Érvek a komáromi képviselők létszámának csökkentése mellett és ellen

V. KRASZNICA MELITTAKomárom.

V. KRASZNICA MELITTA

Komárom. Ismét elodázta a képviselői létszám csökkentésére, illetve a választói körzetek kijelölésére vonatkozó döntést július eleji ülésén a városi testület.

A téma Benyó Zoltán (független) javaslatára már az áprilisi ülésen napirendre került; a képviselő a jelenlegi 25-ről 17-re szerette volna csökkenteni a városi képviselők számát. Akkor sem ő, sem a 21-es létszámot javasló Keszegh Béla (független) nem kapott kellő támogatást. A hatályos jogszabályok szerint a 20 ezertől 50 ezerig terjedő lélekszámú városnak, amely kategóriába a 34 ezres Komárom is tartozik, 15–25 képviselője lehet. Ezúttal a városi hivatal terjesztett be a választókörzetek kialakításáról szóló anyagot, amelyben három alternatívát vázoltak fel, viszont mindhármat a 25-ös képviselői létszámra dolgozták ki. Az első és második szerint maradna az öt választókörzet – miközben az egyik a jelenlegi körzethatárok megmaradásával, a második kisebb módosításukkal számol –, míg a harmadik szerint csupán három körzet lenne. A vita kezdetén Andruskó Imre (Híd-frakció) jelezte, bár klubjuk számára mindhárom változat elfogadható, egyelőre nem szavaznak a kérdésről. Úgy véli, a nyár folyamán letisztulnak a politikai mozgások a városban, addig várhatnak a döntéssel. Az esetleges kisebb létszámú testülettel kapcsolatban megjegyezte: úgy is lehetne takarékoskodni, ha a következő választási ciklusban a jelenlegi kettő helyett csak egy alpolgármestere lenne Komáromnak. Ondrej Gajdáč (független) – aki a 25-ös létszám mellett érvelt – ezt azzal egészítette ki, hogy a képviselői jutalmak csökkentésével is el lehetne érni a költségek csökkentését.

Benyó Zoltán kitartott a 17-es létszám mellett, számítása szerint ezzel a választási ciklus alatt 100 ezer eurót lehetne megtakarítani. Ez szerinte egyben üzenet lenne a választóknak, hogy a testület magán is képes spórolni. A létszámcsökkentést ellenző Varga Tamás (Híd) azzal érvelt, hogy minél több a képviselő, annál több lakossági vélemény jut el a városvezetéshez, Dubány Imre (Híd) pedig a szakbizottságok feltöltését hozta fel indokként. Cúth Csaba (Híd) szerint nagyobb testületben demokratikusabb a döntés. Szabó Béla (MKP) és Novák Tamás (független) alpolgármesterek úgy vélik, nem indokolt a szavazás elhalasztása, utóbbi szerint csupán pártérdekek fűződnek hozzá.

Végül a testület 10 igen, 1 nem és 7 tartózkodás mellett elfogadta Keszegh Béla beterjesztését, mely szerint a városi hivatal a legközelebbi ülésre a 25-ös létszámhoz hasonlóan dolgozzon ki alternatívákat a 17, 19 és 21 képviselői létszámra is. Az ülés idején még nem volt ismert, hogy Pavol Paška, a parlament elnöke mikorra írja ki a helyhatósági választásokat. Mivel a házelnök a lehető legkorábbi, azaz a november 15-i dátumot jelölte ki, várható, hogy a komáromi testületnek augusztus végén vagy szeptember elején soron kívüli ülésen kell döntenie a választókerületekről és a képviselői létszámról. A hatályos jogszabályok értelében ugyanis legkésőbb 65 nappal a helyhatósági választások előtt kell erről határozniuk a képviselőknek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!