Régió

GALÉRIA: Tüntettek egy offshore cég Jánok mellé tervezett szemétégetője ellen

Jánok | A Szlovák Karszt Nemzeti Park és a magyarországi Aggteleki Nemzeti Park közötti Bódva-völgyben létesítene szilárd másodlagos üzemanyagok égetésére is alkalmas hulladékégetőt egy offshore vállalat.
Németi Róbert

2021. május 4. 13:00

tüntetés jánok
A mintegy száz tüntető a tervezett hulladékégető tervezett helyén, a Kanyaptapatak közelében találkozott - Németi Róbert felvétele

Mivel a szemétégető megépítéséhez szükséges környezeti hatástanulmányt a járási hivatal környezetvédelmi osztálya nem tartja fontosnak, a megyeelnök és az érintett polgármesterek közösen tiltakoznak.

A Kassától mintegy 30 kilométerre fekvő település határában most csak a mezőn futkosó vadak, a közelben élő hódok, a mezőgazdászok munkagépei, illetve a közelben csordogáló Kanyapta-patak hangja az, ami meghatározza ezt a festői, első ránézésre érintetlennek tűnő területet. A közeli Torna település határában működő cementgyár kemencéjében évek óta napi szinten temérdek mennyiségű hulladék égetésével készítenek cementet, Kassa irányából pedig a U. S. Steel kohóiból a nap túlnyomó részében árad a füst a környező térségbe, a két üzem gyártási folyamatából eredő szennyezettségi lefedettség, a felmérések szerint, pont Jánok határában találkozik. Ha a Jánok és Bodolló közötti területen a helyiek erős tiltakozása ellenére mégis megépülne a hulladékégető-üzem, az nemcsak az itt honos állat- és növényvilág, hanem a közeli falvakban élők számára is nagy problémát jelentene.

Váratlan fordulat

„Az egész történet 2013-ban kezdődött, amikor egy megboldogult helyi vállalkozó egy biomassza égetésére alkalmas üzemet hozott létre, melyben a közeli térségből begyűjtött kukoricaszár, szalma és egyéb természetes melléktermék lett volna égetéssel gázosítva. Mivel egy viszonylag környezetbarát berendezésről volt szó, és az elégetendő mellékterméket is a közvetlen közelből gyűjtötték volna be, a vállalkozó terveit a helyi önkormányzat is támogatta. A férfi halálát követően egy másik, számunkra ismeretlen vállalkozó örökölte meg a céget. Ez a vállalkozó egy évvel ezelőtt nyújtotta be a Kassai Járási Hivatal környezetvédelmi osztályára azt a módosított tervezetet, amely szerint hetven százalékban szilárd másodlagos üzemanyagok égetését, magyarán mondva darált hulladékanyag égetését szeretnék végezni. A járási hivatal először egy környezeti hatástanulmány kidolgozását kérte, de mivel a befektető fellebbezett – annak ellenére, hogy a benyújtott tervezet egyetlen részben sem változott –, a hivatal végül úgy döntött, hogy nincs szükség a tanulmányra. Az itt élők számára egyértelmű, hogy a hivatal nem megfelelően járt el, ezért a környékbeli szlovákiai és magyarországi polgármesterekkel, illetve Kassa megye elnökével egy memorandum aláírásával nyújtjuk be a fellebbezésünket. Továbbá petíciót indítottunk, hogy ismét felhívjuk a környékbeliek figyelmét a beruházással járó veszélyekre. Szerencsére jó számban összegyűltünk, csak a szlovák oldalról legalább 25 polgármester jelent meg, és mivel Kassa megye elnöke is a mi oldalunkon áll, bízunk benne, hogy sikerül megállítani őket" – nyilatkozta a tegnapi tiltakozó akción Begala Gyula, Jánok polgármestere.

