Régió

Galánta idén többet költ a sportra

Galánta | A város képviselő-testülete megszavazta az idei költségvetést. A sportra háromszor annyit költenek 2020-ban, mint a kultúrára.
Marosi Bianka

2020. február 19. 10:48

galánta illusztráció
- Képarchívum

A februári ülésen a képviselők egyhangúlag megszavazták a kulturális bizottság által benyújtott javaslatot, amely alapján 64 ezer euró jut a költségvetésben a kulturális szervezetek, 4 ezer euró a vallási gyülekezetek és egyházi szervezetek támogatására. 

Nem mindenki elégedett
Peter Paška polgármester elmondta, bizonyára nem minden társulás és szervezet lesz elégedett a megítélt támogatás összegével, mivel idén kevesebb jut a kultúrára, mint tavaly, de véleménye szerint Galánta olyan város a környéken, ahol nagyon bőkezűen osztják szét a támogatásokat. Miroslav Psota, a város alpolgármestere az ülésen rákérdezett, hogyan döntött a bizottság a Shalom Polgári Társulás korábbi támogatási kérelméről. A polgármester kifejtette, a társulás támogatást kért az egykori galántai zsidó hitközség történetét bemutató állandó kiállításra, illetve egy makett elkészítésére, amelyet a városháza előcsarnokában helyezne el. A szervezetnek, ugyan az igényeltnél kisebb összegben, de odaítélték a támogatást.

200 ezer sportra
A februári ülésen jelen levő képviselők közül egy kivételével mindnyájan támogatták a művelődés, a képzés és a sport fejlesztéséért felelős bizottság javaslatát, mely szerint 218 ezer euró támogatást oszt szét a város a sportszervezetek között, és 2 ezer euróból kiadványt készíttet a Galántán működő klubokról, sportszervezetekről, hogy a lakosok minden információt megtaláljanak egy helyen megtaláljanak arról, hol lehet Galántán sportolni. 
Szelle Zoltán, a bizottság elnöke hangsúlyozta, a támogatások elosztásánál leginkább azt tartották szem előtt, hogy olyan szervezetek kapjanak támogatást, amelyek a fiatalokkal való foglalkozást tartják a legfontosabbnak. 

Milan Bičan képviselő a helyi futballklubbal kapcsolatban kifejtette, megengedhetetlen, hogy egy klubnak azért kell aggódnia, miből tudja majd fenntartani magát, ezért fontos, hogy megkapja a szükséges támogatást. A galántai focira kétszer annyi pénzt szántak, mint korábban, ezért nem szabad megengedni, hogy valaki azzal fenyegetőzzön a vezetők közül, hogy otthagyja a klubot. 

Aránytalan pénzosztás
Takáč Zsolt képviselő egyetértett azzal, nagyszerű, hogy minden évben emelkedik a sportra szánt támogatás összege, de többször kapott olyan visszajelzést az egyes sportszervezetektől, hogy nem igazságos az elosztás. Példaként Tomi Kid ökölvívó-akadémiáját és a floorball-játékosokkal foglalkozó Futbalandia szervezetet említette. „Az előbbi 11 ezer, az utóbbi 9 ezer euró támogatást kapott. Elismerem, hogy a floorball új, egyre népszerűbb sportág, és a támogatás nagy része a pálya elkerítésére kell, de összehasonlítva az ökölvívással, amely országos szövetségbe tömörülve működik, talán aránytalan a támogatás összege” – vetette fel a képviselő. Úgy vélte, az összes szervezetnek olyan megoldást kellene találni, hogy ha a város eszközök, sportszerek megvásárlását támogatja, biztosítani kellene, hogy ne forduljon elő, ha később valamelyik szervezet elhagyja Galántát, magával vihesse ezeket az eszközöket.

Takáč Zsolt másik javaslata az volt, hogy a sportszervezetek által működtetett pályákat, illetve az általuk használt sportszereket a városi iskolák tanulóinak, diákjainak is rendelkezésére lehetne bocsátani, hogy minél többen kihasználhassák azokat. 
A polgármester annyival egészítette ki, hogy 170 gyermek jár floorballra. A sportszerekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, például a galántai dzsúdósoknak is van saját felszerelésük és Tomi Kidnek mobil ringje, de nem tart attól, hogy azokat Galántán kívül fogják használni. Arra azonban ígéretet tett, hogy a támogatási szerződésbe belefoglalják azt a kitételt, hogy a támogatásból megvásárolt eszközöket nem szabad a városon kívül használni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Ezek a határátkelőhelyek maradtak nyitva

Hétfőtől a Szlovákiába érkezőknek kötelezően állami karanténba kell vonulniuk

üres pad

Matovič: elképzelhető, hogy még szeptemberben sem indul be a tanítás

Igor Matovič

Matovič kijárási tilalmat vezetne be a húsvéti ünnepekre

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

Igor Matovič
Frissítve

471-re emelkedett az ismert fertőzöttek száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.