Régió

Helemba: átadták az új Ipoly-hídra vezető út építkezési területét

Helemba | A megrendelő, a kivitelező cég és a Via Pontis tervezőiroda képviselőinek jelenlétében kedden délelőtt hivatalosan is átadták a helyszínen az új Ipoly-hídra felvezető bekötőút építkezési területét.
author
Buchlovics Péter

2022. április 19. 16:30

helemba híd
- Buchlovics Péter felvétele

A megbízó Nyitra megye, a kivitelező Colas Slovakia, a Via Pontis mérnöki iroda, valamint az összes érintett hatóság képviselőinek jelenlétében kedden délelőtt Helembán átadták a leendő új, Helemba és Ipolydamásd közt épülő Ipoly-hídra szlovákiai oldalon felvezető bekötőút építkezési területét. Mint azt felvételeink is bizonyítják, maga a hídtest már áll, és az átvezető pillér is régen a helyére került, a Helembáról a hídra vezető utat csak most kezdik majd építeni. Ugyanakkor a keddi egyezetetésen az is elhangzott, hogy a végső határidőt tartani tudják, tehát az új Ipoly-hídnak a rávezető utakkal együtt legkésőbb 2023. január 27-ig el kell készülnie. Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke lapunknak úgy nyilatkozott, a szlovákiai oldalon 173-175 méter hosszan épül meg a hídra vezető út, a hídtól a helembai templomig, körülbelül ott csatlakozik majd a községet átszelő megyei útra.

Áthelyezések, újraengedélyeztetés

A hídra felvezető út miatt teljesen el kell bontani egy, Nyirta megye által megvásárolt régi házat is, továbbá szintén a projekt része egy hangelnyelő- hangszigetelő fal megépítése is, mert a helembai óvoda az új hídfővel majdnem szemben található. „Most az okozhat további gondot, hogy az építkezés miatt az elektromos hálózatot, a vízvezetéket és a telekommunikációs hálózatot is át kell helyezni, ezeket pedig újra kell engedélyeztetni. Ugyanis minderre legutóbb 2011-ben adtak ki engedélyeket, azóta a törvények is változtak. De mindez folyamatban van, reméljük, nyár elejéig az áthelyezések is megtörténnek, ez technikai kérdés. Magát az utat megépíteni nem nagy kihívás, de lesz vele munka. Például most, az első szakaszban a híd közvetlen környékét fel kell tölteni földdel, az még megszáll, megállapodik, aztán mehet rá az alapozás és az úttest“ – taglalta a részleteket Nyitra megye alelnöke. Csenger Tibor hozzátette, hogy a hídra vezető szlovákiai útszakasz kiépítési költsége 735-760 ezer euró közt mozog, a megye költségvetésében erre most 735 ezer eurót különítettek el.

Galéria
asfgsag
asfgsafg
rwttrte
tetert
+3

Megoldják az esővíz elvezetését

Az építkezéssel összefüggésben az a gond is felmerült, hogy néhány háztartás esetében nem oldja meg a csapadék és esővíz elvezetését. „Négy - öt olyan házról van szó, ahonnan jelenleg az esővíz nyitott árokba folyik. A kiépülő infrastruktúra miatt ez a lehetőségük megszűnik. A község viszont vállalja, hogy ők is rá tudjanak csatlakozni a földalatti csapadékelvezető rendszerre. Ez relatíve kis összegű beavatkozás, ezt a község biztosítani tudja. Ezt meg fogjuk oldani, már csak azért is, hogy ha már itt van egy több százezer eurós beruházás, akkor a helyi lakosnak ne legyen ebből hátránya, mondván, hogy nem tudja hová bekötni a csatornát, nehogy a ház alá folyjon a víz“ – taglalta az Új Szónak Izrael Gergely, Helemba polgármestere.

Mint az a keddi átadáson elhangzott, Nyitra megye idén a Helembát átszelő országutat is felújítja, egészen a vasúti átjáróig, mert az is megyei tulajdonban van.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Boris Kollár

„Nem akarok csak fűteni, világítani, és felvenni a képviselői fizetést” – Kollár előrehozott választást akar, ha...

Míg a polgármesterjelöltek számára a törvény meghatároz egy felső korlátot arra vonatkozóan, mennyit költhetnek a népszerűsítésükre, a helyi és megyei képviselőjelöltek esetében nincs ilyen felső határ (Somogyi Tibor felvétele)

Dunaszerdahelyen éles a kampány

időjárás ősz

Itt a vénasszonyok nyara – 23 fok is lehet ma!

tasr

Első előrejelzés: a tél korábban érkezik Európába, és keményebb lesz…

borz k

Vérszomjas veszett borz tartja rettegésben a szlovák falu lakosait

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.