Régió

Felújítják a dunacsúni kastélyt

Dunacsún | Felújítják a dunacsúni kastélyt, amelyben egy ökoközpontot alakítana ki Pozsony megye. A tervek szerint 2022 nyarára elkészül a több mint 5 millió euró értékű beruházás.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. január 16. 16:14

Felújítják a dunacsúni kastélyt
A 18. században épült kastély a Szapáryak birtoka volt. - Képarchívum

A Pozsony megyei önkormányzat programjában is szerepel az ökoközpont létrehozása. Juraj Droba megyeelnök szerint itt alakítják ki a régió legfontosabb környezetvédelmi központját, amely a határok közelsége miatt nemzetközi jelentőségű lehet. A dunacsúni kastély a dunai ligetek védett természetvédelmi övezet és az ausztriai nemzeti parkok közelsége, valamint az egyszerű megközelíthetőség miatt is megfelelő hely az ökoközpontnak. A pozsonyi tömegközlekedés járataival is eljuthatnak ide a látogatók, Magyarországról és Ausztriából pedig akár az Eurovelo kerékpárutakon keresztül is megközelíthető. Az idén kezdődő, három szakaszra osztott építkezés keretében felújítják a kastélyt, a parkot és a magtárat. Egy interaktív, a Duna deltát és a liget erdőket is bemutató kiállítást alakítanak ki a műemlék épületben, ahol alkotóműhelyek és egy multifunkciós terem is helyet kap. A rekonstrukció során a környezettudatosságra is ügyelnek, saját hőszivattyúval látják el a kastélyt, esővíztárolót, vízáteresztő rétegeket terveznek. Az ökoközpontban bemutatnák a régió természeti értékeit, és tanfolyamokat is szerveznének. A második szakasz keretében a parkot alakítanák át; tó, mászófal, tanösvény és a sérült állatok számára kialakított mentőállomás is épül, valamint interaktív tárlatokkal is készülnek. A magtárat kulturális rendezvények helyszíneként és kiállítótérként használnák, a harmadik szakaszban tervezett felújítást is támogatásból finanszírozná a megye, jövőre adnák be a pályázatot.

A projekt az ökológiai iránymutatás mellett a helyi önkormányzat, az állam és a civil szféra együttműködésének is bizonyítéka. Pozsony megye tájékoztatása szerint a központ első, 3,1 millió euró értékű fázisát a megye építteti, az EU és az állami költségvetés támogatásából, de egyebek mellett az Állami Természetvédelmi Hivatal, a Daphne PT, valamint több ausztriai szervezet is részt vesz a projektben, az ő hozzájárulásukkal 5,1 millió euróra duzzadt a költségvetés. Lucia Forman, a megye szóvivője közölte, hogy folyamatban van a kivitelező kiválasztására kiírt pályázat. A 18. században épült kastélyt a ’70-es években kezdték felújítani, de nem végezték el a munkát, azóta egyre romlott az állaga.

(béva)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.