Régió

Helytörténészek jubileumi országos találkozója Udvardon

Udvard | Mérföldkövek 25. címmel szeptember 15-én rendezik meg a szlovákiai magyar helytörténészek országos találkozóját az érsekújvári járásbeli Udvardon.
author
Száz Ildikó

2022. szeptember 11. 14:13

Udvard
- Száz Ildikó felvételei

A rendezvényt, amelyet rendszerint április végén, vagy május elején tartanak, a Pro Patria Honismereti Szövetség, a Csemadok Országos Tanácsa, a kulturális szervezet érsekújvári területi választmánya és udvardi alapszervezete, valamint a nagyközség önkormányzata és a somorjai Bibliotheca Hungarica szervez. A jubileumi, immár 25. találkozót hagyományosan az udvardi művelődési központban tartják, és a kitelepítettek és deportáltak emlékoszlopának megkoszorúzásával kezdődik. Már a tavalyi találkozót sem tavaszi időpontban tartották, mint ahogy azt a közönség és a vendégek az elmúlt két évtizedben megszokhatták, hanem októberben. Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára akkor arról tájékoztatta lapunkat, hogy az országos találkozót a koronavírus-helyzet miatt másfél évig nem rendezhették meg. A helytörténészek első országos találkozójának időpontja egyidős a kitelepítettek és deportáltak emlékművének a leleplezésével Udvardon. Lebó Ferencnek, az egyik Magyarországra telepített udvardi család leszármazottjának alkotása 1996 óta áll Udvard közterén. Az idei találkozón Kettétört életek címmel nyílik kiállítás és könyvbemutatót tart a nádszegi Bugár Anna. Ezt követően a deáki származású Renczés Nóra könyvbemutatója következik, Csodát neked címmel. Hermann Róbert előadásában Petőfi Sándor költőre emlékeznek. Duba Ernő Hontfüzesgyarmatról, A gyarmati dohány címmel tart előadást. Kovács László helytörténész előadásában ismét felidézhetjük a szlovákiai Petőfi emlékeket és a Petőfi év kapcsán további tervekről, elképzelésekről is szó lesz a helytörténészek körében. Idén is átadják a Patria-díjat, melyet tavaly Koncsol László költőnek, esztétának, irodalmárnak, tanárnak, a Honismereti Szövetség tiszteletbeli elnökének adományoztak.

Udvard

A díjazott helytörténeti munkásságát méltató Szabó László, nagyfödémesi helytörténész vette át helyette az elismerést. A találkozón elhangzott, hogy a helytörténészeknek továbbra sem jut a médiában a munkásságuknak, törekvéseiknek megfelelő figyelem és elismerés. 2019-ben, a 23. alkalommal megrendezett országos helytörténész találkozón a Patria-díjat az érsekújvári Bibliotheka Kaláka Magánkönyvtár alapítója és működtetője, Strba Katalin könyvtáros kapta. A Pro Patria Honismereti Szövetség díját 2018-ban Korpás Árpád, a Pozsonyi Kifli alelnöke vehette át, 2017-ben Csáky Károly néprajzkutató munkásságát ismerték el. A huszadik, ugyancsak jubileumi rendezvényen 2016-ban Oros László, felsőszeli helytörténész kapta a Pátria-díjat, és 2015-ben Szanyi Mária néprajzkutatót, pedagógust részesítették az elismerésben, aki a Kincskeresők mozgalom ötletadója és főszervezője. Annak idején, amikor 18. alkalommal gyűltek össze a helytörténészek a Mérföldkövek elnevezésű országos találkozón, az udvardi konferencián a somorjai Horváth Lajos nyugalmazott történelemtanár vehette át a díjat.

Udvard

A 17. országos összejövetelen az érsekújvári születésű helytörténész, Strba Sándor kapta az Érsekújvár történelmi múltjának felkutatásában, feldolgozásában végzett munkájáért az elismerést. A 16. országos találkozón Varga László nagymegyeri történelemtanár részesült Patria-díjban sokéves fáradhatatlan helytörténeti kutatásai és a fiatalok körében végzett munkája elismeréseként, ezen kívül számos más jeles személyiség értékmentő igyekezetét, kitartását és elszántságát jutalmazták az elmúlt huszonöt évben.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Igor Matovič

Matovič: A gasztroszektorban is csökken az áfa, megegyezett a koalíció

tanársztrájk
Frissítve

Forrongó magyarországi pedagógusok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.