Gálaműsort tartottak Dunaszerdahelyen a magyar kultúra napja alkalmából

Verseltek, szavaltak és néptáncot is előadtak az ünnepségen (A szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

Nemzeti színbe öltözött a dunaszerdahelyi VMK a magyar kultúra napja alkalmábó tartott gálaműsorra, melyen óvodások, iskolások, helyi tehetségek léptek fel. A program a Pázmaneum Polgári Társulás és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Ház közös szervezésében valósult meg.

Immár 11 esztendeje szervezi meg a Pázmaneum Társulás a rendezvényt, amely azóta a városi kulturális program elengedhetetlen és szerves része lett. Célunk az volt, hogy a helyi óvodások, iskolások, diákok, közéleti szereplők, művészek fellépjenek és műsorukkal tisztelegjenek Kölcsey Ferenc alkotása, nemzeti imádságunk előtt. Köszönjük meg e napon mindazoknak a munkáját, akik munkájukkal a magyar kultúra szolgálatában állnak és önzetlenül dolgoznak annak továbbadásán, megéléseben. Mindenki egy láng, amely összeforr és fellobban ezen a napon, a kiáradó tűzből pedig táplálkozhat fiatal és idős egyaránt. Szüksége is van erre felvidéki magyar közösségünknek.

– fogalmazott Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere, a Pázmaneum elnöke a rendezvény meghívójában.

A gondosan előkészített rendezvényen számos helyi tehetség megmutatta magát. A fellépők sorát Patos Lilla kezdte, aki Kölcsey Ferenc, ezen a napon 200 éves alkotását, a Himnuszt szavalta el. Őt követve Gulyás Gergely, Magyarország miniszterelnökségét vezető minisztere, kormányszóvivő, a gálaműsor díszvendége, aki a Himnusz születése, az 1823. január 22. óra történt, a magyarok lakta régiót érintő legfontosabb történelmi mérföldköveit taglalta, valamint a jelen kimagasló fontosságú eseményeit is, melyekben a Himnusznak mindmáig hatalmas szerepe van és jelentősége felbecsülhetetlen.

Amikor kultúránkat őrizzük, az egymáshoz tartozásunkat őrizzük. Minden közösségnek megvan a maga kultúrája és minden kultúra addig él, ameddig közössége élteti.

– mondta Gulyás Gergely, hangsúlyozva a hagyományőrzés fontosságát. Felléptek a Vámbéry Ármin Alapiskola gyerekkórusának tagjai, akik nemzeti színű, piros, fehér, zöld színű sálakat a magasba emelve énekeltek, és a Komenský utcai óvodások, akik szavaltak, néptáncoltak és énekeltek is. Károlyi Hanna előadását követően, Hodossy Gyula József Attila-díjas író saját verseit szavalta el. Utána a Vámbéry Ármin Gimnázium tanulói következtek, akik Kölcsey Ferenc alkotásait szavalva kápráztatták el a közönséget, majd Kevická Tünde és Kollár Katalin, az Opera Trió tagjai énekeltek. Végezetül, a jövőre 70 éves jubileumát ünneplő Csallóközi Táncegyüttes érkezett a színpadra, akik bodrogközi táncokat adtak elő.

"Amikor kultúránkat őrizzük, az egymáshoz tartozásunkat őrizzük. Minden közösségnek megvan a maga kultúrája és minden kultúra addig él, ameddig közössége élteti" - mondta beszédében Gulyás Gergely

A Pázmaneum tárulás nevében szeretném megköszönni mindannyiuknak, hogy ismét ellátogattak a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központba, hogy együtt ünnepelhessünk. Hiszen ünnep ez a mai nap, a Himnusz, a mi Himnuszunk születésnapja. Innen is üzenjük Dunaszerdahelyről, a Csallóköz szívéből, hogy továbbra is ez a mi Himnuszunk, ez a mi szülőföldünk, itt szeretnénk megmaradni magyarnak, és ezt az üzenetet szeretnénk átadni gyermekeinknek is.

– mondta Karaffa Attila.

A fellépőknek emléklappal, virágcsokorral és ajándékcsomaggal köszönték meg a rendezvényen való részvételt (A szerző felvétele)

Az esemény méltó zárszavaként az ünneplő közönség elénekelte a Himnuszt. Mégpedig a megszokott formától eltérően, egy ének nélküli, hangszeres verzióban játszották le a zenei alapot, ami mellett a megjelentek közös éneke egy egységként csengett a teremben.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?