Régió

Iskolaügyi témák terítéken Gútán

Gúta | Minden, három évnél idősebb gyermek felvételt nyert a városban működő három óvoda valamelyikébe, a magyar óvodában vannak még szabad helyek, a szlovákban enyhe túljelentkezés mutatkozott. Ez derült ki abból a jelentésből, amit Takács Imre, a közös tanügyi hivatal vezetője tárt az önkormányzat elé a legutóbbi testületi ülésen.
V. Krasznica Melitta

2019. június 26. 18:00

Gútaiskola
2017 januárjában az iskola-összevonás ellen tiltakozók a testületi ülésen is felvonultak (A szerző archív felvétele)

Gútán egy-egy magyar és szlovák városi, valamint egy egyházi óvoda működik. A Brünni téri magyar óvoda a 2018/19-es tanévben hét osztállyal, 152 gyerekkel működött. Az 59 iskolaköteles gyerek közül 10-nél halasztást kértek a szülők, ők továbbra is maradnak az óvodában és 31 új felvételi kérvényt regisztráltak. Az óvodában 13 szabad hely van még. Az ötosztályos Erdő utca 10 szám alatti szlovák óvodába ebben a tanévben 119 gyerek járt, a 27 lettek iskolakötelesek, de heten szeptemberben még nem kezdik meg az iskolát. A 20 szabad helyre 35 kérvény érkezett, közülük 19 a három évnél idősebb gyerek, őket felvették, a fiatalabbak beíratását helyhiány miatt elutasították. A Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban két óvodai osztály van, 30 gyerekkel, 9 a ballagó, és 15 a beíratott kisgyerek, valamennyit fel tudják venni. A nyári hónapokban, augusztus utolsó két hetének kivételével, lesz óvoda a városban. Hol egyik, hol másik óvoda fogadja a gyerekeket, természetesen azokból az óvodákból is, amelyeik éppen zárva tart.

Takács Imre arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy a II. Rákóczi Ferencz Alapiskolában egy első osztály nyílik 10 diákkal, és 14 diák ballag. A jövő tanévben 3-ról kettőre csökken a napközis csoportok száma, a jelenlegi két párhuzamos 4. és 7. osztályt évfolyamonként egy-egy osztályba vonják össze. A beíratások után az is kérdéses volt, hogy nyílik-e egyáltalán első osztály ebben az iskolában. A testület idén már 38 ezer eurót jóváhagyott a normatíván felül az iskola megsegítésére a város költségvetéséből és ezt év végéig várhatóan 40 ezer euróra kell növelni. A jövő tanévben pedig akár 80 ezer euróra is emelkedhet a szükséges plusztámogatás. A másik két városi iskolában, a Corvin Mátyás AI-ban és a szlovák nyelvű Komenský AI-ban két-két első nyílik, 32, illetve 26 diákkal. Ez a két iskola fedezni tudja kiadásait a normatív támogatásból.

Takács Imre a testület korábbi felkérésére egy átfogó elemzést is kidolgozott a városi iskolák jelenlegi helyzetéről, az elkövetkező években várható diáklétszámokról, a finanszírozásról. Az anyagot most részleteiben nem tárgyalta a testület, de feladatul adta Horváth Árpád polgármesternek, hogy az elkövetkező hónapokban hívjon össze szakmai fórumot a három városi alapiskola igazgatói, az iskolatanácsi tagok, valamint külső szakemberek részvételével, és közösen vázoljanak fel alternatívákat a jövőre nézve.

Az alaphelyzete kísértetiesen hasonlít a két és fél évvel ezelőtti állapotokra, amikor is – egy szakmai elemzés alapján – a városvezetés javaslatot tett a két városi fenntartású magyar alapiskola összevonására. Akkor az elképzelés nagy felháborodást váltott ki egyes szülők, tanárok és városi képviselők körében, petíció is indult a II. Rákóczi AI megmentéséért, felsőbb szinten pedig a hazai magyar pártok kreáltak politikai kérdést az ügyből. Végül a városvezetés visszatáncolt, az összevonás elmaradt, de a gondok nem oldódtak meg. Most ismét elkészült egy, a korábbihoz hasonló elemzés, újra lesz szakmai és lakossági fórum, kérdés, ezúttal milyen eredménnyel.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Soták

Fellázadtak a szlovákiai nagyvállalatok

SUZUKI - további 2 hét leállás, a bérkifizetés biztosítva

naka

Pozsony megyében razziázik a NAKA

szlanko

Egy téli mászás története: Szlankó Zoltán az Ama Dablamon próbálkozott

macska illusztráció

Fertőzött lett egy macska is a gazdája után Hongkongban

Türkmenisztán

Türkmenisztánban szó szerint betiltották a koronavírust

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.