Régió

GALÉRIA: Emléktábla került a turulmadaras oszlop helyére

Érsekújvár | Két emléktáblát lepleztek le ma délelőtt a Háromhidak Polgári Társulás tagjai, egyet az egykor ledöntött, majd eltávolított, turulmadárral díszített emlékoszlop helyén, egyet a Sokol székháznál.
Száz Ildikó

2018. október 9. 16:22

- Száz Ildikó felvételei

Mindkét táblán kétnyelvű feliratok vannak. A testület tavaly nyáron elutasította a társulás azon kérelmét, hogy a Sokol székház falára visszakerüljön Jiří Jelínek őrnagy mellszobra, és a közeli parkba a turulmadaras emlékoszlop.

A Szent Anna kápolna mögött állt egykor egy barokkos talapzaton levő dór oszlop tetején a turulmadár, az emlékművet 1914-ben közadakozásból emelték a szabadságharcban elesettek tiszteletére. 1919 után ledöntötték az oszlopot, a turult eltávolították, majd a lakosok kérésére 1933-ban az oszlopot újra visszaállították. 1939 márciusában egy új, vasból öntött turul szobor került az oszlopra, amikor az emlékművet áthelyezték a Sokol székház melletti parkba. Thain János gimnáziumi tanár, múzeumalapító alkotása volt ez a szobor. Jelínek őrnagy története az 1919-es eseményekhez kapcsolódik, amikor elfoglalta Érsekújvárt a Magyar Vörös Hadsereg és a csehek ellentámadásában Érsekújvár elesett. Jiří Jelínek őrnagy meghalt a csatában. Mellszobra a Sokol székház sarkán állt, 1938-ban távolították el. Ekkor döntötték le az érsekújvári Kossuth- és Czuczor-szobrot. További részletek lapunk nyomtatott számában.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+1
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önszántukból ritkán tévednek könyvtárba a gyerekek

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Gulyás: felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot

Kubalánál Messi sem lehet jobb

Többszázezer eurós iskolakonyha-fejlesztés Komáromban

Radičová visszatérhet a politikába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?