Régió

GALÉRIA: A magyar kisebbségről nyílt kiállítás a kassai Bocatius könyvtárban

Kassa | A magyar nemzeti kisebbség kultúráját és tradícióit bemutató kiállítás nyílt a Fő utcai Bocatius könyvtárban. A tárlat a szeptemberben kezdődött Ismerjük meg egymást (Spoznajme sa) rendezvénysorozat része.
Németi Róbert

2018. november 28. 08:27

A könyvtáros szerint főleg az idősebb korosztály érdeklődik a magyar könyvek iránt - A szerző felvételei

Palágyi Erika, a könyvtár helyismereti osztályának vezetője szerkesztőségünknek elmondta, a decemberig tartó rendezvénysorozat a cseh, a roma és a zsidó nemzeti kisebbség mellett ezen héten a magyarokra összpontosít. „A november 26-tól 30-ig tartó kiállítás első napján, hétfőn minikoncertet szerveztünk a könyvtár zenei részlegén, Kálmán Imre Csárdáskirálynő és Marica Grófnő című operettjéből hangzottak el részletek Tóbisz Titusz és Tatiana Paľovčíková, a Kassai Állami Színház énekeseinek előadásában. A zenés est végén a magyar gasztronómia ételkülönlegességeit, egyebek között a somlói galuskát is megkóstolhatták az érdeklődők” – mondta a könyvtár munkatársa. A tárlat elsősorban a magyar írók, költők és zenészek alkotásait mutatja be. A kiállított könyvek között megtekinthető Mikszáth Kálmán háromrészes nagyregénye, A fekete város legelső, 1911-es kiadása, Petőfi Sándor 1848-ból származó verses gyűjteménye, vagy a Márai Sándor írásaiból összeállított kötet dedikált példánya. „Nemcsak könyvek és lemezek, hanem a huszadik század 20-as és 30-as éveiből származó plakátok és meghívók is láthatók a kiállításon, és november 28-án Márai Sándor kassai házában kommentált bemutatót is tartunk. Erre a rendezvényre a Bocatius könyvtár honlapján lehet feliratkozni” – mondta Palágyi. A kassai könyvtárnak magyar részlege van, melyet minden évben új kötetekkel bővítenek. A magyar könyveket a könyvtár Strojárenská utcai központi, és a Fő utcai helyismereti részlegén is megtalálhatják az olvasók.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+11
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Közös lista pártelnök nélkül?

El-selejtező - Döntetlennel várja a hazai visszavágót a Ferencváros

Frissítve

Villám csapott több kirándulóba a Tátrában, egy turista meghalt

Nem valószínű, hogy károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék

Az ötödikesek novemberben, a kilencedikesek áprilisban írnak tesztet

Sikeres díjlovaglás, jön a fogathajtás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?