Hulladékmentes advent

shutterstock-bögrés vásár
Nádszeg |

A hulladék mennyiségének csökkentése érdekében már elkezdték gyűjteni a bögréket Nádszegen, hogy az adventi vásáron ne kelljen műanyag pohárban árulni az italokat. A kezdeményezést sokan támogatják.

Színes rendezvénysorozattal készülnek Nádszegen az adventre. Az olyan elmaradhatatlan programok mellett, mint az ünnepélyes gyertyagyújtás, a szentmise, az adventi koncert és a vásár, Vavrek Éva képviselő, a kulturális bizottság tagja javaslatára igyekeznek a hulladékmentességre is odafigyelni a szervezéskor. Az első adventi hétvégén például ruhabörzét tartanak a Közösségi Házban, hogy a használt, de még jó állapotban lévő ruhák és kiegészítők új gazdára találjanak. Advent harmadik vasárnapján helyi és környékbeli árusok bevonásával vásárt tartanak, a negyedik adventi vasárnapon pedig karácsonyi eszem-iszomra invitálják az érdeklődőket, ahol nádszegi szervezetek, intézmények árusítják az ételt és italt. „Ezzel kapcsolatban javasoltam a szervezőknek, hogy ne műanyag pohárban árusítsuk a forralt bort, a puncsot vagy a forró csokit, amelyek a vásárok elengedhetetlen kellékei. Sokunknál felhalmozódtak olyan bögrék, amelyek csak a szekrényben állnak, ezért szívesen kínálnánk azokban a forró italokat. Felkérjük a lakosokat, gyűjtsék össze az otthon megunt vagy használaton kívüli bögréket és adják le a zöldséges üzletünkben, vagy az iskolában. Az újrahasznosítás és a hulladékmentesség olyan téma, amelyet nehezen fogadnak el az emberek, de reméljük, hogy ezzel a kezdeményezéssel is tehetünk egy lépést ebbe az irányba” – fejtette ki Vavrek Éva. Örömét fejezte ki, hogy egy nap alatt egy zöldséges ládára való bögre már össze is gyűlt. A nádszegi adventi vásárban mindenki választhat majd a bögrék közül, abban kapja meg az italát, amelyik a leginkább kedves a számára. Ha valakinek megtetszik valamelyik, hazaviheti, vagy vissza is adhatja. Zálogot nem kell érte fizetni és a szervezők el is mossák a használt bögréket. „Természetesen saját bögrével is lehet jönni majd a vásárba. Az összegyűjtött bögréket jövőre is felhasználjuk, de a jövőben szeretnénk Nádszeg feliratos bögréket készíttetni. Ha valaki úgy gondolja, a vásárban is leadhat még bögrét, minden darabnak örülünk. Gondoljunk csak bele, egy hétvége alatt mennyi műanyag pohár keletkezik egy rendezvényen, a községekben pedig egyre emelkednek a hulladékgazdálkodás költségei. Szerintem mindenképpen jó érzés, ha legalább egy kicsivel csökkenthetjük a szemét mennyiségét” – egészítette ki a képviselő.

A nádszegi adventi rendezvények részletei a község közösségi oldalán találhatók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!