Heves vita a támogatások körül a testületben

A sportszervezeteknek nyújtott támogatásokról vitáztak (Soóky Marián felvétele)
Nagymegyer |

Megváltoztatta a testület a helyi szervezetek támogatási rendszerének feltételeit. E témában először a bérleti díjakról és a fenntartási költségekről döntött a képviselő-testület, majd megszavazták a szervezeteknek szánt dotációkat is. A felszólalások heves vitába torkolltak, miután a polgármester, Soóky Marián szünetet rendelt el.

A városi hivatal a testületi ülés megkezdéséig előkészítette a szükséges bérleti szerződéseket a helyi szervezetek számára, akik helyiségért folyamodtak a városhoz. A Nagymegyeri Csigák Turisztikai Klub, a Corvin Sakk-klub, a Manóház, a Városi Sportklub, a Csemadok, illetve az Egészégkárosultak Szervezete venne igénybe idén is bérleményt.

Jogilag megfelel

A város jogásza, Nagy Dávid biztosította a képviselőket afelől, hogy a dokumentumok megfelelnek a vonatkozó törvény előírásainak és elmondta, a jelenleg érvényben lévő bérleti szerződések addig maradnak még hatályban, amíg az újakat nem írják alá.

A támogatások

A kérelmek tárgyalásának kezdetén Soóky Marián elmondta, viszonlag kevés idő állt a szervezetek rendelkezésére, hogy kérvényüket beadják, illetve a hivatal számára is korlátolt volt az elbírálásukra szánt idő. A kérvények leadási határideje 2024. március 8-a, péntek volt. Összesen 37 igény érkezett a hivatalba, melynek összértéke 59 302 euró. 32 kérvényben 47 217 euró támogatást kértek. A testület bizottsága 14 705 euró elfogadására adott javaslatot úgy, hogy ez évben a költségvetési sor csupán 21 800 eurót tartalmaz.

A 37 kérvényből 22 formailag nem, csak tartalmilag felelt meg a feltételeknek. Mivel ebben az évben változott meg először a szervezeteknek szánt támogatások szabályozása, azt a kedvezményt adták a többi pályázónak, hogy második körben újra beadhatják kérvényüket. Ebben azok vehetnek részt, akik nem nyertek támogatást az első fordulóban. A bizottság az első körben odaítélt összeg fennmaradó részét, 7095 eurót kíván elosztani.

Lezárult az első kör

A megszavazott kérvények közül tíz az Egészségkárosultak Szervezetének pályázata, négy a Csemadoké, egy a Kidzone ifjúsági központé, három az izsapi Iqus és három a Pro Megere Polgári Társulásé, valamint egy Janiga József Művészeti Alapiskola szülői szövetségéé. A 2024-re az első kör végén a város költségvetéséből összesen 2945 euró támogatást kapott az Egészségkárosultak Szervezete a rendezvényeire, rendszeres éves közgyűlésére, nemzetközi testvérszervezetekkel való találkozókra és további eseményekre. A Csemadok fennállásának 75. évfordulója alkalmából 900 eurót hagyott jóvá a testület, további eseményeik megszervezésére újabb 2900 eurót. A Kidzone szervezetének újonnan épült foglalkoztató központjuk berendezéseire 800 eurót szavaztak meg, az izsapi Iqus Polgári Társulás helyi megmozdulásaira 3750 eurót, a Pro Megere Polgári Társulás számára 1700 eurót, a Janiga József Művészeti Alapiskola által szervezett Koncert határok nélkül nevezetű eseményre pedig 1710 eurót.

A sportot is támogatják

Még a testületi ülés előtt kiküldték a képviselőknek a határidőig beérkezett kérvények összefoglalását, melyet Balázs Péter képviselő, a sport- és ifjúsági bizottság elnöke részletezett a plénumon. Összesen kilenc kérvény érkezett, melyben 192 210 eurót igényeltek a szervezetek. A vonatkozó költségvetési soron azonban csak 112 900 euró rendelkezésre álló összeg szerepel. 

„Sokat kellett lefaragnunk. Az adott kérelmeket átnéztük, az általános érvényű rendelet szerint is. Még korábban megkérdeztem a hivataltól, hogy megfelelőek-e az igénylők, sajnos a mai nap derült ki, hogy az egyik klub ezt nem teljesítette, a Corvin Sakk-klubnak van tartozása. Ez egy új információ számomra is, vagy adunk nekik egy hetet, hogy kifizessék, vagy kihúzzuk őket és áttesszük a polgármesteri alapba”

 – osztotta meg a részleteket Balázs Péter. Kórósi Zalán képviselő kérte, hogy módosítsanak a javasolt sorokon: az egyik sportklub támogatásához tegyenek hozzá, a másiktól pedig vegyenek el 1000 eurót, hogy egyforma összegeket kapjanak. Felvetése után Balázs Péter tisztázta, hogy a Fighter Bulls nevű sportklub idén lesz 10 éves, a Nemzetközi Kick-box Szövetség tagja, más szervezetekkel együttműködve, a világszövetségen keresztül jár versenyekre és tevékenységükkel támogatják a város rendezvényeit is. A Gorilla Fight Klub egy fiatalabb szervezet, akik nem vettek részt eddig nemzetközi versenyeken. Kórósi véleménye szerint nem fontosak a nemzetközi versenyek és az sem, hogy a városi tevékenységekben segítő kezet nyújtanak-e, hasonló elbírálást javasolt. Emellett felvetette az összeférhetetlenség kérdését, rámutatva, hogy Balázs a 10 éves Fighter Bulls elnöke is egyben. A plénumon elhangzott, hogy az elkészített javaslatot a hétfős sport- és ifjúsági bizottság tárgyalta meg és készítette elő. A felszólalások után heves vita kerekedett, mely az ülés szünetében csúcsosodott ki.

Átment az eredeti javaslat

Kórósi Zalán módosításra tett javaslatát végül leszavazták, így a testület elé a bizottság által korábban előkészített eredeti javaslat került, ami szerint a MŠK Thermál Nagymegyer labdarúgócsapatnak 71 500 eurót, míg a TJ Družstevník Izsap városrész ladarúgócsapatának 9500 eurót hagytak jóvá. A MK Súlyemelő és Erősport Thermál Klubnak 15 000 eurót, a Nagymegyeri Birkózóklubnak 10 400 eurót, a Fighter Bulls Sportklubnak változtatás nélkül 3000 eurót szavaztak meg. A Corvin Sakk-klubnak ugyancsak megszavazták a kérvényezett 1000 eurót az évre, annak ellenére, hogy a szavazás pillanatában is tartozásuk volt a város felé. Támogatást kapott továbbá a Nagymegyeri Futóklub (1500 euró) és a már több mint két éve működő Gorilla Harcosok Klubja is megkapja a kérvényezett 1000 eurót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?