Régió

Érsekújvár néhány hónap múlva a kultúra fővárosa lesz

Érsekújvár | Aláírták a városházán a Lég(Új)vár – Kultúra városa 2020 projekt finanszírozásáról szóló szerződést, és a testület jóváhagyta a szükséges önrészt. Hamarosan vitafórumot szerveznek a járási székhelyen arról, milyen hozadéka lehet annak, hogy Érsekújvárban jövőre a kultúráé lesz a főszerep.
Száz Ildikó

2019. október 23. 16:53

Alkalomhoz illő alkotások díszítik a fedett uszoda melletti parkoló kerítését

Megelőzték Iglót és Ólublót

Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere a városházán fogadta Silvia Stasselovát, a Művészetet Támogató Alap tanácsának elnökét és Jozef Kovalčikot, a Művészetet Támogató Alap igazgatóját, és aláírták a Lég(Új)Vár – Kultúra városa 2020 projekt finanszírozásáról szóló szerződést. Érsekújvár már egy évvel korábban is minőségi pályázattal szállt versenybe, de akkor Selmecbánya megelőzte. Idén júniusban a Pozsonyi Egyetemi Könyvtár épületében zajlott a Kultúra városa 2020 döntője. Érsekújvár, Igló és Ólubló került az élmezőnybe a szakmai bizottság értékelése alapján. A győztes érsekújvári projekt a Vzdušné zámky, magyarul Lég(Új)vár nevet kapta. Az előkészítő csapat azért választotta ezt az elnevezést, mert nagy szükség van a közös álmokra, és azok megvalósítása erős közösségépítő feladat. A Kultúra Városa projektet két éve hozta létre a Művészeti Alap, hogy ilyen módon támogassa a kortárs művészet és a hagyományos kultúra különböző formáinak a népszerűsítését. Érsekújvár önkormányzata 390 707 euróból gazdálkodhat.
 

Méltó helyet a rendezvényeknek

A járási székhely vezetésének további kiadásai voltak azzal kapcsolatban, hogy megfelelő helyet nyújtson egy-egy rangos kulturális rendezvénynek. Saját költségen újította fel 2017 és 2019 között a Béke Mozi környékét, az épület külső burkolatát, illetve belső terét, továbbá az Asztronómiai kabinetet és a szabadtéri színpadot. A testület jóváhagyta, hogy a város 81 007 euróval járul hozzá a projekt sikeres megvalósításához. A közeljövőben, október 29-én 18.30 órakor a Castle Cafe nagytermében vitafórumot rendeznek a lakosoknak. Több témával foglalkoznak majd a szervezők, például azzal, hogy milyen különbség van a fővárosi kultúra, illetve más városok kulturális életének a támogatásában. Szó lesz továbbá arról, mivel érdemelte ki Érsekújvár ezt a rangos címet, és milyen hozadéka lesz ennek az itt élők számára. A vitaműsorban részt vesz Helena Markusková a Zmeták Ernő Galéria igazgatója és Pavel Strážay, a Lég(Új)vár programigazgatója, a beszélgetést az Európai Tanács szlovákiai képviselete szervezi.

Teret a magyar szervezeteknek

Elkészültek már az első reklámtáblák, melyeken hirdetik a jövő évi eseményt, és a fiatalok egy csoportja graffiti alkotásokkal hívja fel a lakosok figyelmét a 2020-as történésekre a fedett uszoda melletti parkolóban. Hazai és külföldi művészek lépnek majd fel a város különféle pontjain, de lesz filozófiai fesztivál és más ismeretterjesztő előadás. Környezetvédelemről, szociális kérdésekről, történelmi eseményekről is szó lesz, és alkotóműhelyekbe várják az érdeklődőket. A program összeállítói nem feledkeztek meg Kassák Lajosról a magyar avantgárd világszínvonalú képviselőjéről, Érsekújvár szülöttéről sem. A projektet bemutatták a lakosoknak a Béke moziban tartott ismertető napon. Danczi József a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke és Stugel Tibor a civil szervezeteket tömörítő KultúrKorzó elnöke elmondták, a várossal folytatott egyeztetés után derül ki, milyen hagyományőrző, értékmentő magyar rendezvényekkel gazdagíthatják szervezeteik a jövő évi programkínálatot.

Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere elmondta, az együttműködésbe bevonják a városi szervezeteket, az önkormányzati iskolákat, az egyházakat, a megyei fenntartású kulturális intézményeket, valamint a művészeti alapiskolát.

Különleges helyszínek

A Lég(Új)vár projekt mindenki számára hozzáférhető és megtekinthető a város önkormányzati honlapján. A szervezők nem mindennapi kulturális élményeket ígérnek. Szokatlan helyszíneket választottak egy-egy kulturális eseménynek. Zajlanak majd rendezvények a fák koronái közt, vasútállomáson, óvodában, lepusztult ipari épületek hangárjaiban, vagy lakótelepi házak bejáratában. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a kultúrát mindenki számára elérhetővé tegyék. Hét rendkívüli programot szerveznek a zsidó kultúra népszerűsítésére. Külön teret kap az animációs alkotások és a könyv illusztrációk bemutatása, valamint a könyvtárak népszerűsítése. Az Akkor Érsekújvárban ciklus keretében régi érsekújváriakat szólaltatnak meg a szervezők, a látogatóknak lehetőségük lesz a ma már nem létező vár bástyáinak útvonalán izgalmas történelmi sétát tenni. A Krepark projekt keretében teret kapnak az ifjú érsekújvári alkotók és színjátszók. A császári-királyi lovardában bemutatkoznak a helyi kórusok, hagyományőrző csoportok, és kiváló helyszín arra, hogy az Érsekújvárba látogató közönség megismerje a hazai és külföldi ifjú zenei tehetségeket. A Gondolkodás fesztiváljának résztvevői elmélyülhetnek a filozófia rejtelmeibe. Lesz újrahasznosítási vásár, farsangi felvonulás, jógázás a parkban. Kimeríthetetlen a szervezők ötlettára, így van mire készülniük azoknak, akik 2020-ban ellátogatnak Érsekújvárba.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Krajčí: Javul a járványhelyzet, februártól talán már enyhíthetünk a szigorításokon

Gáti Norbert

Telt ház van a királyhelmeci kórház Covid-osztályán, sokan oxigénre szorulnak

Komáromban ilyen kétnyelvű tanúsítványt osztanak ⋌(sziakomarom.sk)

Kétnyelvű tanúsítvány járhat a teszt után

ddd

Na megállj, te rusnya vírus!

A járvány ideje alatt a mexikói Cancún az egyik legfelkapottabb nyaralóhely

Olvasóink élménye: járvány idején is lehet nyaralni

kutya korona

Napokig várta beteg gazdáját a kórház előtt egy kutya Törökországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.