Régió

Érsekújvárban található az ország első gyógyszerészeti klinikája

Érsekújvár | Az ország első Gyógyszerészeti Klinikájává minősítették az oktatóközpontként is működő, 1990-ben alapított farmakológiai osztályt az Érsekújvári Oktató Kórházban és Rendelőintézetben. A kinevezési dekrétumot Klára Soboňová, a Farmakológiai Klinika főorvosa vette át a kórház üléstermében tartott átadási ünnepségen, melyet sajtótájékoztató követett.
Száz Ildikó

2021. július 9. 16:45

Érsekújvár

Kórház és laboratórium

A gyógyszerészeti osztály mostantól klinikaként és oktatóközpontként működik, a klinikai farmakológia gyakorlati alkalmazására szakosodott a kórház fekvőbeteg részlegén kezeltek, illetve az ambuláns kezelésre érkező páciensek számára. Csaknem tizenöt éve értékelik és hagyják jóvá az osztály szakemberei az újfajta terápiás eljárásokat, képezik a leendő specialistákat a klinikai farmakológia terén. Eddig is együttműködtek az állami Szlovák Egészségügyi Egyetem Orvostudományi Karával, és a klinikává minősítést követően még szorosabbá válik a két intézmény kapcsolata a hivatalos oktatóközpontnak köszönhetően. Egyre több klinikai gyógyszerészre lesz szükség az egészségügyi ellátásban, hangsúlyozta Klára Soboňová főorvos és Jozef Glasa professzor, a Szlovák Egészségügyi Egyetem Klinikai Farmakológiai Tanszékének a professzora, az Országos Farmakológiai Társaság elnöke. A farmakológusok szerepe még nagyobb jelentőséggel bír, munkájuk még több felelősséggel jár a koronavírus felbukkanása, a betegség kezelése óta.

Érsekújvár


Gyógyszeres kezelés

A farmakológiai osztály egy évtizedes munkája csúcsosodott ki, az ambuláns, a kórházi és a laboratóriumi munkánk mellett azoknak a szakembereknek a képzését vállaljuk fel az egész országból, akik klinikai farmakológiát, vagy általános orvosi szakot választanak. A leendő szakemberek velünk lesznek a betegágyaknál, de a laboratóriumi munkában is részt vesznek” – hangsúlyozta Klára Soboňová. Az érsekújvári szakemberek közös kutatói programot terveznek az orvosi egyetem farmakológiai tanszékével, és részt vesznek a klinikai tanulmányokon, teszteléseken, melyek a kórház egyes osztályain már zajlanak. A klinikai farmakológusokra minden egyes egészségügyi intézményben szükség van. Nem hivatottak pótolni más szakorvosokat, feladatuk a gyógyszeres kezelés ellenőrzése, irányítása, megfelelő módon történő beállítása.

Érsekújvár


Korona-tanulságok

A koronavírus-helyzet rámutatott arra, hogy rendkívül fontos szakterületről van szó. A közelmúltban részt vettem az Egészségügyi Világszervezet online-tanácskozásán, ahol szó volt arról, hogy nagy szükség lesz a vírusos fertőzést gyógyító szerek körültekintő tesztelésére. Pont úgy, mint ahogy az oltóanyagokat tesztelték. A klinikai farmakológia gondoskodik a betegről, hogy a számára összeállított gyógyszerek sokasága, illetve azok mellékhatása ne okozzon további problémákat. A mellékhatások gyógyítása ugyanis újabb kiadásokkal jár. Az érsekújvári kórház klinikai farmakológusai hatékonyan együttműködnek valamennyi osztály orvosaival” – hangsúlyozta Jozef Glasa professszor. A szakember nem titkolta, a gyakornoki oktatás újabb terhet ró az egészségügyi központra. A gyakorlati képzés során még több tapasztalatot gyűjthetnek, idővel talán bevezetik a nyári gyakornoki képzést az egyetemi hallgatók számára. Klinikai gyógyszerészekre szükség van a kórházakban, a rendelőintézetekben, a nagyobb szociális központokban, valamennyi olyan intézményben, ahol gyógyszeres kezelést alkalmaznak.

Jozef Glasa az akkreditációs bizottság tagjaként megjegyezte, egy kórház számára rendkívül fontos a klinikai cím megszerzése. Azt jelenti, hogy kiváló szakemberek dolgoznak az egészségügyi központban, és nem kizárt, hogy idővel újabb klinikai és oktató központok létesülhetnek a járási székhelyen.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.