Gúta környéki közlekedési problémákról egyeztettek

Gúta
Gúta |

A tízezres várost Jaroslav Kmeť, a közlekedésügyi minisztérium államtitkára kereste fel, hogy Gúta környéki polgármesterekkel egyeztessen. Többek között szó volt a kamionforgalom csökkentéséről is például a II/573-as út Vágsellye és Komárom közti szakaszán, amelyre 2024-re kerülhet sor.

A találkozóról maga az államtitkár is beszámolt a hivatalos Facebook-oldalán, ill. megkerestük Halász Béla gútai polgármestert is. A mintegy háromórás megbeszélésen jelen voltak a Gútával szomszédos települések polgármesterei is.

Kamionforgalom

Kmeť arról írt, hogy Gúta környékén viszonylag gyakran kerül sor súlyos közlekedési balesetekre. Az itt található közutakat régebben építették ki, s nem feltétlenül felelnek meg a mai műszaki normáknak. Az egyik legsúlyosabb problémát a másod- és harmadrendű utak kamionokkal való túlterheltsége jelenti. Halász Béla szerint elhangzott, hogy a 2024-re átalakított útdíjrendszer bevezetésével lehet szabályozni a tehergépjárművek jelentette nyomást. A fuvarozó cégek most sokszor azokat az útvonalakat keresik, amelyek nem fizetősek. A változás nyomán akár még drágábbak is lehetnének a most még ingyenes szakaszok. „Azt is mondta, hogy mindenképpen fogjanak össze a régiók települései. Írjanak közös levelet a minisztériumoknak és más szerveknek” – mondta Halász. Elhangzott, hogy az állam csak nagyon kevés forrást tud útépítésre fordítani: ez jelenleg a GDP 0,8%-át teszi ki, míg ezt az arányt 1,5%-ig kéne megnövelni, ill. létre kéne hozni egy ezt a célt szolgáló alapot.

Gyorsforgalmi utak

Ha csak a politikusi nyilatkozatokban is, de az utóbbi csaknem három évben egyre többször felmerül az R8-as Nyitra és Komárom közti szakaszának megépítése. Kmeť szerint ennek ez adna értelmet, ha újabb alternatívák érkeznének a megvalósítására, s ha elkészülne a megvalósíthatósági tanulmány – ám úgy, hogy figyelembe vennék a környék mostani beépítettségét főleg Nyitraivánka és Érsekújvár környékén. Halász Béla szerint elhangzott, hogy nagyszabású ipari beruházások gyorsíthatnák fel a gyorsforgalmi út létrejöttét, így például a Nagysurányba tervezett akkumulátorgyár.

Kerékpáros közlekedés

Jaroslav Kmeť szerint a régió fejlődését a kerékpáros úthálózat bővítés is elősegítené. Halász Béla ezzel kapcsolatban kifejtette, nemcsak a Gútán belüli kerékpárutakat építenék meg, hanem a város tágabb környékén is szeretnék összekötni a településeket: Vágsellyét, Kamocsát, Szímőt, Érsekújvárt és Naszvadot. Ezzel kapcsolatban majd kiírásra kerülnek állami pályázatok is, tehát úgymond „lesz pénz”, ám bizonyos esetekben csak a 20 ezer fő fölötti városok pályázhatnak majd.

Halász hozzfűzte, nagyon közvetlen megbeszélést folytattak az államtitkáron, akin látszott, hogy nem politikus, hanem elsősorban menedzser, s emiatt máshogy szemléli a problémákat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!