Régió

Hamarosan kicserélhetik a felsőszeli öregiskola tetejét

Felsőszeli | Rengeteg még a tennivaló az egykori iskola épületén, hogy az elképzeléseket megvalósítsák, de lépésenként haladnak a cél felé. A hétvégén a tetőcseréhez szükséges előkészületeken dolgoztak.
author
Tornyai Bianka

2022. szeptember 19. 14:51

öregiskola-tetőcsere
A meghirdetett időpontban Horváth Judit családtagjaival, valamint frissítővel várta a segítőket. Egyikük felajánlásának hála a festésre is van már emberük. - A szerző felvétele

A GAVIT – Galánta és Vidéke Társulás a Nagyszombati főegyházmegyétől decemberben vette bérbe tíz évre a felsőszeli öregiskola épületét, hogy ott közösségi helyet alakítsanak ki. A szervezet korábban a Cseperedő Program jogi hátterét is biztosította, ezért a tervek szerint a Cseperedőn belül szervezett rendezvények, egyebek mellett a Ringató foglalkozások helyszíne is lesz az öregiskola, illetve helyet kapnak az épületben a helyi cserkészek, a Mátyus Néptánccsoport, a színjátszókör, és bármilyen más szervezet, amelynek olyan helyre van szüksége, ahol a tevékenységét végezni tudja. 

Régi kincsek

Mindenekelőtt azonban fel kell újítani az egykori iskolát. Horváth Judit, a GAVIT vezetője elmondta, az első lépés a három hét múlva esedékes tetőcsere lesz, de ahhoz, hogy azt minél gyorsabban meg lehessen valósítani, el kell készíteni a terepet a munkásoknak. A múlt hétvégére brigádot hirdetett, hogy minél több munkát tudjanak elvégezni. Hangsúlyozta, igyekeznek minél több dolgot megtartani az eredeti állapotában, vagy felújítani és újra felhasználni. „Helyi összefogással kezdtünk neki a feladatoknak, kaptunk kölcsön betonkeverőt és állásokat. Mielőtt megérkeznek a tetőfedő mesterek, a két kéményt fel kell állásozni, hogy le tudjuk bontani, majd ugyanilyen szépen vissza tudjuk építeni, valamint le kell szedni a régi hullámpalát. A padláson több régi iskolai ereklyét találtunk, például két régi iskolapadot, amelyeket majd szeretnénk kiállítani a folyosón. A tető régebbi, több mint 100 éves cserepeit a majdani szabadtéri színpad és a kiállítótér befedésére szeretnénk felhasználni. A közel ötven itt hagyott régi iskolai széket is felújítjuk, remekül szolgálják majd a nézők kényelmét a rendezvényeken” – fejtette ki Horváth Judit. 

Átalakítás

Az épületet nemcsak felújítják, hanem kisebb átalakításokat is terveznek, a beruházás összértéke megközelíti a 100 ezer eurót. „A tetőszerkezet gyönyörű ácsmunka, nincs benne egyetlen fémdarab sem. Egy részén áthidaló gerendákat szeretnénk elhelyezni, hogy feljebb tudjuk emelni a szerkezetet. A jövőben ugyanis szeretnénk a tetőtérben is helyiségeket kialakítani, de ehhez most kell elvégezni az előkészületeket. Az egyik helyiséget fallal kettéválasztjuk, hogy legyen egy kisebb irodánk, a nagyobbik részben pedig a Ringató foglalkozások lesznek” – részletezte. A felújítást a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól eddig elnyert támogatásból kezdte el a társulás, de szükség lesz még további pályázatokra, támogatásokra. Horváth Judit hozzátette, azóta, hogy elnyerték a támogatást, annyira megemelkedtek az árak, hogy a tervezett munka felét tudják elvégezni, illetve a szükséges alapanyagok felét tudták megvásárolni. A GAVIT az évek során összespórolt tartalékait is befekteti, és a lehető legtöbb munkát önerőből, a családtagok, ismerősök segítségével végzik. Ha minden a terv szerint halad, három év múlva elkészülhet az épület, a régi garázsból nyílt kiállítósarkat alakítanak ki az egykori Ponváglinak. Az oszlopokon álló tetőszerkezettel fedett részt szabadtéri rendezvények alkalmával is kihasználhatják. Az udvar hátsó részében lévő, félig összedőlt épületet lebontják, helyére szabadtéri színpadot építenek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.