Gondoljuk át előre, hogy milyen otthont szeretnénk (Videó és képek)

Az építészeti középiskola elvégzése után azonnal a szakmában helyezkedett el (A szerző felvétele)
Nyárasd |

Balogh Bettina, bútor dizájner szerint jobban járunk, ha előre végiggondoljuk, hogy milyen belső tér- és bútorelrendezést szeretnénk. Ezzel nem csak időt, hanem pénzt is megspórolhatunk.

Egy évvel ezelőtt költöztek be Nyárasdon új otthonukba Balogh Bettináék, ahol a berendezési tárgyak már az ő stílusukat tükrözik. Bútor dizájnerként azonban már számos megbízónak segített házuk, illetve lakásuk stílusának és bútorzatának kialakításában.

Soha nem késő elkezdeni egy bútorzat megtervezését (A szerző felvétele)

Kellemes a szemnek

Mindegy, hogy melyik fázisban vagyunk, házvásárláskor, vagy éppen költözés előtt járunk, akár már bent élünk és felújítást tervezünk, vagy talán már bele is fogtunk, sosincs késő szusszanni egyet és még egyszer, az elejétől kezdve átgondolni, hogy mit is szeretnénk. Az előre tervezésnek ebben az esetben számos hasznos előnye van. Ha már ismerjük az berendezéshez szükséges keretet, ne fukarkodjuk megtoldani egy kicsit a tanácsadásra szánt összeggel, ugyanis praktikus ötletekkel és okos megoldásokkal, melyeket talán eddig mi sem ismertünk, hosszabb távon biztosan spórolhatunk. Ma már szükséges a mindennapi jelenlét a különféle szakmai és közösségi platformokon ahhoz, hogy a legújabb trendekkel és dizájnnal képben legyünk, állítja a szakember. Érdekes állandóan követni a legnagyobb áruházak aktuális akcióit, hogy találjunk olyan bútordarabokat, melyek tetszenek, praktikusak is és a pénztárcánknak is kedvez.

„Az a jó, ha a szemünk végigsiklik egy szobán és nem akad meg sehol. Ezt úgy tudjuk elérni, ha színben hasonló dolgokat választunk és mindegyikben van valami, ami közös. Például, ha a konyhai székünk krómozott ezüst, akkor a konyhai fogantyúk is lehetnek olyanok vagy akár a konyhaasztal egyes elemei is. Az összhatás a komfortérzetet is nagyban befolyásolja”

– mondta el a szakember, majd hozzátette, hogy ő maga nagyon szereti a letisztult formákat, az olyan tereket, mintha nem lakna ott senki, mégis minden szükséges eszköz, felszerelés megtalálható az adott helyiségben.

„Azt szeretem a dizájtervezésben, hogy korlátlan. Mindig jön valami új, nincsenek határok és tele van kihívással. Két ember soha nem akar azonos dizájnt, ezért a tervek soha nem egyformák. A nem túl drága dolgokban ugyan nincs nagy választék, de mégis sikerül mindig olyasmit kitalálnunk, amitől egy-egy dizájn különbözik a többitől. Ha már egy kicsit máshogy forgatunk el egy szekrényt például, máris teljesen már összhatást érünk el”

– jegyezte meg.

 

Mindenki mást és mást tart fontosnak egy lakásban, ezért a tervek és a dizájn is mindig más-más lesz (A szerző felvétele)

Fontosak a részletek

Az utóbbi időben szinte csak olyan kliensekkel dolgozott együtt, akik nem tudják, hogy mit szeretnének. Ha van is elképzelésük, a régebbi stílusirányzatokat még meg tudják különböztetni, de a modernebbeket már nem ismerik.

„Mindig kérem a megrendelőimet, hogy küldjenek képeket az elképzeléseikről. Ehhez tudom aztán igazítani a konkrét terveket. De első körben az elrendezés az, amivel foglalkozunk, a színeket már később is tudjuk igazítani”

– mondta a szakember, aki igyekszik olyan tervet készíteni, ami praktikus és egy átlagember is meg tudja fizetni. Kevesen dolgoznak ebben a szakmában, erre külön nincs továbbképzés, sem tanfolyam. Balogh Bettina az építészeti középiskola elvégzése után főiskolára készült, de végül nem tanult tovább, inkább munkát keresett. Így került a lakberendezéssel és különféle asztalosmunkákkal foglalkozó Anrico céghez Dunaszerdahelyen, ahol megtanulta a szakma csínját-bínját. Ezt követően Pozsony mellett helyezkedett el egy hasonló arculatú vállalatnál, ahol a rendelkezésre álló eszközök és anyagok, valamint a klientúra teljesen más volt.

