Régió

In memoriam Léva díszpolgára lett Grendel Lajos

Léva | A zsinagóga épületében, a megszokottnál valamivel szűkebb körben tartották meg a városi díjátadó ünnepséget, melyen in memoriam díszpolgári címet adományoztak Grendel Lajos írónak, a város jeles szülöttének.
author
Száz Ildikó

2021. október 14. 15:14

Léva
- Képarchívum

In memoriam díj

A rangos elismerést a fia, Grendel Gábor vette át Ján Krtíktől, Léva polgármesterétől, és jelen volt Grendel Ágota is, a Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, egyetemi tanár özvegye. A testület még a júniusi ülésen döntött a díszpolgári, a városi és a polgármesteri díjak jelöltjeiről, az önkéntesek díjazásáról, illetve azon jeles személyiségekről, akik in memoriam részesültek városi elismerésben.

Léva


A méltatásban elhangzott, hogy Grendel Lajos 1948. április 6-án született Léván, a helyi alapiskola elvégzése után a járási székhely gimnáziumát látogatta, számos írásában örökíti meg szeretett szülővárosát. Grendel Gábor lapunknak elmondta, a közelmúltban is járt Léván, amikor egy új utcát neveztek el a magyar nevelési és oktatási intézmények közelében az édesapjáról. Grendel Gábor köszönetet mondott Léva vezetésének, hogy méltón őrzik édesapja emlékét. A Négy hét az élet című regényből idézett az író emlékére, miszerint az ember tulajdonképpen kétszer hal meg, először amikor a szíve megszűnik dobogni, másodszor már örökre távozik, amikor az emlékezés utolsó szikrája is kihunyt.

Léva


Rendkívüli személyiségek

Díszpolgári címet kapott Miloš Szabo selmecbányai születésű római katolikus pap és jogász, aki 1988 és 1992 között tevékenykedett a városban, és a rendszerváltás során aktívan kivette részét a demokráciáért folytatott küzdelemben.

Léva


Mila Haugová költő, prózaíró, fordító szintén díszpolgári címet kapott, és a díjátadón nagy szeretettel emlékezett vissza a városban töltött évekre. Léva városi díját Vladimír Smetana, a Barsi Múzeum természettudományi munkatársa vette át, a természetvédelmi munkájáért és a város történelmi értékeinek népszerűsítéséért. Kosztolányi Magdolna, a Csemadok Lévai Alapszervezetének és a Reviczky Társulás tagja, a Lévai Magyar Asszonyok Ligája alapítója szintén városi díjat vett át. Méltatásában kiemelték, hogy a díjazott szívügyének tartja a lévai történelmi jelentőségű sírhelyek felkutatását, gondozását, megmentését az utókor számára.

Léva


In memoriam kapott városi díjat Juraj Kovács akadémiai festő és Alena Cibulková pedagógus. Valamennyi díjazottról kisfilmet mutattak be, így azon díjazottak nem mindennapi életébe is némi betekintést nyertek a vendégek, akik már nem lehetnek köztünk.

Érték- és embermentés

Polgármesteri díjat kapott Magdaléna Boledovičová, aki a hátrányos helyzetben élők támasza, segítője a városban. Rendkívül nagyra becsülik az önkéntesek munkáját a járási székhelyen. A díjazottak egyike volt Peter Benček százszoros véradó, aki rendkívüli elszántsággal toborozza az újabb véradókat. A Szlovák Vöröskereszt helyi szervezetének aktív, lelkes tagja Oľga Kurpašová is ebben az elismerésben részesült. A díjazott a koronavírus idején arcvédő maszkokat varrt az ügyfeleiknek, az egészségügyi dolgozóknak, a véradóknak.

Önkéntes munkájáért vett át elismerést Ľudovít Valach nyugalmazott pedagógus, zenész, aki a szociális szolgáltatások központjában működő Öröm énekkar muzsikusa, az idős emberek támogatója, vígasztalója. Munkáját Viera Nehézová és Jozef Števčík segítik, akik a Fénix szociális központ lakóinak mindennapjait gazdagítják zenei kíséretükkel. Az ünnepséget a Kadosa Pál Művészeti Alapiskola növendékeinek műsora tette teljessé.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mitrovits Miklós

Lengyelország számára ez a háború olyan, mintha Oroszország őket támadta volna meg – Interjú Mitrovits Miklós történésszel, polonistával

Prékop Mária

Tanítani itt húzós művészet

Boris Kollár

További osztogatásra készül a kormány

időjárás meleg

Hétfőn beüt az igazi kánikula – másodfokúra emelik a hőségriasztást

Milák2022.100p

Milák Kristóf: Elégedett vagyok a saját teljesítményemmel

Djoko

Rajt Wimbledonban, oroszok, fehéroroszok és ranglistapontok nélkül

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.