Hetven éve nyílt meg a Galántai Könyvtár

GA-könyvtár-Koleková
GALÁNTA |

A koronavírus-járvány miatt tavaly el kellett halasztani a Galántai Könyvtár megnyitásának 70. évfordulója alkalmából tervezett ünnepséget, így kedden tartották meg. 

A Galántai Könyvtár megnyitásának 70. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget a Galántai Honismereti Múzeum kiállítótermében. Az ünnepség Imrich Farkas hegedű- és Ternóczky István zongorajátékával kezdődött. A továbbiakban a meghívott vendégek mondták el köszöntéseiket, a könyvtár alkalmazottai pedig bemutatták az intézményt a jelenlévőknek. 

Új helyet kap

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke úgy fogalmazott, egy hatalmas szervezet áldásos kort ért meg. „A könyvtár annak is a helyszíne, ahol összekapcsolódik a múlt és a jövő. Fényes pillanat volt, amikor az Esterházyak városában megalapították a könyvtárat” – fogalmazott ünnepi beszédében a megyeelnök. Mint a könyvtár fenntartójának képviselője elmondta, a megyei költségvetésben már elkülönítették a szükséges pénzforrást ahhoz, hogy ősszel elkezdhessék építeni a könyvtár új épületét az Esterházy-kastély melletti kihasználatlan, a megye tulajdonában lévő területen, ezért júniusban versenypályázatot írnak ki a megvalósításra. Hangsúlyozta, 1989 óta ez lesz az első épület, amelyben közkönyvtárat hoznak létre. 

Vendégek köszöntői

Az ünnepi eseményen Grendel Gábor, a parlament alelnöke is köszöntötte az egybegyűlteket, aki a könyvről mint a szellemi munka gyümölcséről, az egyén gondolatainak hordozójáról beszélt. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos kiemelte a mindenkori fenntartó támogatását és az ünnepelt intézmény mostani és korábbi igazgatóinak, alkalmazottainak szakmai hozzáértését és munkáját. Rámutatott, mekkora szerepe van a könyvtárnak a kisebbségek és nyelvük megőrzése szempontjából. Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke szerint azért jelentős a könyvtár szerepe, mert az olvasás a gondolkodást segíti. A megyei önkormányzat nevében gratulált az évfordulóhoz és azt kívánta, továbbra is olyan jó legyen az együttműködés a két intézmény között, mint eddig. Peter Paška, Galánta polgármestere kifejtette, gyermekként a könyveknek köszönhetően sokszor érezte azt, hogy a fellegekben jár. Munkája során két lábbal kell a földön állnia, de időnként muszáj visszatérni a fellegekbe. A könyvtárosokat arra biztatta, tanítsák meg erre a mostani gyerekeket is. Helena Mlejová, a Szlovákiai Könyvtárosok Egyesületének elnöke a könyvtárat az emberhez hasonlította, amely állandóan változik, fejlődik. Úgy vélte, a Galántai Könyvtár minden korban megállt a lábán és mindig azon dolgozott, hogy értékes dolgokat kínáljon az embereknek, a könyvek mellett programokat, rendezvényeket. 


Visszatekintés

Lívia Koleková, a Galántai Könyvtár igazgatója és Perleczký Zita könyvtáros az intézmény múltját összefoglalva elmondta, a könyvtár a kezdetekben a Csehszlovák Hadsereg utcában lévő kultúrházban kapott helyet, majd 1970-ben a neogótikus kastély épületébe költöztették át. Onnan három évvel később került a Járási Szakszervezeti Tanács (Okresná odborová rada) újonnan épült termeibe. Az 1990-es évektől kezdve hangoskönyveket is kölcsönöznek a vakoknak és gyengénlátóknak. Tavaly több rendezvényt szerveztek és emlékkönyvet adtak ki a kerek jubileum alkalmából. „Örömmel tölt el, hogy sikerült megszervezni a programsorozat zárásaként az ünnepséget, amelyen elhangzott, hogy új fejezet kezdődik a könyvtár életében. A kapacitások bővítésével még színvonalasabb szolgáltatásokat nyújthatunk és több oktató, népművelő programot szervezhetünk a jövőben az olvasóink minden korosztályának” – egészítette ki az igazgató.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?