Régió

Felavatták Herczegh Géza szobrát

Nagykapos | Felavatták a város díszpolgára, Herczegh Géza jogtudós szobrát.
Leczo Zoltán

2018. október 17. 14:21

A 2010 januárjában elhunyt nemzetközi jogtudós nem sokkal születése után elkerült Nagykaposról, de haláláig szoros szálak fűzték a városhoz (A szerző felvétele)  

A szobrot, Rieger Tibor Kossuth-díjas művész alkotását a nemzetközi hírű jogász születésének 90. évfordulója alkalmából állították. Az eseményen a civil szervezetek és a történelmi egyházak képviselőin, a magyarországi és a szlovákiai politikai és közélet szereplőin kívül részt vettek a Herczegh család tagjai: Herczegh Géza felesége, Petneházy Melinda, lánya, Herczegh Anita és férje, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, fia, Herczegh Károly, a jogtudós unokái hozzátartozói.

 

2018. szeptember 12. 18:11

Új helyre kerül Herczeg Géza szobra Nagykaposon

Az egybegyűlteket Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke, a rendezvény házigazdája köszöntötte, aki méltatta Herczegh Géza szakmai és emberi értékeit. „Egy közösség nem csak arról ismerszik meg, hogy milyen embereket termel ki magából, hanem arról is, hogy milyen embereket tisztel, milyen emberek emlékét őrzi. Ma is egy ilyen szellemi nagyság szobrát avatjuk, akire méltán lehetünk büszkék, aki életművével mély nyomokat hagyott az egyetemes jogtudományban. Számunkra ez a szobor a tudománynál többet vagy a tudomány mellett mást is jelképez, hisz városunk szülötte, Herczegh Géza professzor emberi tulajdonságait tekintve is példaképként áll előttünk. A kisugárzása, kedves mosolya mindenkit magával ragadott, aki csak egyszer is találkozott vele. Gyakori hazalátogatásaikor bölcs és megfontolt tanácsokkal segítette földieit, viszont az akaratát soha senkire nem próbálta rákényszeríteni. Immár szállóigévé vált Nagykaposon az általa oly sokszor elmondott mondat: Ti mondjátok meg, hogy én hogy segítsek." – mondta veszédében Gabri, aki végezetül köszönetet mondott Szili Katalin miniszterelnöki megbízottnak, hogy az ötlettől a megvalósításig segítette a szobor felállítását, valamint a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, a Rákóczi Szövetségnek és Nagykapos polgármesterének segítségéért.

Duray Miklós szoboravató beszéde után a résztvevők koszorúkat helyeztek el az alkotásnál, majd az esemény zárásaként Petneházy Attila színművész, a Csemadok Erdélyi János Vegyes Kara, valamint a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola diákjainak közreműködésével emlékműsor következett.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?