Ilyen kiváltságok várnak az elnökválasztás győztesére

elnöki palota k

Az államfő kiváltságainak listája meglepően hosszú! Tanácsadók, több ezer eurós fizetés, saját fodrász és divattervező –, hogy csak párat említsünk.

Ez csak néhány azok közül a kiváltásgok közül, amelyeket az elnök élvezhet hivatalában. Minden szolgáltatást, beleértve a fodrászt és a sminkest is, az elnöki hivatal fizet.  

„Házastársnak, élettársnak vagy családtagnak azonban nem szabad ilyesmit biztosítani, kivéve, ha a külföldi látogatásra való meghívás is az ő nevükre (is) szól” 

– magyarázta Maria Holubová, protokollszakértő.  

Fontos szerepet tölt be az elnök székhelye, hisz történelmünk és kultúránk bemutatására kell szolgálnia a külföldi látogatók számára. Holubová példaként említette a Fehér Házat és az Elysée-palotát, azaz különböző elnökök rezidenciáit. A szlovák elnöknek nincsenek ilyen helyiségei, hanem saját házában vagy lakásában él. Az elnöki palotát vagy a pozsonyi várat nem erre a célra tervezték, a Slavínon lévő elnöki villa pedig használhatatlan állapotban van – több mint 20 éve üresen áll, utoljára Rudolf Schuster elnök lakott ott. Az elnök a Grassalkovich-palotát használja munkájához. 

Ételek  

Míg a külföldi látogatókat általában szállodákban szállásolják el, és ott készítik el számukra a menüt, addig az elnök azt rendel magának, amit csak szeretne, az elnöki palotában ugyanis konyha is működik. Különleges alkalmakra és előkelő látogatók számára neves szakácsok szolgáltatásait használhatják ki.  

Cipők és ruhák  

Az elnök elsődleges feladata Szlovákia külföldön való képviselete, így karizmatikusnak kell lennie – legalábbis Maria Holubová protokollszakértő szerint. 

Az elnök öltözködését is szigorú protokoll szabályozza, így csak az előírt színek és szabások közül válogathat. Az államfő ruhatárában még külföldi márkájú ruhák sem lehetnek – ez a cipőkre és a kiegészítőkre is vonatkozik, bár ezt igazán nehéz szabályozni. Ezért Zuzana Čaputová ruhatáráról is egy szlovák divattervező, Boris Hanečka gondoskodik, az ékszereit pedig Nataša Štefunková készíti. A kiadásokat természetesen az állam állja. 

„A leghíresebb ruha az, amelyet az elnök asszony a párizsi látogatásán viselt, amikor Emmanuel Macron elnökkel találkozott. Az idők során többször is átalakították, és más alkalmakkor is viselte” 

– mondta Martin Strižinec, az elnök szóvivője.  

Megjelenés  

A megjelenéshez igénybe vett szolgáltatásokat – beleértve például a fodrászt vagy a sminkest – az elnöki hivatal fizeti, mivel ezek is az ország képviseletét szolgálják.  

Kereset 

Az elnök egy parlamenti képviselő havi fizetésének négyszeresét kapja. Erre annak a hónapnak az első napjától jogosult, amelyben leteszi a hivatali esküt. A fizetését kiegészíti egy havi 1 327,76 eurós támogatás, amelyből személyi asszisztensét fizetheti. Az utóbbival együtt az elnök fizetése tehát jelenleg valamivel kevesebb, mint havi 17 000 euró.  

Vadászkastély  

A javorinai (Tatranská Javorina) Hohenlohe-vadászkastély az Elnöki Hivatal által kezelt nemzeti kulturális műemlék, amit az elnökök 2004 óta használnak reprezentációs célokra. Andrej Kiska elnök 2015-ben nyitotta meg a nagyközönség előtt.  

Fizetett lakás és autó 

A hivatali juttatások közé tartozik az állam által fizetett és megfelelően berendezett lakás, emellett az elnökök egy életre jogosultak egy hivatali járműre teli tankkal és testőrként is funkcionáló sofőrrel. 

Életjáradék 

Az elnök a hivatalából való távozása után is életjáradékot kap, azonban már a plusz juttatások és pótlékok nélkül. Amennyiben egy másik alkotmányos tisztséget vállal, a járadékot erre az időszakra felfüggesztik.  

A cím örökre megmarad

A diplomáciai protokoll szerint az államfő élethosszig megtarthatja az elnöki címet és megszólítást.  

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?