Első gondok a népszámlálás körül: A főváros panaszkodik, több millió eurót veszíthetnek...

Matúš Vallo

 Pozsony és az egyes városrészek önkormányzatai elégedetlenségüknek adtak hangot az idei népszámlálás első nyilvánosságra hozott adatai kapcsán. Azt állítják, hogy a Szlovák Statisztikai Hivatal Pozsonyban mintegy 20 000 lakossal kevesebbet számlált össze, mint amennyit az önkormányzatok nyilvántartanak… Emiatt pedig töb millió eurót veszthetnek!

A statisztikai hivatal az öt fővárosi járásban 475 503 lakost számlált össze, vagyis mintegy 20 000 fővel kevesebbet annál a lakosságszámnál, amennyit az önkormányzatok tartanak nyilván. "Pozsonyban több mint 500 000 ember él. Számításaink szerint a főváros nagyjából 600 000 embert szolgál ki, akik itt élnek. Durva becslés szerint nagyjából 100 000 főnek nincs itt állandó lakhelye" -  közölte a főpolgármester, Matúš Vallo.

Hozzátette: a népszámlálás pontossága a főváros költségvetése miatt fontos. Azt állítja, Pozsony a megérdemeltnél kevesebb pénzforráshoz jutott a 2011-es népszámlálás után is. "Az adatok az uniós források igénylésének feltételei szempontjából is fontosak a pozsonyi régió számára" - hangsúlyozta  a főpolgármester, aki szerint a kormány elemzői, a pozsonyi önkormányzatok és a statisztikai hivatal is többre becsülte a főváros lakosságát.

Ján Hrčka, a legnépesebb városrész, Ligetfalu (Petržalka) polgármestere szerint abban az esetben, ha a statisztikai hivatal nem fogja elismerni, hogy 15-20 000 fővel több lakosa van Pozsonynak, egy év alatt mintegy ötmillió, tíz év alatt mintegy 50 millió eurót veszíthet a főváros. Hozzátette: személyi számokkal tudják igazolni, hogy vannak olyan konkrét pozsonyi lakosok, akiket a statisztikai hivatal ignorált a népszámláláskor.

Matúš Vallo főpolgármester és az egyes városrészek polgármesterei ezért közös felkéréssel fordultak a statisztikai hivatalhoz, hogy adjon hiteles magyarázatot a különbségre. Hogy milyen további lépéseket tesznek, a választól függ.

"A statisztikai hivatal az egyes települések, így a pozsonyi városrészek lakosságszámára vonatkozó adatokat 2022 januárjában fogja nyilvánosságra hozni. Az adatok közlése után természetesen tájékoztatni fogunk az alkalmazott, nemzetközileg érvényes módszerekről is, kommunikálni fogunk az egyes településekkel" – mondta  Jasmína Stauder, a statisztikai hivatal népszámlálásért felelős szóvivője

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?