„Itt nagyobb volt a mozgásterem a tervezést illetően is. De hiába van egy embernek pénze, nem kell a legdrágább dolgokat megvetetni vele, főleg, ha az egyáltalán nem praktikus és nem neki való. Ezt értékelik a megrendelők, mert például azt az összeget más, fontosabb dologba tudják fektetni”

– mesélte tapasztalatait. Támpontot adhat a tervezésnél, ha például valaki sok zenét hallgat, mert akkor abban a szobában a hangfalakhoz kell igazítani a bútorokat vagy például szeretnének-e tévét a konyhába is, szeretnek-e főzni és milyen rendszerességgel. Azt is fontos tudni, hogy együtt szeretnék-e a konyhát a nappalival, vagy inkább külön és már a házuk terveztetésekor felkeresik, hogy adjon hasznos tanácsokat. Akadnak olyanok is, akik szép konyhát szeretnének annak ellenére is, hogy egyáltalán nem főznek benne, ha viszont sokat fordulnak meg ott és a lángostól elkezdve a gulyásig, mindent szívesen készítenek, akkor ott már nagyon fontos egy jó minőségű páraelszívó rendszer, ami a konyhabútor nagyságát, minőségét és így az árát is befolyásolja.

A gombok nélküli főzőlap könnyen takarítható és esztétikailag is szépen belesimul a környezetbe (A szerző felvétele)

Azt kapom, amit kértem

Az előre tervezés nagy előnye, hogy az elkészítés és szerelés közbeni hibákért csakis a gyártók és a szerelők okolhatóak. A megrendelőnek pontosan ugyanazt a terméket kell kapnia, amit kért.

„Meglepően sokszor fordul elő, hogy nem az előre megbeszélt konyhát küldik és különféle indokokkal, magyarázatokkal jönnek a cégek, amit a laikus megrendelő sokszor nem is ért. Viszont egy teljes konyhabútor annyi pénzbe kerül, hogy 15 évig biztosan nem cserélik le. Egészen addig, a konyhára pillantva arra fognak gondolni, hogy ezt nagyon elrontottuk, másképp kellett volna csinálnunk? Nincs erre szükség!”

- állítja a dizájner. Egy konyha például a mai árakkal számolva teljesen új bútorelemekkel, fogyasztókkal együtt körülbelül 10 000 euróba kerül. Egy régi ház esetében a felújítás során, amikor nincs akkora keret komoly beruházásra, az is megvalósítható, hogy egy összeszerelhető ikeá-s berendezést tervez meg, vagy még egyszerűbben, tipizált bútorokkal készíti el a terveket, amiket már a tulaj szerez be, onnan, ahonnan szeretné.

A tárolóhelyek kérdése

Lényeges szempont a megfelelő mennyiségű rakodóhely megtervezése. Sokan nem is sejtenék, hogy mennyire fontos az előszoba egy házban. Ez határozza meg ugyanis leginkább az első benyomást, melyet az ott lakókról kialakítunk. Itt állva már van egy konkrét elképzelésünk arról, hogy mi fog folytatódni, a háznak, vagy lakásnak ez a kezdete, a bevezetése a többi részhez. Egy előszoba elrendezése nagyban attól is függ, hogy van-e más alternatíva a tárolásra, például van-e garázs, tároló, vagy más helyiségek, melléképületek. Amennyiben nincs, vagy nem sok ilyen lehetőség van, akkor az előszoba terveit kell úgy elkészíteni, hogy az sok holmit elnyeljen. A legfontosabbak, amiket itt tartunk, azok a cipők, sálak, sapkák, az összes kabát, téliek, nyáriak, a kulcsok, a z elektronikai tárgyaink eredeti kartondobozai a jótállási idő végeztéig, sőt, kell lennie itt egy padnak, vagy puffnak is, hogy le lehessen ülni, miközben felhúzzuk a cipőnket, persze legyen egy tükör is, amiben indulás előtt még megnézhetjük magunkat. Ez eleve annyi dolog, hogy már a felsorolás után szűkösnek tűnik a képzeletünkben az az előszoba. De itt jön képbe a praktikum és a pontos tervezés. Sok dolog is megtalálhatja a helyét, közben pedig az is lényeges, hogy hagyjuk nyitva a teret, ne zárjuk le teljesen. Egy gyerekszobában fontos a jó minőségű ágy, de kell egy komód is, ruhásszekrény, egy íróasztal, amit ér természetes fény. A szakember ide világos színeket ajánl, mert ez nyugtatólag hat a gyerekekre. Kell egy szőnyeg is, hogy a földön tudjon játszani, másrészről viszont sok port tartalmazhat, úgyhogy ez teljes mértékben a szülők döntése. Anyagok tekintetében a fát javasolja és a fehér falszínt, mert ezekhez könnyebb találni kiegészítőket. Akármikor lehet a gyereknek egy piros kispárnája, de a piros falat már biztosan nem javasolja. A hálószobába elegendő az alapfelszerelés, mert az alapvető funkciója az alvás. Elég egy ágy, beépített, vagy fali szekrény, két éjjeli szekrény, esetleg még egy komód. Ha van gardrób helyiség,, ez többnyire a hálóból nyílik és ide kerül a ruhák többsége, ezért teljesen felesleges a hálószobát plafonig beépíteni, jó egy komóddal megtörni a felfelé építkezést, levegősebbé téve ezzel is a szobát.

