Gond nélkül tesztelnek a munkaadók

Dunaszerdahely
Somorja/ Egyházkarcsa/Gúta |

Hétfőtől úgynevezett OTP-rezsimben vehetik fel a munkát a dolgozók: oltottak, negatív teszteredményt felmutatók és a Covid-19-ből kigyógyultak állhatnak munkába. Az általunk megszólított munkaadók probléma nélkül átálltak az új rendszerre.

Nem fogott ki a hét elején életbe lépett OTP-rezsim a dunaszerdahelyi járásbeli munkáltatókon, az általunk felkeresett két vállalatnál zökkenőmentesen, teszteléssel indult a munkahét.

A kormányrendelet értelmében hétfőtől negatív teszteredményt kell felmutatni a munkahelyén annak, aki nincs beoltva, vagy nem esett át a Covid-19 okozta betegségen. Ugyan a konkrétumok csak péntek este derültek ki, mégsem okozott gondot az alkalmazottak szűrése a Kik RLS egyházkarcsai logisztikai központjában. Forgács Armand menedzser elmondta, hogy a dolgozók 80 százaléka már az oltás mindkét adagját megkapta, ezért nem sok embert érint a tesztelés. „Meg tudtuk oldani, nem okozott gondot az átállás” – közölte Forgách. A vállalatnak most nagyobb kihívást jelent, hogy az ismételt kijárási tilalom miatt nem nyithatnak ki az üzleteik.

Pénteken nem volt egyszerű beszerezni a teszteket, a hét elején azonban már több hétre elegendő szűrőeszközt sikerült vásárolni a somorjai közterület-fenntartó vállalatnak. Az Arrea alkalmazottai között 70 százalékos az átoltottság. Nagy József igazgató megjegyezte, hogy néhányan még csak az első dózist kapták meg, ezért az ötven munkás közül körülbelül tizenötnek mintavétellel indult a munkahét. Egy egészségügyi nővér végezte a tesztelést, minden minta negatív eredményt mutatott.

Mihalics Anita, a gútai Patio cukrászda vezetője lapunknak elmondta, a négy alkalmazottal működő cukrászdában fele-fele az oltottak és oltatlanok aránya. „Tesztekre fogom küldeni az oltatlanokat, aztán vagy visszakapjuk az államtól a költségeket, vagy nem, mert – megmondom őszintén – már abban sem hiszek, hogy kifizetik utólag. Az a cég, amelyik úgy dönt, hogy maga végzi el a tesztelést, annak nincs értelme sok tesztet venni, mert lehet, csak 10 napig van rá szükség, aztán már nem” – vázolta a problémát, majd rátért az újabb lezárás okozta gazdasági károkra is: „Hiába lehetünk nyitva. Az elmúlt hétvégén lett volna egy 25, illetve egy 15 személyes megrendelésem, mindkét rendezvény étteremben lett volna, végül csak 6-6 fővel tartották meg. Én ugyan nyitva tarthatok és gyárthatom a termékeket, de ha egy étteremben nem ülhet le egy család, akkor már nem tudok eladni annyi süteményt. Egy csomó olyan év végi akció elmarad, amelyből mi, kistermelők élünk.” A vállalkozó hozzátette, az üzlethelyiségből nem lehetséges annyi terméket eladni, amennyire a gazdaságosság szempontjából szükség volna. Mindeközben a beszállítói azzal „bombázzák”, hogy rendeljen alapanyagokat – vagyis gazdasági láncolatokról, rendszerekről beszélünk, a kisvállalkozók egymásra vannak utalva. Mihalics Anita megemlítette azt a jól ismert tényt is, hogy a járvány kezdete óta nagyon sokan készítenek otthon süteményeket, amelyeket lényegében véve feketén értékesítenek, s ezzel kárt okoznak a legálisan működő cukrászdáknak.

(béva, vp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?