Több ezer aláírás

A hulladékégető terve kapcsán már korábban is indítottak petíciót, az első próbálkozás során közel 4 ezer aláírást gyűjtöttek össze. A helyi lakosokból, aktivistákból és a környezetvédelmet előnyben részesítő személyekből felállított petíciós bizottság ismét nekilátott a hulladékégető megalakulását fékezni próbáló aláírások gyűjtésébe. Peter Borszek jánoki lakos, a petíciós bizottság tagja szerint azért kezdtek ismét aláírásgyűjtésbe, mert bár az előző – a számokat tekintve – sikeres volt, az ügyben érintett hivatalok nem vették figyelembe a kérelmüket. „Mindössze néhány nappal ezelőtt láttunk hozzá, de máris több mint 2500 aláírásunk van. A petícióval egyet nem értésünknek adunk hangot, és felvilágosítjuk a lakosokat a hulladékégetővel járó veszélyekről. Rengeteg lakossal beszéltünk, szerencsére egyetlen olyannal sem találkoztunk, aki támogatta volna az üzem létrehozását. Sajnos nem Jánok az egyetlen, ahol szóba került a hulladékégető létesítése. Szepsiben és Koksóbaksán is működik hasonló üzem, sőt, nem is olyan rég Krasznahorkaváralja közelében is hasonló problémával szembesültek a lakosok, ahol szintén egy hulladékégető kivitelezését feszegették. Ennek ellenére a megkérdezettek többsége abban bízik, hogy a hivatalok nem engedélyezik ilyen cégek létesítését, holott tudjuk, hogy a valóság sajnos teljesen más. Nagy meglepetés érte őket, amikor elmondtuk, hogy konkrétan a Jánok határába tervezett hulladékégetőt egy olyan offshore cég kezdeményezte, melynek sem üzleti háttere, sem pedig kellő tapasztalata nincs ezen a téren" – nyilatkozta lapunknak Peter Borszek.

Galéria
a-1
a-2
a-3
a-4
+2

Nincs kapcsolat

A jánoki hulladékégető terveit az AR DONAX, s.r.o. nevű vállalat kezdeményezte. A cégjegyzék szerint három társtulajdonosa van. Az egyik a polgármester által említett néhai vállalkozó, a másik egy kassai címre regisztrált személy, de az adott címen csak egy postafiókot találtunk. A harmadik társtulajdonos a STRABILIA CONSULTING LTD. nevű offshore vállalat, mely a nyilvántartás szerint a Seychelle-szigeteken van regisztrálva. A tiltakozó jellegű megmozduláson több érintettet, köztük a polgármestert is megkérdeztük a vállalatot képviselőkről, de eddig egyikük sem találkozott velük, senki nem tud róluk konkrétumokat. A tegnapi tiltakozó megmozduláson jelen volt Rastislav Trnka megyeelnök is, világosan leszögezte, hogy Kassa megye önkormányzata minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a hulladékégető ne valósulhasson meg. „Számomra ad abszurdum a járási hivatal döntése, éppen ezért elsőként ehhez a hivatalhoz nyújtjuk be a fellebbezésünket. Ha ennek ellenére sem tesznek eleget a kéréseinknek, a megyei önkormányzat jogi csapata megteszi a szükséges lépéseket. Úgy vélem, a környezeti hatástanulmány fontossága nem lehet kérdéses. Többször elmondtam már, hogy ha a megye egyik projektjében nem engedélyezik egy fából készült móló megépítését a hatástanulmány nélkül, akkor hogyan bólinthatnak rá egy szemétégetőre?" – mondta Rastislav Trnka. Az ügyben Beáta Serbinovát, a Járási Hivatal környezetvédelmi osztályának vezetőjét is megkerestük.

Nem lesz negatív hatása

A környezetvédelmi törvényre hivatkozva kifejtette, hogy a területen tervezett beruházásnak nem lesz negatív hatása az ottani növény- és állatvilágra, a folyókra és patakokra. Nem lesz hatással a helyi lakosokra sem, mert 600 méterre létesül a településtől. Jobbára északnyugati szelek fújnak, és az esetleges füstöt lakatlan területre fújják. Talaj-, vízés légszennyezéstől sem kell tartania a helyi lakosságnak. A hulladékégető megépítése kapcsán egyéb problémáktól, földcsuszamlástól sem kell tartani. A környezetvédelmi osztály pozitívumnak tartja, hogy a biomassza helyett szilárd másodlagos hulladékégetőt terveznek, mert utóbbi kevesebb emissziót termel. A környezetvédelmi osztály szerint a beruházási terv összhangban van a jelenleg hatályos jogszabályokkal.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marián Kočner

Kuciak-per: sorsdöntő ítélet születhet

miku

Két koalíciós képviselő is megszavazza Mikulec leváltását

BMW X7

Vezettünk egy autót, amelyből csak ötszázat gyártottak le a világon

EURO-2020 – Szlovákia–Lengyelország 2–1

EURO-2020 – Öngól és kiállítás is hozzájárult a szlovákok sikeréhez

Schäfer András

Schäfer: Nem szabad leírni minket

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyokra figyelmeztetnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.