Régió

Ha nem születik gyerek, nem lesz elsős sem

Dunamocs | A 2019/20-as tanévben nem nyílik első osztály a dunamocsi alapiskolában; ilyen még nem fordult elő az iskola történetében. Nem arról van szó, hogy a szülők elfordultak volna az intézménytől, esetleg szlovák iskolába adnák gyereküket.
V. Krasznica Melitta

2019. május 22. 14:30

o
A tantermek tágasak, jól felszereltek a dunamocsi iskolában - A szerző felvétele

Az ok prózai: csupán három iskolaköteles gyerek volt idén, közülük kettőnek a szakember halasztást javasolt. A harmadik szülei pedig nem szerették volna, ha csemetéjük egyedüli elsős marad, ezért úgy döntöttek, inkább járjon még egy évet óvodába. 

Az 1100 lelket számláló községben teljes szervezettségű alapiskola működik, jelenleg 80 tanulóval. Az alsó tagozatot szinte kizárólag dunamocsi gyerekek látogatják, a felsőbb évfolyamokba érkeznek diákok Dunaradványról, Karváról, Búcsról és Virtről is. „A hozzánk hasonló nagyságú iskolák a létükért küzdenek – mondta Banai Tóth Enikő igazgató, aki négy éve áll az iskola élén. – Igyekszünk korszerű oktatási programmal, nagyon sok szakkörrel, szabadidős tevékenységekkel megszólítani a szülőket. A születési adatok ellen azonban nem tudunk mit tenni.” Néhány éve az alsó tagozaton bevezették az iskolaotthonos oktatást, a gyerekek a napköziben elkészítik és megtanulják a házi feladat zömét. A diákok nagyon sok szakkör közül választhatnak, a tantárgyi körökön kívül van tánc, színjátszás, sport, lövészet, ügyes kezek szakkör. A magyarságtudat erősítése az egyik kiemelt terület, két éve rovásírás szakkört is bevezettek, ami igen népszerűvé vált a diákok körében. Tavaly még csak napközis tábort, idén már bentlakásos nyári tábort szerveznek. 

Alacsony létszámú iskolaként az anyagiak nem kis fejtörést okoznak az igazgatónőnek. „A normatív támogatáson kívül minden évben kérvényezzük a tárcánál az ún. kiegészítő támogatást, amit szerencsére meg is kapunk – mutatott rá. – Ebből mostanáig fedezni tudtuk a bér- és rezsiköltségeket, az önkormányzatnak nem kellett ezekhez hozzájárulnia. Kérdés, mi lesz a jövő tanévben, nyolc ballagónk van, és nem lesz elsős. Az eszközfejlesztésre folyamatosan pályázunk, évente tucatnyi pályázatot nyújtunk be, általában a fele sikeres is. Ennek köszönhetően fokozatosan újítjuk fel a szociális helyiségeket, lecseréltük a kazánt, kis színpadot alakítottunk ki, készül a kémiai laboratóriumunk, de pályázati pénzből fedezzük a nyári tábor kiadásait is. Újra használhatóvá tettük a műhelyt, egyik felében kis konyhát is kialakítunk, ahol a jövő tanévtől háztartási alapismereteket oktatunk.” A község mint fenntartó a kétezres évek végén hőszigeteltette az iskolaépületet, kicserélték az ablakokat, sátortető is került rá. Az energiahatékonyság növelését célozza az önkormányzat újabb pályázata, hőpumpákkal, majd napkollektorokkal látják el az épületet. 

Tudatosítani kell, hogy az alacsony létszám miatt nem ideális a helyzet, de kollégáimmal együtt mindent megteszünk azért, hogy iskolánk megállja a helyét a versenyben, amit a különböző tanulmányi versenyeken elért eredmények is bizonyítanak. A község támogatását is élvezi az iskola. A születések számát tekintve a most iskolaköteles korosztály volt a legkisebb létszámú, jövőre már megint 9-10 elsőssel számolhatunk

– tette hozzá az igazgató. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Krajčí: Javul a járványhelyzet, februártól talán már enyhíthetünk a szigorításokon

Gáti Norbert

Telt ház van a királyhelmeci kórház Covid-osztályán, sokan oxigénre szorulnak

Komáromban ilyen kétnyelvű tanúsítványt osztanak ⋌(sziakomarom.sk)

Kétnyelvű tanúsítvány járhat a teszt után

ddd

Na megállj, te rusnya vírus!

A járvány ideje alatt a mexikói Cancún az egyik legfelkapottabb nyaralóhely

Olvasóink élménye: járvány idején is lehet nyaralni

kutya korona

Napokig várta beteg gazdáját a kórház előtt egy kutya Törökországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.