Farsangi tojásszedés Bényben

Bény |

<p>Több száz éves hagyományt elevenítettek fel Bényben farsang utolsó szombatján. Farsangi tojásszedést tartottak a községben.</p>

A bényi népszokás eredetét homály fedi, annyi bizonyos csak: a regrutákhoz köthető. Hasonló hagyományt sem a közeli, sem a távolabbi településeken nem őriznek.

„A besorozott katonák farsang utolsó szombatján összeálltak, és nótaszóval vonulva végig a falun megálltak minden lányos háznál. A lányokat és asszonyokat megtáncoltatták, amiért cserébe tojást, szalonnát, kolbászt és bort kaptak. Ebből aztán nagyszabású lakomát csaptak. Előfordult, hogy két napig is tartott a bál, amit a község központi kocsmájában tartottak meg” – mondta Koczka Gyula szervező, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke. Feleségével, Katalinnal több éve vezetik a bényi kézművesházat. „Miután 2004-ben elvégeztem egy tanfolyamot, olyan hely létrehozásán kezdtünk dolgozni, ahol bármikor összejöhet a falu apraja és nagyja egy kis szórakozásra, ahol kipróbálhatják és művelhetik a hagyományos kézműves technikákat” – fogalmazott Koczka Katalin.

A kézműves ház hagyományos rendezvényei közé tartozik az aratás, a tollfosztás és a karácsonyi betlehemezés is. „Úgy döntöttünk, idén felelevenítünk minden falunkra jellemző szokást. Ezek közül a legjellemzőbb a farsangi tojásszedés” – nyilatkozott Koczka Gyula. A résztvevők – sorköteles katonák híján – fiatal legénykék, lányok és a falu lelkes hagyományőrzői voltak. Az idősebbek közül többen mosolyogva idézték fel azokat az éveket, amikor még regrutaként járták végig a lányos házakat. „Voltak évek, amikor kocsival járták a legények a falut, de voltak szegényebb évek is, amikor csak gyalogosan. A kocsin gyűjtötték össze mindazt, amit kaptak. A kosárba tojás, a demizsonokba bor került, a kolbászt és a szalonnát kihegyezett pálcára tűzték” – mesélte Závodszki István egy 1947-es felvételt mutatva, melyen bátyja, Závodszki László is látható. „Itt van Csókás Ferenc is, aki később a környék ismert és megbecsült néprajzosa volt. Bényben neki köszönhetően maradtak fenn olyan népszokások, amelyek más helyeken már feledésbe merültek. Kadavi Nándor és Polcsák Gyula mellett a bátyám, Závodszki László látható, majd Dávid Ferenc, Ivanics László és Jankus Vidor, aki a közeli Kéménden volt tanító. Az egykori regrutákból már csak ő él” – sorolta Závodszki István. A tojásszedők között a menyasszonynak öltözött fiú Závodszki István elmondása szerint a falu pártában maradt leányait figurázta ki. „Egykor ugyanis minden valamirevaló lány elkelt farsang idején” – magyarázta. A tojásszedőknek több éven keresztül Kadavi Róbert húzta a talpalávalót. Most is ő volt a kísérőjük. „A legemlékezetesebbek azok a tojásszedések voltak, ahol nem ló, hanem szamár húzta a kocsit. Sőt, nem is egy, hanem egyszerre három!” – mondta nevetve.

A tojásszedőket a kézművesháznál vendégelték meg, ahol a tojásokból, szalonnából és kolbászból készített ebéd mellett lekváros fánk és kürtős kalács volt a jutalmuk.
Gulyás Zsuzsanna

A kolbászt és a szalonnát hegyes botra tűzték (A szerző felvételei)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?