Hol húzzuk meg a határt? Szakember válaszolt

Már most a következő beszélgetőest témáján gondolkodnak, mely a nagyszülők szerepkörét érinti majd (A szerző felvétele)
Vágfarkasd |

A gyereknevelésben húzott szükségszerű határokról és meghozott szabályokról beszélgettek az Életke Református Óvodában, Vágfarkasdon.

Récsei Noémi televíziós műsorvezető, újságíró önálló beszélgetőestjének vendége ezúttal Eliaš Bosák Tünde gyermekpszichológus volt. Az eseménynek az Életke Református Óvoda adott otthont, melynek vezetője Pál Melinda, aki sokat segített a beszélgetés megvalósításában.

A téma ezúttal a szülő és gyermek közötti együttműködés és annak a kölcsönös tisztelet mentén kialakított szabályai voltak. A kérdés nagyon sokrétű, így számos olyan kérdés is felmerült, mely egy család hétköznapi életben gyakorta előfordul. Felmerült például, hogy van-e érdembeli különbség a „határ” és a „szabály” között, hogy milyen egy jó normarendszer, vagy akár az, hogy a gyereknevelésben egyáltalán ki minősül szakembernek. Érintették, hogy milyen következménye lehet a koncepció nélküli gyermeknevelésnek és azt is, hogy hány éves korig formálható egy gyermek.

Kellenek a határok

Körülbelül harminc érdeklődő szülő vett részt a beszélgetésen, akik maguk is kérdezhettek az előadótól. A konzervatív és a liberális gyermeknevelés vizsgálatakor kifejtették, hogy legtöbben a liberális, vagyis a modern nevelés fogalma alatt a határok nélküliséget értik.

„Az nem igaz, hogy a modern gyereknevelésben nincsenek határok, mert vannak itt is, de ezek demokratikus határok”

– mondta el Eliaš Bosák Tünde, majd Récsei Noémivel közösen igyekeztek jobban megvizsgálni ezt a kérdéskört a vonatkozó szakirodalom segítségével, majd a közönség sorai közt ülők is elmondták tapasztalataikat. Az interaktivitás nem állt meg a tapasztalatok megosztásánál. A műsorvezető eldöntendő kérdéseket tett fel a közönségnek, melyekre egy igen és nem feliratú táblával reagálhattak a jelenlévők, ami további diskurzust indított el.

A való és digitális világ

A digitális világ egyre nagyobb teret követel tőlünk és a gyermekeink idejétől is. Megvizsgálták, hogy mégis milyen normarendszer érvényes ebben a digitális világban. A különféle digitális eszközökkel eltöltött idő bizony komoly befolyással van a gyermekekre. Eliaš Bosák Tünde megosztotta, hogy az ajánlás szerint hány éves kortól használhatja egy gyermek egyedül az internetet, mik a reális világ körvonalainak elmosódásából adódó pontos veszélyek és miért befolyásolhatják ezek az eszközök ilyen nagy mértékben egy gyermek belső világát. Sorra vették a határok és szabályok kérdését szülői szemszögből és a gyerekek szemszögéből is. A szakember elmondta, hogy hogyan lehet jól kezelni a konfliktusokat, milyen hatással van a gyerekekre, ha a szülők túlzott elvárásoknak teszik ki őket, valamit hogy hogyan lehet támogatni a gyerekeket a felnőtté válás útján, mindemellett hangsúlyozva az önismeret és a mentális egészség fontos szerepét, ami egy szülő életében kiemelkedően fontos.

Az interaktív előadás során több szülő is megosztotta tapasztalatait (Forrás: Récsei Noémi)

Boldogok vagyunk?

A szülő boldogsága a gyerek boldogságától függ, a gyereké pedig a szülőtől”

– jelentette ki a gyermekpszichológus, majd Récsei Noémi hozzáfűzte, hogy ez hasonlít egy saját farkába harapó kígyó képéhez. Mindkét fél boldogsága kettejük harmonikus kapcsolatából következik. A szülő harmonikus, emberi kapcsolatai megadhatják azt a biztos pontot, melynek köszönhetően a gyerekeik is boldogok lehetnek. A szakember fontosnak tartja ellensúlyozni a mindennapokban előforduló frusztrációnkat, például a szép-, vagy szakirodalommal, szakmai tájékozódással, vagy más szülőtársakkal való tapasztalatcserével. Récsei Noémi konkrét példákat kért Eliaš Bosák Tündétől több területen is, ahol elkél pár jó tanács. Megtudhattuk például, hogy hogyan lehet hatékonyan bevonni a gyermeket a szabályalkotásba és hogyan segíthet egy pszichológus a szülőknek abban, hogy demokratikus nevelési módszereket alkalmazzanak, miközben figyelembe veszik a gyermek kulturális és egyéni szükségleteit. Elmondta, hogy hogyan tudjuk hatékonyan közölni gyermekünkkel az igényeinket, hogyan tehetjük kellemesebbé a közös étkezéseket és azt is, hogy hogyan kezelhetjük hatékonyan egy 3-6 éves gyermek dacolási technikáit.

A műsorvezető, Récsei Noémi igyekezett érzékenyen feltenni a kérdéseket és a nézőket is bevonni a beszélgetésbe, kiterjesztve az intim közeget, melyben ők is megnyilvánulhattak, kifejthették véleményüket, saját tapasztalataikat családi életükkel kapcsolatban.

 

Folytatása következik

A szervezők és a résztvevők is egyaránt bíznak abban, hogy a határok és szabályok témájának a gyermeknevelésben még lesz folytatása, mert nagy volt az érdeklődés. Számos közönség előtti és négyszemközt elhangzó kérdést intéztek Eliaš Bosák Tündéhez, melyeket igyekezett maradéktalanul megválaszolni. A későbbiekben szeretnék ezt a témát más aspektusból is megközelíteni, melyek még nem hangoztak el a beszélgetések során, ilyen például a nagyszülő szerepe a gyereknevelésben, azon belül is, hogy ő kompetenciája meddig terjed ki egy családon belül, hogy az egyes határok és szabályok hogyan fogalmazhatóak meg, egyáltalán kellenek-e, vagy sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?