Régió

Ismét hazánkban ragyog a béke lángja

Komárom | A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából immár huszonötödik alkalommal érkezett hazánkba a Betlehemi Békeláng. A cserkészek december 10-én Bécsben a szír ortodox egyház Szent Efrém-templomában vették át a lángot Melanie Walterertől, a 2016-os év lánggyermekétől. A felvidéki központi átadó ünnepséget december 11-én tartották Komáromban, ahonnan a Békeláng megkezdte útját Dél-Szlovákia magyarlakta területeire.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. december 13. 13:03

Az idei bécsi lángátadó ünnepségre számos európai országból, valamint az Amerikai Egyesült Államokból és Bolíviából érkeztek cserkészek, hogy idén is eljuttassák hazájukba a betlehemi Születés-templomából induló békelángot. Az összefogás és összetartozás maga a béke – így hangzik a láng idei jelmondata, amely emlékeztet bennünket arra, hogy békére csupán egymás elfogadásával tehetünk szert. A köszöntők elhangzása után az idei év lánggyermeke, a 12 éves Melanie mindenki lámpását meggyújtotta a békelánggal. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség küldöttségéből a féli Kireth Rebeca vette át a lángot. A szövetségünket képviselő cserkészek még Bécsben átadták az udvardi és besenyői cserkészeknek a lángot. Másnap délelőtt pedig Komáromba, a Szent András-templomba jutott el a központi átadó ünnepségre, amelyen számos cserkészcsapatunk küldöttsége vett részt, és vitte el szülővárosába/falujába. Délután már Nyitragesztén, az adventi ünnepségen adták tovább a béke lángját, később pedig Csehibe, Bodokra, Zsérére, Nagycéténybe és Zoboralja más falvaiba juttatták el. Ezt követően a Békeláng stafétaszerűen folytatja útját Szlovákia magyar lakta területeire.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"258759","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 400px;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Szlovák cserkésztestvéreink december 11-én adták át a lángot a köztársasági elnöknek és lengyel cserkésztestvéreiknek is. Csütörtökön, december 15-én, Pozsonyban, a Csemadok székházában adja át az SZMCS küldöttsége a lángot Bárdos Gyulának, a Csemadok országos elnökének. Pénteken, december 16-án, Héreg (Magyarország) községben rendezik meg a Szeretetláng átadó ünnepséget, így – a szlovákiai magyar cserkészek segítségének köszönhetően – a tatabányai kistérségben élők is továbbadhatják a Betlehemi Békelángot.

A szlovák cserkésztestvéreinknek jóvoltából szinte a teljes hazai vasúthálózatot beutazza a béke lángja. December 18-án a lévai cserkésztestvérek bejárják a Léva - Párkány vasútvonalat, így az érdeklődőknek lehetősége nyílik átvenni a lángot. Szintén a szlovák cserkésztestvéreink juttatják fel idén is a festői Lomnici-csúcsra (2634 m), karácsony előtt pedig velük közösen adjuk át a Békelángot Mons. Orosch János nagyszombati érseknek.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"258760","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 400px;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A békeláng útjáról a Betlehemi Békeláng honlapján (lang.szmcs.sk), valamint Facebook oldalán (facebook.com/betlehemilang) tájékozódhatnak. A cserkészek szeretnék ebben az évben is minél több településre eljuttatni a Betlehemi Békelángot, és ehhez kérik mindenki segítségét. Ha az Ön településére nem jutott még el az elmúlt években a láng, vegye fel velünk a kapcsolatot a fent említett honlapon keresztül. (szmcs-p)

Önnek ajánljuk

Nem dugult be a főváros

Meghalt Karl Lagerfeld

A rozsnyói Farkaš Henrietta kapta a sportolók Oscar-díját

GALÉRIA: Pozsony felé tartanak a gazdák

Záróvonalon előzött a sofőr, egy nő életveszélyben van

Délen nem lesz tiltakozás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?