Régió

Félszáz és negyedszáz meg egy

Dunaszerdahely | 25 éves lett a Dunaág Néptáncműhely. Ennek apropóján ünnepi gálaműsort adtak a jelenlegi és a volt táncosok a Művészeti Alapiskolában.
author
Jakubec Ágnes

2022. július 13. 12:30

Dunaág Néptáncműhely
Dunaág Néptáncműhely

Félszáz és negyedszáz meg egy“ címmel adott jubileumi műsort a Dunaág Néptáncműhely múlt héten. Volner Nagy Melindától, aki az összekötő szál, az est nagyasszonya, a műsor életre hívója, egyben az együttes lelke és motorja, megtudtuk, mit is jelentenek ezek a számok. A művészeti csoportot 1996-ban alapította Volner Nagy Melinda és Dobsa Tamás. Akkor épp szellős volt a dunaszerdahelyi néptáncos élet, pont nem működött a Csallóközi és már nem működött az Istiglinc sem. Először egy alkalomra álltak össze egy kisebb létszámú kamaracsoportként, majd folyamatos fejlődés után kialakult az együttes. A címben szereplő félszáz, arra utal, hogy a művészeti vezető, Volner Nagy Melinda szintén jubilált, a plussz egy pedig arra, hogy ennek a műsornak tavaly kellett volna megvalósulnia, de akkor a járványhelyzet keresztül húzta a tervet. A 25 év alatt számos fellépésük volt Európa szerte. Meghatározó volt, amikor 2016 őszén közel három hetes brazíliai turnén vett részt a Dunaág Néptáncműhely Zerda Kamara Néptáncegyüttes a Pósfa zenekar kíséretében. Az együttes 2015-ben a Külhoni Magyarságért Díjban részesült. A műsorban felléptek a jelenlegi táncosok, az Ágacska táncosai és eljöttek a régi Dunaágas táncosok is, akik még mindig nagyszerűen ropják. Az egyes elemek után az alapítók, volt táncosok kijöttek beszélgetni a műsorvezetőhöz és megosztották történetüket, emlékeiket a közönséggel. Dobsa Tamás elmondta például, hogy „egy néptáncegyüttesben sosincs demokrácia, diktatúra van. Mindig az együttes vezetője vagy éppen a koreográfus diktál és mondja meg, hogy mi lesz, hogy lesz.” Megtudtuk, hogy a Dunaág név végülis adta magát, hiszen a Csallóközt egykor szövevényes ágrendszer járta át. Nagy Iván etnográfus, aki szintén ott volt a Dunaág alapításánál és részese volt együttes felépítésében, a legényavató koreográfia (ami a Görcs testvérek alkotása) kapcsán megjegyezte, ő még látott ilyet Nagybodakon, pár évtizeddel ezelőtt még így váltották ki az érettség fogalmát a fiúk, innentől járhattak a férfiak közösségébe és mondjuk kocsmába. Elhangzottak olyan táncos történetek, amik a Dunaágban indultak és mostanra néptánc oktatókká értek be.

Legényavatás

Egy színes, színvonalas és örömteli előadást láthattunk. Ha a néptánc ereje a mulatságban van, azt gondolom, a Dunaág ereje a közösségben. Igazi műhelymunka folyik itt, ahol együtt táncol már két generáció, együtt muzsikálnak apák és fiúk. A volt táncosok biztosan beadják, beadták a Dunaágba a gyereket és így a kör nem zárul be.  Sok sikert a következő 25-höz, Dunaág!

Dunaág Néptáncműhely
Dunaág Néptáncműhely
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Tűzkeresztség

70 éve alakult meg a Magyar Területi Színház

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.