Régió

Harminc év után felújítják a hajózsilipet

Dunakiliti | Elkezdődött a dunakiliti duzzasztómű hajózsilipjének a felújítása, jövő májusra végeznek a feladattal: üzembiztos lesz. A hajóforgalom beindítása a szigetközi Öreg-Dunán azonban a folyó szabályozásának függvénye. Dunacsúnban is felújítják a hajózsilipet. Korábban volt elképzelés egy alacsony merülési mélységű hajó indítására Hainburg és Dunakiliti között.
Cséfalvay Attila

2020. szeptember 23. 13:30

Dunakiliti
Szombathelyi László felvételei

A dunakiliti duzzasztómű és fenékküszöb a szigetközi hullámtéri és mentett oldali vízpótló rendszer kulcsműtárgyai, emellett árapasztó és jégleeresztő funkciójuk is van. Segítségükkel szabályozható módon felduzzasztható a Duna, melyből így elegendő víz vezethető a hullámtéri mellékágrendszerekbe. Lassan két évtizede már, hogy a térségben élők jelezték, az idegenforgalom fellendítése érdekében támogatnák, hogy a duzzasztóműbe beépített és kihasználatlan hajózsilipet felújítsák – ezáltal akár a kishajó- és jachtforgalmat is átereszthetné. Pénz azonban nem volt rá – eddig. 

A „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója” nevű árvízvédelmi fejlesztés (mely uniós beruházás) keretében megkezdődött a 2,985 milliárd forint költségvetésű Dunakiliti projektelemen belül a hajózsilip felújítása. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közölte: már behelyezték a műtárgy felvízi és alvízi oldalán az ideiglenes elzárásokat, a zsilip kamraterét víztelenítették, az úszó kikötőbakokat kiemelték. Így most a dunakiliti hajózsilip ideiglenesen nem tudja biztosítani a vízi járművek átzsilipelését a kivitelezésének végéig, várhatóan jövő májusig. Elindult a felvízi oldali szegmens táblák, a szegmens elzárást biztosító olajhidraulikus és elektromos berendezések komplex felújítása is. Az alvízi oldaliak közül – a javíthatósága miatt – a jobb parti támkaput kell teljesen kiemelni, melynek kiemelését biztosító berendezést most gyártja a vállalkozó.

Dunakiliti

Az elektromos berendezések többsége megérett a rekonstrukcióra, hiszen bő 30 éve, a dunakiliti duzzasztómű építésének leállításával gyakorlatilag nem is történt meg a műszaki átadás-átvétel. Fontos kiemelni: a mostani felújítással műszakilag ugyanazt a szintet tudja teljesíteni a duzzasztómű, amit előtte. A legfontosabb viszont jelenleg, hogy működtetése üzembiztos legyen. Ami pedig a zsilipet illeti: eddigi állapotában is átjárható volt, nemzetközi kenutúra csapatot például ezen keresztül engedtek át. Vízi járművek azonban összességében ritkán mentek át rajta. A felújítása új lehetőséget teremthetne, ám a hajózhatóság már egy nagyobb volumenű, „horderejű” projekt, ehhez a folyó szabályozását kell keresztülvinni. 
Annál is inkább, mert már egy 2001. április 2-án jegyzett dokumentumban a magyar–szlovák szerződéstervezet is foglalkozott a dunakiliti hajózsilip kishajók számára való megnyitásával. A tervezet 5. paragrafusa „a dunakiliti duzzasztómű szerepének azonosításáról” szól. Eszerint „a felek egyetértőleg fogják meghatározni a Dunakilitinél létesített duzzasztómű megváltozott szerepét, többek között a kishajózás biztosításában, az árvíz- és jéglevezetésben, valamint a vízkormányzásban”.

Dunakiliti

A hajózás beindítására már korábban is volt igény: még 2008-ban szlovák beruházók Rajkán a képviselő-testület tagjaival tárgyaltak. Ők Dunakilititől Pozsonyon át egészen az ausztriai Hainburgig úsztattak volna kis merülési mélységű, menetrend szerinti hajójáratokat. Ez a merülési mélység jelenleg maximum 70–80 centiméter lehetne az Öreg-Dunán lévő gázlóküszöbök miatt. A projekt akkor végül elsikkadt. 

Érdekesség, hogy Dunacsúnnál is felújítják a hajózsilipet: azt a munkát már korábban elkezdték, tartós karbantartás folyik az ottani létesítménynél. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Költségvetési Tanács

Ami a pénzszórást illeti, az előző kormányok jócskán túllőttek a célon

Richard Sulík

Megvitatják Sulík tervét a szakértők, de nem helyeslik az erők megosztását

Tallós

Összefogtak az önkéntesek a kastélyért

Viera Kováčiková
Frissítve

Kováčiková lemond ügyészi posztjáról és távozik a Főügyészségről

NAKA k
Frissítve

Őrizetbe vett öt személyt a NAKA, köztük a SIS kémelhárításának egykori főnökét

hajléktalan k

Európai Parlament: a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.