Régió

Emlékjelek a történelem sodrában

Komárom | Komárom sok mindenről híres, de azt talán kevesen tudják, hogy a köztéri emlékjelekből (szobrok, emléktáblák stb.) különösen sok található a város területén. L. Juhász Ilona etnológus idén megjelent könyve ezeket az objektumokat veszi számba.
author
Vataščin Péter

2019. október 4. 08:30

Emlékjelek a történelem sodrában
- Somogyi Tibor felvétele

L. Juhász Ilona Komárom emlékjelei az államfordulatok és rendszerváltások tükrében című, tavasszal megjelent új könyvét mutatták be a napokban a Zichy-palotában. A kézirat lezárásakor 302 emlékjel állt már a Duna menti városban. Ezek közül 171-et a rendszerváltás után állítottak, vagyis ha 28 évvel számolunk, akkor azóta átlagosan 6,1 objektumot lepleztek le egy-egy esztendőben. Pusztán ez a gyakoriság felkeltheti a társadalomtudós figyelmét. Maga a kötet a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjában készült sokéves kutatómunka eredménye. Tíz fejezetből áll, amelyekből az olvasó például tudomást szerezhet az egyes objektumok történetéről, s egészében véve mintegy kézikönyvként használhatja a komáromi emlékjelek labirintusában való eligazodáshoz.

Történetek a városról

Galo Vilmos történész, az est házigazdája a könyv bemutatáskor arról beszélt, hogy az ember elképzelései és értékei alapján mindig szereti történetekbe rendezni és értelmezni a körülötte levő világot. Ezek az értelmezések pedig tetten érhetők a különböző korokban keletkezett emlékjelekben is:

„Ha ezeket megismerjük, jobban megértjük azokat az embereket, csoportokat, hatalmakat, akik, illetve amelyek ezeket állították, és ha megértjük a gondolkodásmódjukat, motivációikat, félelmeiket, egyszóval a történeteiket, akkor máris sokkal tisztábban látjuk magunkat.”

A munka folyik tovább

A kötet szerzőjét annak keletkezéséről Galo Vilmos faggatta. Egyebek mellett arra is választ várt tőle, mi a véleménye a városbeli szoborállítási gyakorlatról, utalva ezzel közvetve arra, hogy az nem mentes a különböző ideológiáktól. L. Juhász Ilona szerint etnológusként nem a szobrok minősítése a dolga, hanem hogy tárgyilagosan, mintegy kívülállóként meghatározza, mi pontosan azok szerepe a helyi társadalomban. A kutató elmondta azt is, hogy a készülő második kötetben terjedelmes elemzésben foglalkozik az objektumokhoz kapcsolódó rítusokkal, eseményekkel, illetve szerepelni fog benne összehasonlító anyag is együtt egy teljességre törekvő fotódokumentációval:

„A második kötetben a dél-komáromi emlékjeleket is sorra veszem, hogy legyen egy összehasonlítási alap. Van több emlékjel, amit a két város közösen használt”

– tette hozzá.

A könyvbemutató a Duna Menti Múzeum Baráti Köre és a Pro Museum baráti társulás rendezvénye volt.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

ellatas

Felmérés: A többség ragaszkodik az ingyenes egészségügyi ellátáshoz

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Rejtélyes körülmények között halt meg egy férfi, miután meglátogatta a barátját

putyin kp

Putyin olyan akadályba ütközött, amire senki sem számított

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.