Húsz év után ismét saját könyvtára van az ágcsernyőieknek

Konyvtar
Ágcsernyő |

A Bodrogköz keleti csücskében található, mintegy négyszázötven lelket számláló Ágcsernyőben az ötvenes évektől fogva egy jól működő és viszonylag gazdag olvasói táborral rendelkező könyvtár működött. Egy húsz évvel ezelőtti tűzeset következében azonban végleg bezárták, a benne található gyűjtemény pedig szinte teljes egészében köddé vált. Az önkormányzat most egy új könyvtárat nyitott, az egykori alapiskola épületében már több mint 1000 kötettel várják az olvasókat.

Bizonyára minden kistelepülésnek meg van a maga sajátossága, s ezzel egykoron az ágcsernyiek sem voltak másképp. Bár én csak nagyon halvány emlékeket őrzök a helyi községi hivatal hátsó szegletében működő könyvtárról, a falu idősebb lakosai, közülük konkrétan az egykori könyvtáros, Makkai Éva néni nagy örömmel mesélt azokról az évekről, amikor még a mi falunkban is népszerű dolog volt könyvtárba járni és könyveket kölcsönözni. „A falu legelső könyvtára Tomori Jancsi bácsi vezetése alatt működött. Tudomásom szerint a múlt évszázad ötvenes éveinek legelején nyitották meg, a mostani óvoda hátsó részében kapott helyet és vasárnaponként volt nyitva. Jancsi bácsi egy nagyon intelligens ember volt, gyerekként rendszeresen elmentem hozzá, hogy egy-egy könyv felett jókat beszélgessünk. Aztán évekkel később megürült a helyi alapiskolához tartozó tanítói lakás, s mivel az egy tágasabb terem volt, oda költöztették át a könyvtárat. A tanulmányaim elvégzése után engem bíztak meg a könyvtár vezetésével. Nagyon boldog évek voltak ezek, hiszen nem csak egy közönséges könyvtár volt, hanem egy afféle találkozóhely is, ahol a fiatalok és az idősek is jókat diskuráltak” – mesélte lapunknak Makkai Éva. A könyvtár a kilencvenes évek derekán ismét egy új épületben kapott helyet: a községi hivatal egyik termében.

A könyvtárban hétfőtől péntekig várják az olvasókat 

Mindent elolvastak

A könyvtáros elmesélése szerint még ezekben az években is viszonylag sok aktív olvasójuk volt, ami egyrészt annak is köszönhető, hogy a gyűjteményt rendszeresen új kötetekkel frissítették. „Míg a korábbi termekben Jancsi bácsi a lehetőségekhez mérten, polcokon elhelyezve, csomagolópapírban tárolta a könyveket, a hivatal épületében vasszekrényeket szereztünk és azokban szortíroztuk szét őket. Az öregebbek minden könyvet elolvastak, és azt is nagyon díjazták, hogy az új darabokat jómagam vittem el hozzájuk, gyakran házról házra járva. Büszkén mondhatom, hogy Ágcsernyőnek egy igazán színvonalas olvasói tábora volt. Rengeteg szlovákiai magyar íróval szerveztünk író-olvasó találkozót, de igyekezeteink ellenére már a kétezres évek derekán jócskán érezhető volt a fiatal olvasók folyamatosan csökkenő száma. A községi hivatal épületében 2010 környékén hatalmas lángok csaptak fel, a tűzesetben a könyvtár is megsemmisült. Hiába kértük az önkormányzat akkori vezetését, hogy mentsük meg a könyveket, nem engedtek be minket az épületbe. Nemcsak a gyűjtemény, de az 1950-es évektől írt falusi krónika is eltűnt. A kötetek állítólag megsemmisültek, a krónikát pedig odaadták valakinek és nyoma veszett. Igazából így ért véget a könyvtár története” – mondta Makkai Éva.

Szilovics Mária 2022 óta vezeti polgármesterként a helyi önkormányzatot 

Új kezdet   

Ahogy azt Szivolcs Mária, Ágcsernyő múlt év őszétől szolgáló polgármestere az Új Szónak elmondta, elsősorban azért érezték fontosnak a könyvár újranyitását, mert annak idején közkedvelt volt az olvasók körében, nem utolsó sorban pedig a helyi közösség meghatározó részét képezi. „Mivel a választási kampányom egyik alapvető részét volt a helyi kulturális és közösségi élet fellendítése, úgy gondolom, hogy ezekben a feladatokban a könyvtár újraindítása is nagy szerepet játszik. Annak ellenére, hogy a helyi önkormányzat az előző vezetőség miatt rengeteg terhet és adósságot örökölt meg, a könyvtár újraindítása minimális költségekkel terheli a falu költségvetését. Míg a könyvek túlnyomó részét a Nagykaposon működő Magyarság háza vezetőjétől, Gabri Rudolftól kaptuk, a terem berendezésére és felújítására nagyjából 500 eurót költöttünk. A könyvtárosunkat egy pályázati projekt keretében alkalmaztuk, de jövő év elejétől már az önkormányzat költségvetéséből fogjuk fizetni. A könyvtár jelenleg hétfőtől péntekig, délelőtt kilenctől délután háromig van nyitva, azonban októbertől délután kettőtől hatig várja majd az olvasókat. Azt szeretnénk, hogy a hidegebb délutánokon az idősebbek is eljöjjenek hozzánk, hogy egy csésze meleg tea mellett lapozgassák a könyveket, vagy egyszerűen csak beszélgessenek egymással. Bízom benne, hogy a könyvtárral sikerül újraindítani azt a folyamatot, amit annak idején Tomori János indított útnak és Makkai Éva ápolt hosszú éveken át” – közölte lapunkkal a polgármester.

Gazdag kínálat

Az egykori alapiskola épületének (Melyet az önkormányzat a református egyháztól bérel - a szerk. megj.) kistermében berendezett könyvtár szerény keretekben, de annál nagyobb reményekkel nyitotta meg kapuit. Jelenlegi könyvtárosa, Főző Zsófia elmondta, egyelőre még kevés látogatójuk van, de azon dolgoznak, hogy ez minél hamarabb megváltozzon. „Ahhoz képest, hogy csak valamivel több mint ezer kötetünk van, jó a kínálat. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem elég, ezért már idén szeptemberben legalább két rendezvényt szeretnék lebonyolítani. Az egyik a régi könyvtár vezetőjének, Makkai Évának az elbeszélése lesz, a másik pedig egy esti filmvetítéssel egybekötött beszélgető est, mely során Gárdonyi Géza életét, illetve az Egri csillagok című filmet mutatjuk be. Annak ellenére, hogy a könyvtár és a közösségi helyiség működtetése is némi pénzbe kerül, a kölcsönzés ingyenes. Ha valaki mégis támogatni szeretne bennünket, azt természetesen szívesen fogadjuk akár pénzbeli támogatás vagy könyvadomány formájában” – zárta Főző Zsófia, az ágesernyői téka könyvtárosa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?