Régió

Határvédő kiserőd a feledi állomásnál

Feled | Évente több százezren is elmennek mellette, de nem tudják, mi lehet az, és talán egy pillanatra ugyan meg is akad a tekintetük egy fura formájú építményen. Az éppen lassító vagy gyorsuló vonatok ablakából kinézve Feled vasútállomásának nyugati végén egy betonbunkert fedezhet fel az érdeklődő.
author
Szászi Zoltán

2020. január 15. 17:30

Feled
- Szászi Zoltán felvétele

Mi ez az építmény és miért van itt? Az első Csehszlovák Köztársaság idején az ország meglehetősen sokat költött a fegyverkezésre és a határvédelem megerősítésére szinte a teljes határvonalon, így az egykori Gömör megyében.  

Kiserődök a határ mentén
Bő nyolcvanöt éve, 1935-ben született döntés arról, hogy a republika déli határvonalán, a magyar határhoz közeli szakaszokon beton kiserődök erődrendszere épüljön ki. Egészen Párkánytól az akkoriban Csehszlovákiához tartozó Kárpátalja és Románia közös határáig. A mai Szlovákia területén ezernyolcszáz ilyen kiserőd építését tervezték, nagyjából ennyi el is készült a lázas határmegerősítési intézkedések idején, azaz 1936 és 1938 között. Az 1938-as bécsi döntés értelmében az ismét átrajzolt határok miatt azonban ezek a kiserődök már szinte 1938 elején okafogyottakká váltak, némelyiket még be sem fejezték, félkészen hagytak hátra építőik és a védők, a lényegében ekkor feloszlatott csehszlovák katonaság. Amikor a magyar csapatok 1938-ban bevonultak Gömörbe, a csehszlovák erődrendszer módszeres felszámolásába fogtak, az építmények java részét elbontották, a betontörmeléket útalapként, a vasanyagot pedig másodlagos nyersanyagként hasznosították fel a hadiiparban. Néhány bunker ennek ellenére is fennmaradt, részben stratégiai fontosságú elhelyezkedése miatt – lásd Feled, vasútállomás, bejárati jelző és váltók közvetlen közelsége – részben pedig nehezen megközelíthetőségük miatt, mint a másik Gömörben fennmaradt betonbunker esetében, amely Beretkén található. A második világháborúban aztán a megmaradt kiserődök némelyike megint szerepet kapott, a visszavonuló német csapatok ezeket a betonbunkereket is védekezésül használték a támadó szovjet csapatok ellen. 

Feled

Feled, állomás, 7 katona
A kiserődök hálózatát gondos hadászati tervezés és stratégiai felmérés alapján építették meg az első Csehszlovák Köztársaság hadseregének igénye, felszereltsége és harci beosztási rendje szerint. A nagyobb bunkerek kétszintesek voltak, a felső szinten a fegyveres védekezést vagy a folyamatos megfigyelést végezték, az alsó szinten pedig úgynevezett ellátmányozási rész, az alvóhelyiség, szociális berendezések, konyha, áramfejlesztő, raktárak voltak. Ezeket a betonbunkereket hét katona védte. A feledi állomás szélén lévő bunker ennél kisebb, csak egyszintes. Magán az építményen két, bélletesen szűkülő, páncélozott megfigyelő vagy lőnyílás van máig is. Ezekben a nyílásokban egy-egy talpas könnyű géppuskát lehetett elhelyezni, vagy kézifegyverrel, puskával lehetett kilőni. Egy-egy ilyen kiserőd komoly tűzerőt mutathatott éles helyzetben. Eredetileg a csehszlovák hadsereg 1930-as évekbeli fejlesztésekor az úgynevezett ZB 26-os talpas géppuskákkal szerelték fel az elkészült határ menti bunkereket. Ezek a fegyverek modernek voltak, komoly tűzerőt képviseltek. Előnyük az volt, hogy könnyen szerelhetőek voltak, túlhevüléskor gyorsan és könnyen ki lehetett cserélni a csövet. Erre általában 200 lövedék kilövése után volt szükség, de magát a gépfegyvert 15 ezer lövésre hitelesítették. A betonbunkerekben a lőnyílások alatt fakádakat helyeztek el, ebbe hullott a töltényhüvely. A fegyverek éjjeli használatához annak idején a táj domborzati viszonyait kopírozó mechanikus, a fegyver könnyű mozgathatóságát biztosító tartót is készítettek. A feledi kiserőd belső berendezése nem maradt fenn, de az objektumot újra felfedező és azt jelenleg karbantartó lelkes csapat elkezdte a belső tér felújítását és lehetőségek szerint eredeti fegyverek kópiáival való felszerelését is. Turistalátványosságként hasznosítanák a betonbunkert, és az elmúlt évek általuk megvalósított rendezvényein az érdeklődők nagy száma azt mutatja, van igény erre! 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Nagy Mari

Meggyötört lelkű nőkből jeles

hirman k

Hirman: Az időjárás sem ment meg minket, kemény télre kell felkészülnünk

szurkolok k
Frissítve

TRAGÉDIA: Több százan meghaltak egy focimeccsen, miután szurkolók elözönlötték a pályát (VIDEÓ)

kadirov

Kadirov atomfegyverek bevetésére szólította fel Putyint

kamion k

Oroszország kitiltja az európai közúti fuvarozókat

pisztoly

Részeg rendőr lövöldözött Felsőszeliben, mert hangosan ugatott a szomszéd kutyája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.