Régió
Nagypakán nem korlátozták a vízfogyasztást   - Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Hamarosan Nagypakán is tiszta lesz a víz

Bartalos Éva

2018. június 13. 12:17

Nagypaka | Az atrazinszennyezéssel érintett hat dunaszerdahelyi járásbeli községben hónapok óta szűrik a vezetékes vizet.

A héten kiderülhet, hogy megfelelően működik-e a vízszűrő berendezés a dunaszerdahelyi járásbeli községben. Azt azonban továbbra sem tudni, miből finanszírozza a község a berendezés költségeit.

Az év elején literenkénti 110 nanogram atrazint mutattak ki a nagypakai kútból származó vízben. A csallóközi községben és a szomszédos Békén is korlátozták a vízhasználatot, várandós nők és gyerekek nem ihatnak a csapvízből. Az iskolába csomagolt vizet szállítanak a diákoknak. Ivan Seňan polgármester lapunknak elmondta, hogy május végén felszerelték az aktív szenes szűrőberendezést.

„Folyamatban van a szűrő tesztelése. Várjuk a regionális közegészségügyi hivatal méréseinek eredményeit” – közölte a polgármester.

2018. május 16. 16:49

Keresik a csallóközi vízszennyezőt, Nagypakán még mindig nem ajánlott mindenkinek a csapvíz

Az atrazinszennyezésben érintett további hat faluban – Csallóköznádasdon, Bakán, Dercsikán, Gellében, Sárosfán és Lúcson – tökéletesen kiszűrte a berendezés a növényvédő szert a vízből. A polgármester bízik benne, hogy hamarosan Nagypakán és Békén is tiszta víz folyik a csapból. A Dániából szállított speciális berendezés több mint ötvenezer euróba kerül.

„Még nem kaptunk választ a Környezetvédelmi Alaphoz benyújtott támogatási kérvényünkre, és tovább tárgyalunk a Nyugat-szlovákiai Vízművekkel az esetleges társfinanszírozásról” – mondta Seňan. Nagypakán a község üzemelteti a vízhálózatot, a szomszédos Békén, ahova szintén Nagypakáról szállítanak vizet, a vízművek a szolgáltató.

Hat dunaszerdahelyi járásbeli faluban már hónapok óta működnek a vízszűrő berendezések. Bóna Zsuzsa, Csallóköznádasd polgármestere elmondta, hogy megfelelően üzemel a szűrő, és azóta nem mutatták ki az atrazin növényvédő szert az ivóvízben.

Önnek ajánljuk