Éjjeli lepkék a múzeumban a világ 27 országából (VIDEÓ)

GA-lepkekiállítás
Galánta |

Április 26-ig látható a Galántai Honismereti Múzeumban Ladislav Miško érsekújvári lepkegyűjtő kiállítása. A több mint 13 ezer preparátumból álló gyűjtemény az elmúlt 46 év munkájának eredménye. Március 23-án szakmai előadással várják az érdeklődőket a múzeumban.

A Galántai és a Galgóci Honismereti Múzeum közös szervezésében április 26-ig a galántai múzeumban látható az 1250 éjjelilepke-fajból, több mint 13 ezer példányból álló lepkegyűjtemény. A kiállítás címe Mit rejt az éjszaka. A kiállítás és a Galgóci Honismereti Múzeum zoológiai gyűjteményének kurátora, Branislav Varga a kiállítás megnyitójának bevezetőjében elmondta, azért választották ezt a címet a galántai kollégákkal közösen, mert olyan lepkékben gyönyörködhetnek a látogatók, amelyeket csak ritkán lehet látni, hiszen a sötétben rejtőzködnek. Ladislav Miško entomológus a gyűjteményét 1975-ben kezdte összeállítani, majd 1990-től professzionális szinten kezdett lepkegyűjtéssel foglalkozni. Megtanulta preparálni is a lepkéket. Ahhoz, hogy jobb minőségű preparátumokat tudjon készíteni, tenyészteni kezdte a rovarokat.

„Az éjjeli lepkék a nappali lepkékhez képest kevésbé színesek, így védik meg magukat a ragadozókkal szemben, mégis, ha végignézzük a kiállítás darabjait, nagyon érdekes ornamentumokat, szép mintákat fedezhetünk fel a lepkéken, nem kevésbé értékesek a nappali lepkéknél.  Az emberi tevékenység hatására nagyon sok állatfaj, köztük rovarfaj pusztul ki folyamatosan, ezért lesz egyre értékesebb ez a gyűjtemény, mert fontos adatokat is tartalmaz a lepkékről. Szakszerű tenyésztéssel meg is lehet menteni lepkefajokat”

– hangsúlyozta Branislav Varga.

Ladislav Miško

Ladislav Miško a lepkevadászatokon szerzett élményeiről beszélt a közönségnek. A galgóci múzeumnak 2021-ben adta el a gyűjteményt, amely a Szlovákiában honos éjjelilepke-fajok 75-80 százalékát tartalmazza.

„A dobozokban látható üres helyeket is szeretném még megtölteni, hiszen a szlovákiai lepkék 20-25 százaléka még hiányzik a gyűjteményből, de úgy vélem, egy emberi élet nem elég arra, hogy az összeset összegyűjthesse bárki is. A Szlovákiában honos több ezer lepkefajból csupán 170 a nappali lepke, ezért is döntöttem az éjjeli lepkék gyűjtése mellett”

– mondta el az entomológus. Pukkai Judit múzeumpedagógustól megtudtuk, a Galántai Honismereti Múzeum azzal a céllal kölcsönözte ki ezt a lepkegyűjteményt, hogy a természettudományt önmagában is bemutassa, hiszen ez a szakterület elenyésző mértékben képviseli magát a galántai intézményben.

„További célja a múzeumnak, hogy megismertesse a látogatókat az éjjeli lepkék sokszínűségével és fajbeli gazdagságával. Erre lehetőséget ad maga a jól felépített kiállítás. Az iskolai csoportokat múzeumpedagógiai foglalkozásra invitáljuk. Aki ellátogat a kiállításra, a szürke, a sárga és a barna legkülönfélébb árnyalataiban pompázó, szebbnél szebb rajzú és mintájú lepkéket csodálhat meg. A lepkék megnevezése maga a költészet, olyan nevekkel találkozhatunk például, mint a pápaszemes pihésszövő, a szomjas pohók, a pöszörszender, a kétfoltos holdasaraszoló vagy a hosszúlábú fényilonca”

– fogalmazott a múzeumpedagógus. Március 23-án 18 órakor Branislav Varga tart szakmai előadást Élet a lepkékkel címmel. A szlovák nyelvű előadás nemcsak a lepkék sokszínűségéről szól, hanem az entomológus szakmát is bemutatja.

A kiállítás megnyitóján Marko Dechudyja, a galántai művészeti alapiskola tanára gitározott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?