Régió

Emlékjelek a történelem sodrában

Komárom | Komárom sok mindenről híres, de azt talán kevesen tudják, hogy a köztéri emlékjelekből (szobrok, emléktáblák stb.) különösen sok található a város területén. L. Juhász Ilona etnológus idén megjelent könyve ezeket az objektumokat veszi számba.
Vataščin Péter

2019. október 4. 08:30

Emlékjelek a történelem sodrában
- A szerző felvétele

L. Juhász Ilona Komárom emlékjelei az államfordulatok és rendszerváltások tükrében című, tavasszal megjelent új könyvét mutatták be a napokban a Zichy-palotában. A kézirat lezárásakor 302 emlékjel állt már a Duna menti városban. Ezek közül 171-et a rendszerváltás után állítottak, vagyis ha 28 évvel számolunk, akkor azóta átlagosan 6,1 objektumot lepleztek le egy-egy esztendőben. Pusztán ez a gyakoriság felkeltheti a társadalomtudós figyelmét. Maga a kötet a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjában készült sokéves kutatómunka eredménye. Tíz fejezetből áll, amelyekből az olvasó például tudomást szerezhet az egyes objektumok történetéről, s egészében véve mintegy kézikönyvként használhatja a komáromi emlékjelek labirintusában való eligazodáshoz.

Történetek a városról

Galo Vilmos történész, az est házigazdája a könyv bemutatáskor arról beszélt, hogy az ember elképzelései és értékei alapján mindig szereti történetekbe rendezni és értelmezni a körülötte levő világot. Ezek az értelmezések pedig tetten érhetők a különböző korokban keletkezett emlékjelekben is:

„Ha ezeket megismerjük, jobban megértjük azokat az embereket, csoportokat, hatalmakat, akik, illetve amelyek ezeket állították, és ha megértjük a gondolkodásmódjukat, motivációikat, félelmeiket, egyszóval a történeteiket, akkor máris sokkal tisztábban látjuk magunkat.”

A munka folyik tovább

A kötet szerzőjét annak keletkezéséről Galo Vilmos faggatta. Egyebek mellett arra is választ várt tőle, mi a véleménye a városbeli szoborállítási gyakorlatról, utalva ezzel közvetve arra, hogy az nem mentes a különböző ideológiáktól. L. Juhász Ilona szerint etnológusként nem a szobrok minősítése a dolga, hanem hogy tárgyilagosan, mintegy kívülállóként meghatározza, mi pontosan azok szerepe a helyi társadalomban. A kutató elmondta azt is, hogy a készülő második kötetben terjedelmes elemzésben foglalkozik az objektumokhoz kapcsolódó rítusokkal, eseményekkel, illetve szerepelni fog benne összehasonlító anyag is együtt egy teljességre törekvő fotódokumentációval:

„A második kötetben a dél-komáromi emlékjeleket is sorra veszem, hogy legyen egy összehasonlítási alap. Van több emlékjel, amit a két város közösen használt”

– tette hozzá.

A könyvbemutató a Duna Menti Múzeum Baráti Köre és a Pro Museum baráti társulás rendezvénye volt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Matovič: A Szputnyik az SAV összes tesztjén átment, már „holnaptól” olthatnának vele

koronavírus

Hétfőtől nem lesz kötelező a szájmaszk használata kültéren, ha...

Szlovák Posta

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat

Léva

2022-ben Léva lehet a kultúra városa

színház

Egy angyalarcú gyilkos igazsága

koronavírus

WHO: a járványhelyzet továbbra is súlyos Európában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.