Fizetőssé tennék a másodrendű utakat

forgalom
Nagyszombat |

Törvénymódosítással, az útdíjrendszer kiterjesztésével tenné élhetőbbé a főutak mentén élők mindennapjait Nagyszombat megye. Az önkormányzat szerdai ülésén tárgyal a javaslatról.

Megrongálódott utak, panaszkodó lakosok és polgármesterek, állandó útjavítás – nem a jelenlegi terhelésre tervezték a másodrendű főutakat és az összekötőutakat. Ez az utak minőségén, és a baleseti statisztikákon is meglátszik.

A megye számos járásában, köztük a Galántai és a Dunaszerdahelyi járás falvaiban is évek óta harcolnak az egyre növekvő teherforgalom ellen. Az ismétlődő útfelújítások csak ideig-óráig jelentenek megoldást az utakon. A megye egy lehetséges törvénymódosításban látja a megoldást, amelynek értelmében a másodrendű főutakra, és az összekötőutakra is kiterjesztenék az útdíjas rendszert. Pluszbevételre tennének szert a forgalmas szakaszok díjkötelessé tételéből, amelyet a karbantartásra fordítanának.

„Ekkora igénybevétel mellett a garancia letelte után szétcsúsznak az utak. A képviselők egyetértenek abban, hogy szükség van a forrásra” – nyilatkozta lapunknak Berényi József

Nagyszombat megye közlekedésért felelős alelnöke. A megyei önkormányzat még az előző kormány idején levéllel fordult a közlekedési minisztériumhoz, de nem jártak sikerrel. Berényi abban bízik, hogy a testület döntésével nyomatékosíthatják a kérésüket. Összesen több mint 1586 kilométernyi másodrendű főút és összekötőút van a megye tulajdonában.

„Hajlandóak vagyunk a kompromisszumra. Nem mindegyik út használatáért kellene útdíjat fizetni, hanem csak a nagyon kritikus szakaszok kerülnének be a rendszerbe. Ilyen például a Taksony, Nagymegyer és Medve közötti 561-es, valamint a Galántai és Dunaszerdahely közötti 507-es másodrendű főút” – folytatta az alelnök.

A beterjesztett beadvány értelmében tárgyalásokat kezdeményeznének a közlekedési minisztériummal és a kormány képviselőivel. A javaslatban emlékeztetnek arra, hogy a másodrendű főutak, valamint az összekötőutak a megye tulajdonát képezik. A teherautósoknak csak az elsőrendű főutakon kell útdíjat fizetniük, a beadvány szerint emiatt az alacsonyabb kategóriájú, de ingyenes szakaszokon nőtt a forgalom. Ez nem csak a forgalmas utak mentén élőknek okoz kellemetlenséget, hanem az utak állandó romlását is okozza. Az állandó javítás miatt pedig folyamatosan új forrásokat kell találnia a megyének a probléma megoldására. A megyei önkormányzat a jelenleg ingyen használható utak díjkötelessé tételében látja a megoldást.

A testület a héten dönt arról, hogy megbízza-e Jozef Viskupič megyeelnököt, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen a közlekedési minisztériummal és a kormánnyal, valamint a közlekedési vállalatokkal. Berényi József megjegyezte, hogy a rendszerről, az ellenőrzőkapuk elhelyezéséről, valamint az útdíj összegéről a minisztériumnak és a Nemzeti Autópálya-társaságnak kell dönteni. Ha sikerrel járnak a tárgyalások, akkor az ország valamennyi megyéjében díjkötelessé tehetik a forgalmas szakaszokat. Arról, hogy hol melyik útvonalon kellene útdíjat fizetni a fuvarozóknak az egyes önkormányzatok vezetői tárgyalnának az illetékesekkel. Idén közel húszmillió eurót szán a megyei önkormányzat a másodrendű főutak és az összekötőutak rekonstrukciójára. A tervek szerint a Galántai járás déli részén és a Dunaszerdahelyi járásban is lesznek útjavítások.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?