Régió

Elkészült a felújítás, megnyílt a kiállítás az egykori alsószeli malomban

Átadták az egykori gőzmalom felújított épületét, ahol megnyílt az állandó kiállítás Az alsószeli gőzmalom címmel. A Galántai Honismereti Múzeum raktárként használja az épületet a jövőben.
author
Tornyai Bianka

2022. október 6. 16:00

alsószeli műmalom
A felújításkor igyekeztek megtartani az épület eredeti arculatát (A szerző felvételei)

Száz évvel ezelőtt, 1922-ben alsó- és felsőszeli, valamint környékbeli részvényesek gőzmalmot építettek Alsószeliben. A részvénytársaság létrehozásának gondolata 1920-ban fogalmazódott meg az alapítókban, a malom 1923-ban kezdte meg működését.

Értékmentés és célszerű kihasználás

Az épület megmentésének és felújításának ötlete Takács Mihálytól, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatójától származik, aki az igazgatói poszt megpályázásakor fogalmazta meg ennek szükségességét, mivel a múzeumnak nem volt megfelelő raktára, az egykori malom épülete pedig évtizedek óta elhanyagoltan állt. A múzeumigazgató a megnyitón mondott beszédében kiemelte, a múzeum több mint 50 évvel ezelőtti megalakulása óta végre sikerült megfelelő helyet találni a gyűjtemény szakszerű tárolására. „Napjainkra sajnos alig maradt fenn néhány darab az eredeti berendezésből, amely az Európa-szerte híres budapesti Ganz gépgyárban készült. A malom 1960-ig, az államosításig működött, utána a Jednota Fogyasztási Szövetkezet átalakította, levéltárként és belső üzemi rakárként használta az 1990-es évek közepéig. A Nagyszombat Megyei Önkormányzat mint a Galántai Honismereti Múzeum fenntartója 2019-ben megvásárolta az intézmény raktározási igényeinek kielégítésére. A felújítás közel két év alatt, idén szeptemberben készült el” – mondta el Takács Mihály. (A felújításról korábban itt írtunk: https://ujszo.com/regio/felujitjak-az-alsoszeli-mumalmot, https://ujszo.com/regio/majusban-befejezodhet-a-malom-felujitasa)

Takács Mihály
A malom megmentése Takács Mihály, a galántai múzeum igazgatójának ötlete volt

Fejlesztés igazságosan

Az épület ünnepélyes átadásán Nagyszombat megye képviseletében a megyeelnök, Jozef Viskupič felidézte, hogy a választási időszak kezdetén kollégáival egyebek mellett azt az elhatározást tették, hogy a megye minden régiójában igazságosan fogják a támogatásokat elosztani, hogy az egész megye egyformán fejlődhessen, valamint azt, hogy a kulturális szektor nem az utolsó lesz a fontossági sorrendben. Hangsúlyozta, hogy a felújítás annak az ékes példája, hogy ha tenni akaró emberek együttműködnek, akkor közösen sokkal többre képesek. Örömét fejezte ki, hogy sikerült az erőiket összefogni, és a megyében a fejlesztésre szánt minden egyes eurót célirányosan, igazságosan szétosztani. „Kívánom, hogy a felújított épület betöltse funkcióját, ami nem más, mint az emlékezés, és hogy a község, valamint a régió szolgálatára legyen” – fogalmazott.

Közös siker

Berényi József, megyei alelnök nem titkolta megilletődöttségét, hiszen, mint fogalmazott, alsószeli lakos lévén személyes kapcsolat fűzi az épülethez. „A falon látható az alapító okirat másolata, amelyen a Kajos, a Pónya, a Pancza nevek szerepelnek, akiknek leszármazottaik itt élnek közöttünk. Ha egy álom valóra válik, az rendkívül szép érzés. Egyetértek az elnök úrral, hogy együtt nagyszerű célokat lehet elérni. Úgy vélem, a községnek egyedül nem lett volna annyi pénze, hogy egyedül megvalósítsa a felújítást, de közösen sikerült elérni ezt a célt. Az épület megvásárlása 90 ezer, a felújítás közel 600 ezer euró volt” – fejtette ki az alelnök, hozzátéve, hogy nagyon jó érzéssel és büszkeséggel tölti el, hogy egy nagy értéket hagynak itt az utókornak.

malom-faültetés
A malom udvarán a felújítás emlékére platánfát ültettek el

Tárgyak és okiratok

Diana Gruberová és Pukkai Judit, a Galántai Honismereti Múzeum munkatársai összefoglalták az állandó kiállítással kapcsolatos tudnivalókat. A jelenlévők tőlük megtudhatták, hogy Az alsószeli gőzmalom című tárlat azokból az eszközökből áll, amelyeket a térség műmalmaiban használtak. Látható egyebek mellett tisztító-, osztályozó- és őrlőberendezés, mérleg, felvonó, a 20. század első feléből származó hengerszék, daráló, valamint a környék műmalmainak okiratai. A malom alsó szintjének termében a falakra helyezett paneleken sok érdekességet olvashatunk a régi malomról, a molnár mesterségről, az épület történetéről és annak felújításáról.

malom-szalagátvágás
Takács Mihály, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója, Berényi József, megyei alelnök, Jozef Viskupič, megyeelnök, Kovács Lajos, Alsószeli polgármestere és Rastislav Hanšut, a kivitelező TOMRA STAV Kft. képviselője

Az ünnepélyes szalagátvágás után Takács Mihály emlékplaketteket adott át mindazoknak, akik sokat tettek a projekt megvalósításáért, majd a jelenlévők körbejárhatták az épület impozáns termeit.

Galéria
A megnyitón közreműködött a The Ladies Ensemble vonósegyüttes
emlékplakett-Jozef Viskupič
emlékplakett-Peter Kadlic, Nagyszombat Megyei Önkormányzat kulturális osztályának igazgatója
emlékplakett-Kovács Lajos
+2
malom-Selecká A., Pleva A.
Selecká Alexandra és Pleva András, a helyi Varsás néptánccsoport két tagja meggyőződött róla, hogy a százéves padlón akár táncolni is lehetne
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bácsi k

Nyugdíj a második pillérből

Roman Mikulec

Közbeszerzési Hivatal: A belügyi tárca törvényt sértett

Michal Šipoš

Šipoš szerint a koalíció nem vásárol szavazatokat a költségvetés elfogadásához

Eduard Heger

Csütörtökön tartják a parlament rendkívüli ülését

néni k

Hogyan biztosítsuk magunkat idős korunkra?

Két személyautó ütközött péntek reggel Szereden, mindkét vezetőt kórházba szállították

Két személyautó ütközött péntek reggel Szereden, mindkét vezetőt kórházba szállították

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.