Régió

Ideiglenes vezető irányítja a városi művelődési központot

Dunaszerdahely | Ideiglenesen Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója vezeti a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központot. A korábbi igazgató, Ibolya Ildikó megbízatása szeptember végén lejárt, hiába nyerte meg Takács Tímea a megüresedő posztra kiírt pályázatot, a testület nem javasolta a kinevezését.
Bartalos Éva

2019. október 2. 19:30

dunaszerdahely városháza

Takács Tímea, a városi hivatal kulturális, ifjúsági és sportügyek önálló alosztályának vezetője nyerte meg a vmk igazgatói posztjára meghirdetett pályázatot, három ponttal megelőzve az intézményt 16 éve vezető Ibolya Ildikót. A képviselő-testület azonban nem támogatta az új igazgató kinevezését, helyette azt javasolták, hogy új pályázat lefolytatásáig a polgármester által ideiglenesen megbízott igazgató irányítsa a vmk-t.

Megbízott igazgató 
a vmk élén

Az önkormányzat kulturális bizottsága hétfőn ideiglenesen Iván Pétert, a városi galéria vezetőjét bízta meg az intézmény vezetésével. „Mindenképpen az alkalmazottak közül kell választani valakit. A kultúrházban nem volt olyan személy, akit megbízhattunk volna, a galéria viszont annak szerves része” – nyilatkozta Gútay László, a kulturális bizottság elnöke. Gútay László azt mondta, nem tudja, mikor írják ki az új pályázatot. Egyelőre az is kérdéses, lesz-e új pályázat, vagy Hájos Zoltán polgármester újra Takács Tímea kinevezését javasolja-e a testületnek. „A kulturális bizottság egyhangúlag szavazott arról, hogy nem kérdőjelezhető meg a pályázati bizottság munkája. Arról még nem született döntés, lesz-e új pályázat” – közölte A. Szabó László alpolgármester. Rámutatott, hogy a nyáron meghirdetett pályázat eredménye ellen nem érkezett óvás, és senki nem kérdőjelezte meg. „A polgármester köteles volt az első helyezettet javasolni, a testület azonban ilyen faramuci döntést hozott, amelyben nem foglalt állást. Keressük a megoldást a patthelyzetre, a polgármesternél pattog a labda” – folytatta az alpolgármester.

Nem az új igazgatóval 
volt baj

A huszonegy tagú testületből kilencen támogatták a nyertes pályázó kinevezését, tizenegyen tartózkodtak a szavazásnál, egy képviselő nem szavazott. Horváth Zoltán is a tartózkodó képviselők egyike volt, lapunknak azt mondta, nem az új igazgató személyét kifogásolta, hanem a pályázat lefolytatását. „Fenntartásaim vannak a lebonyolítással, a pályázattal, a bizottság munkájával és összetételével kapcsolatban” – indokolta Horváth Zoltán. A kulturális bizottság elnöke és két tagja, Karaffa Attila alpolgármester, Bubniak Júlia, a városi hivatal vezetője, Molnár Tímea, a hivatal oktatásügyi, szociális és kulturális osztályának vezetője és a vmk egyik alkalmazottja alkotta a pályázatokat elbíráló bizottságot. Antal Ágota szintén tartózkodott a szavazásnál, szerinte ez a véleménynyilvánítás egyik formája volt. „Volt egy pályázat, egy szakmai bizottság kiértékelte a jelöltek tesztjeit, vízióit. Egy szakmai munka után, amelyben én nem vettem részt, mondjak ítéletet a jelöltek alkalmasságáról? Ilyen helyzetben az a kérdés, miért kérdeznek meg” – magyarázta a képviselő, aki úgy látja, kérdéses, hogy kinevezhető-e az igazgató a polgármester által, ha a testület nem szavazza meg. „Ha igen, miért kérdezzük erről a testületet? Ha nem nevezhető ki, és egy ilyen szavazás felülírja a szakmai bizottság értékelését, akkor mi a bizottság funkciója?” – sorolta a kérdéseket a képviselő.

Hájos: Az igazgató személye közös felelősség

„Az önkormányzatokról szóló törvény értelmében a testület hivatott jóváhagyni az igazgatót” – reagált Hájos. A polgármester azt mondta, tárgyalni fog a testület frakcióival a lépésekről. „Felmerül a kérdés, hogy egy következő pályázat nyertesét jóváhagynák-e a képviselők, erre ugyanis nincs biztosíték. Az, hogy a kultúrháznak legyen vezetője, közös felelősség” – vallja Hájos, aki részben a felelősség kérdését, részben a személyi kapcsolatokat látja a döntés mögött, utalva arra, hogy a képviselők a korábbi igazgatót és a pályázat nyertesét is ismerik. „A képviselők nem szeretnének személyi felelősséget vállalni. Addig nincs értelme kiírni egy pályázatot, amíg nem ismerem a frakciók véleményét” – folytatta a polgármester.

Ibolya Ildikó újra megpróbálná

Próbáltuk elérni Takács Tímeát, de e-mailben feltett kérdéseinkre nem válaszolt. Ibolya Ildikó leköszönő igazgató azt mondta, ha kiírják az új pályázatot, jelentkezik. „Tartozom ezzel a munkatársaimnak és magamnak az eddigi munkámért” – fogalmazott Ibolya Ildikó, rámutatva, hogy a sajtóból értesült Iván Péter megbízásáról, tegnapig nem kapott hivatalos értesítést arról, kinek adja át a funkciót. „Korábban nem bírálták a munkámat. Nincs kifogásom az ellen, hogy megmérettessenek az igazgatók” – folytatta a korábbi igazgató. A bizottság összetételéről viszont megjegyezte, hogy ha egy ember nevezi ki a tagokat, akkor elképzelhetők igazságtalanságok.

Novemberben dönthetnek

Iván Péter megbízott igazgató azt mondta, addig irányítja a kultúrházat, amíg a képviselő-testület nem hagyja jóvá az új igazgató kinevezését. „Nem pályázom meg a posztot, ez átmeneti megoldás” – szögezte le Iván. Legközelebb novemberben tárgyal a képviselő-testület, akkor szavazhatnak legkorábban az új igazgatóról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Öt hét szabadság, ha gyereket nevel

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Sheffield–Arsenal a tévében

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!