Erős viharok nehezítik a keleti régió lakosainak hétköznapjait, több riasztás is érvényben van

Riasztások vannak érvényben a folyamatosan érkező viharok és heves esőzések miatt
Kelet-Szlovákia |

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a kedd délelőtt kiadott jelentése szerint több kelet-szlovákiai kerületben is első- és másodfokú riasztások vannak érvényben a folyamatosan érkező viharok és heves esőzések miatt.

Míg a kora délelőtti órákban az SHMÚ a Kassa-vidéki járásra harmadfokú riasztást adott ki az ott csörgedező patakok hirtelen megemelkedett vízszintje miatt, délután egykor az Eperjesi és a Kassai járás valamennyi kerületben már csak elsőfokú riasztás volt érvényben árvizek kialakulása miatt. A keddi nap folyamán jelentősebb viharokra az Eperjesi, Varannói és a Kassa-vidéki járásokban lehetett számítani. A meteorológusok szerint megnövekedett a valószínűsége az erős viharoknak, amelyek 30 perc alatt akár 30-50 milliméteres intenzitású heves felhőszakadással, 70-110 km/h-s széllökésekkel és jégesővel járhattak. A Késmárki, Poprádi, Ólublói (Stará Ľubovňa) és Tardoskeddi (Tvrdošín) járásokban heves esőzésekre kellett számítani, átlagosan 20-30 mm-nek megfelelő csapadékkal. 

„A hidrológiai helyzet alakulása miatt a német és az osztrák Duna-medencében a Duna szlovákiai szakaszán és a Morva folyó alsó szakaszán jelentős vízszintemelkedésre számítunk, a Pozsony - Duna és Devínska Nová Ves - Morava pontokban a másodfokú árvízi aktivitás túllépésével” – áll az SHMÚ közleményében. 

A Námesztói járás (Námestovo) esetében a tartós esőzés miatt árvízvédelmi figyelmeztetés van érvényben. A meteorológusok a patakok vízszintjének emelkedését jósolják, az árvízi aktivitási szinteknek megfelelő vízszintek elérésének és meghaladásának lehetőségével. A Kassa-vidéki járásban az időjárási és hidrológiai helyzet várható alakulása szerint a Svinicky patak vízszintjének emelkedésére számítanak, az árvízi aktivitás harmadik szintje elérésének lehetőségével. A Dunaszerdahelyi, Csacai, Bárdfai, Szabinói, Felsővízközi (Svidník), Sztropkói, Mezőlaborci, Homonnia, Homonnia, Nagymihályi, Tőketerbesi – Ronyva és Tőketerebesi – Ronyva nélküli járásokra elsőfokú hidrológiai figyelmeztetést adtak ki.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?