszültségkeltésről, hanem a magyar közösség egyenlő félként való elismeréséről szól.

Érsek Árpád közlekedési miniszter és Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos sajtóban megjelent nyilatkozatai szerint egy 2018-as belügyi rendelet alapján lehetőség van a táblák kihelyezésére. Az útjelző táblák formáját műszaki normák határozzák meg. A szóban forgó normákat a Belügyminisztérium tudja módosítani. A mai nap folyamán ezért levélben fordultunk a miniszter és kormánybiztos urakhoz. Levelünkben arra kértük őket, hogy folytassanak tárgyalásokat a Belügyminisztériummal annak érdekében, hogy sor kerüljön a műszaki normák módosítására oly módon, hogy kikerülhessenek a településneveket kisebbségi nyelven is megjelölő útjelző táblák.

A bacsfai tábla kétnyelvűsítésére reagálva szlovák szélsőségesek a magyar nemzetiségű polgárok méltóságát sértő kijelentéseket tettek . A szélsőségesek
előretörése közepette különösen fontos, hogy a politikusok kijelentéseikkel vagy tétlenségükkel ne legitimálják a kirekesztő és feszültségkeltő megnyilatkozásokat, hanem egyértelműen kiálljunk a demokratikus értékek mellett. A KDSZ bízik benne, hogy kormányzati képviseletünk partner tud lenni ebben a folyamatban.

(A KÉTNYELVŰ DÉL-SZLOVÁKIA SAJTÓKÖZLEMÉNYE az útjelző táblák kétnyelvűségéről)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hisz a kacsában úgysincs liszt!

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Ha újraválasztanak, megtaláljuk a rák ellenszerét - ígéri Trump

Legfrissebb galériák
Olvasta már?