Régió

Farsangi tojásszedés Bényben

Bény | Több száz éves hagyományt elevenítettek fel Bényben farsang utolsó szombatján. Farsangi tojásszedést tartottak a községben.
Gulyás Zsuzsanna

2014. március 5. 10:40

A bényi népszokás eredetét homály fedi, annyi bizonyos csak: a regrutákhoz köthető. Hasonló hagyományt sem a közeli, sem a távolabbi településeken nem őriznek.

„A besorozott katonák farsang utolsó szombatján összeálltak, és nótaszóval vonulva végig a falun megálltak minden lányos háznál. A lányokat és asszonyokat megtáncoltatták, amiért cserébe tojást, szalonnát, kolbászt és bort kaptak. Ebből aztán nagyszabású lakomát csaptak. Előfordult, hogy két napig is tartott a bál, amit a község központi kocsmájában tartottak meg” – mondta Koczka Gyula szervező, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke. Feleségével, Katalinnal több éve vezetik a bényi kézművesházat. „Miután 2004-ben elvégeztem egy tanfolyamot, olyan hely létrehozásán kezdtünk dolgozni, ahol bármikor összejöhet a falu apraja és nagyja egy kis szórakozásra, ahol kipróbálhatják és művelhetik a hagyományos kézműves technikákat” – fogalmazott Koczka Katalin.

A kézműves ház hagyományos rendezvényei közé tartozik az aratás, a tollfosztás és a karácsonyi betlehemezés is. „Úgy döntöttünk, idén felelevenítünk minden falunkra jellemző szokást. Ezek közül a legjellemzőbb a farsangi tojásszedés” – nyilatkozott Koczka Gyula. A résztvevők – sorköteles katonák híján – fiatal legénykék, lányok és a falu lelkes hagyományőrzői voltak. Az idősebbek közül többen mosolyogva idézték fel azokat az éveket, amikor még regrutaként járták végig a lányos házakat. „Voltak évek, amikor kocsival járták a legények a falut, de voltak szegényebb évek is, amikor csak gyalogosan. A kocsin gyűjtötték össze mindazt, amit kaptak. A kosárba tojás, a demizsonokba bor került, a kolbászt és a szalonnát kihegyezett pálcára tűzték” – mesélte Závodszki István egy 1947-es felvételt mutatva, melyen bátyja, Závodszki László is látható. „Itt van Csókás Ferenc is, aki később a környék ismert és megbecsült néprajzosa volt. Bényben neki köszönhetően maradtak fenn olyan népszokások, amelyek más helyeken már feledésbe merültek. Kadavi Nándor és Polcsák Gyula mellett a bátyám, Závodszki László látható, majd Dávid Ferenc, Ivanics László és Jankus Vidor, aki a közeli Kéménden volt tanító. Az egykori regrutákból már csak ő él” – sorolta Závodszki István. A tojásszedők között a menyasszonynak öltözött fiú Závodszki István elmondása szerint a falu pártában maradt leányait figurázta ki. „Egykor ugyanis minden valamirevaló lány elkelt farsang idején” – magyarázta. A tojásszedőknek több éven keresztül Kadavi Róbert húzta a talpalávalót. Most is ő volt a kísérőjük. „A legemlékezetesebbek azok a tojásszedések voltak, ahol nem ló, hanem szamár húzta a kocsit. Sőt, nem is egy, hanem egyszerre három!” – mondta nevetve.

A tojásszedőket a kézművesháznál vendégelték meg, ahol a tojásokból, szalonnából és kolbászból készített ebéd mellett lekváros fánk és kürtős kalács volt a jutalmuk.
Gulyás Zsuzsanna

A kolbászt és a szalonnát hegyes botra tűzték (A szerző felvételei)

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?