„Sokan úgy döntenek, hogy a hálószobába tévét is tesznek, ami egyáltalán nem tesz jót, nem egészséges. Ha van is itt bármiféle elektronikai eszköz, ne legyen az ágy közelében”

– mondta el Balogh Bettina. A hálószobában a legfontosabb beruházás a megfelelő minőségű matrac, amin tapasztalatai szerint sajnos sokan spórolnak. Ha minden más bútorzat egyszerűbb is itt, erre igazán érdemes lenne szánni. A nappali ma már sokszor egyben van a konyhával, csupán azok szeretnék külön, akiknek nagyon fontos a kifogástalan szellőztetés. A nappali elsődleges berendezési tárgya többnyire a tévé, vagy a kandalló és persze az ülőgarnitúra. Mindegyiknél tudni kell a speciális paramétereket, például pontosan mekkora a tévé, milyen magasságban lesz, hogyan rögzítik. A kandallónál is lényeges a kapacitás, lehet-e mellette bútor vagy sem, de az ablakok mennyisége, helyzete sem elhanyagolható, ezeket is pontosan tudnia kell előre egy tervezőnek.

 

A plafonig érő konyhaszekrény és a nappali szellős berendezése tágítják a teret (A szerző felvétele)

Ahol a család van

A régebbi házakban elsősorban azokra a helyiségekre érdemes leginkább hangsúlyt fektetni, ahol a család a legtöbbet tartózkodik.

„A gyerekek sem mindig csak a gyerekszobában játszanak. Sokan szeretnek a szülőkkel a konyhában lenni, a nappaliban, vagy a dolgozó szobában. Ilyenkor érdemes ezeket a tereket úgy kialakítani, hogy számukra is megfelelőek legyenek”

– mondta el a dizájner. Nem kell nagy beruházás ahhoz, hogy a lakás helyiségeit okosan megtervezzék.

„Dizájn szempontjából a legfontosabbak az előszoba, a nappali és a konyha. Ha nem is veszik ki a falakat, akkor is érdemes odafigyelni ezekre. Amennyiben nem cserélünk bútort, már az is sokat javíthat az összhatáson, ha korszerűsítjük a padlót, új parkettát vagy járólapot teszünk le. Sokat dobnak még a tiszta, fehér falak, esetleg felszereltethetünk izgalmasabb fali villanykapcsolókat, ami különleges fűszere lehet a szobáknak. Az ablakok és az ajtók színe is sokat tesz. Ha ezek összhangban vannak egymással, akkor máris nem lehet azt érezni, hogy egy öreg házban vagyunk. A bútorok elrendezése, megtervezése csak ezek után jön”

– tette hozzá a Balogh Bettina.

Egy tervnél fontos kérdés az, hogy hol gyűlik össze a család vagy milyen gyakran esznek együtt (A szerző felvétele)

Legolcsóbb tippek

Sok esetben olyan megoldást is választhatunk, ami csak pár eurónkba kerül. Nem feltétlenül kell asztalost keresnünk, van, hogy elég egy hasznos tanács, egy jó ötlet egy hozzáértőtől.

„A legegyszerűbb és legjobb tanácsom az, amit a legkisebb pénzűek is megvalósíthatnak, hogy legyenek fehérek a falak és egyszerűbb bútorok, amiket már feldobhatunk izgalmas kiegészítőkkel, amik már sokkal kevesebbe kerülnek. A gyerekszobában sem fontos az extra drága, macis bútor, viszont az ágyneműhuzattól elkezdve, a függönyökig mindent személyre szabhatunk és ha változtatásra kerülne a sor, elég lesz majd ezeket lecserélni”

– hangsúlyozza a szakember. A berendezést újjá lehet varázsolni akár egy-egy átfestett, felújított bútorral is. Ehhez viszont tér kell és idő is. Sokszor nem érdemes a festékre sem pénzt költeni, mert ha egy doboz épp nem elég és újat kell venni, akkor ebből az összegből már vehettünk volna egy újabbat, jobbat. De abban az esetben, ha így szeretnénk meghatározni az egyes helyiségek stílusát, vagy megőrizni a régi bútorokat, nagyszülők hagyatékát, ami kedves a tulajdonosok szívének, akkor megéri erre is időt szánni.

Balogh Bettina és férje hamarosan gyermekáldás elé néz. Ez egy új kihívás az életükben, ami javarészt befolyásolni fogja mindennapi életüket. Ennek ellenére továbbra is szívesen ad szakmai tanácsokat és készít terveket a megrendelőknek.

 

A gyerekszobájuk még csak most készül, de konyha a nappalival már teljes pompában (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?