Együttműködik a Selye Egyetem és a Nemzeti Emlékezet Intézete

Selye János Egyetem
Komárom |

A kooperációról szóló memorandum nemcsak a szűk értelemben vett kutatói kapcsolatok kiépítését segíti elő. Az egyetem oktatói és hallgatói mostantól könnyebben férnek hozzá az intézet levéltárában őrzött azokhoz az állambiztonsági dokumentumokhoz, amelyek az 1939 és 1989 közötti politikai rendszerek működésébe nyújtanak betekintést.

A Selye János Egyetem (SJE) Rektori Hivatalának üléstermében fogadta az intézmény vezetősége a Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) küldöttségét, amelyet Jerguš Sivoš elnök vezetett. Az ő, valamint Juhász György, a SJE rektora által aláírt memorandum egy sokrétű együttműködés alapját fektette le a két intézmény között. Ezek közé tartozik a nem demokratikus rendszerek működésének valamennyi aspektusával kapcsolatos kutatás előmozdítása kölcsönös tudományos kutatási projektek formájában, ideértve az eredmények publikálását és népszerűsítését is. A kooperáció részét képezik továbbá az ÚPN munkatársai által tartott ismeretterjesztő előadások. Közösen lépnek majd fel az olyan figyelemfelkeltő rendezvények során is, mint a Szabadság Fesztivál. Ami a konkrét oktatómunkát illeti, szakértői konzultációkra is lesz mód szemináriumi, alap- és diplomamunkák, valamint szakdolgozatok elkészítése során, ill. ide tartozik még a közös konferenciák és szakmai szemináriumok szervezése. Továbbá elkötelezték magukat az iskoláknak szóló didaktikai és módszertani anyagok, segédletek és dokumentumok készítésére is. Ami a SJE szervezeti egységeit illeti, elsősorban a Református Teológiai Kar (RTK) Történeti Tudományok Tanszékének és az SJE Tanárképző Kar Történelem Tanszékének oktatói és kutatói kutatási tevékenységét támogatják majd.

Selye János Egyetem

A memorandum aláírása előtt Juhász György, a SJE rektora többek között arról beszélt, a RTK-n már van egyfajta előzménye annak az együttműködésnek, amelynek most egy újabb mélységet adtak. A karon ugyanis már korábban megszületett egy, a 20. századi egyháztörténetet kutató csoport létrehozásának ötlete, amelyet később önálló kutatóintézetté szeretnének alakítani. Jerguš Sivoš többek között megemlítette, hogy a magyar kisebbség mindig is a demokratikus Szlovákia projektjének egyik kulcsfontosságú része volt, egyúttal bizakodik abban, hogy hamarosan bemutathatják a két intézmény közös projektjeit is. Az együttműködés kezdeményezője és ösztönzője Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos volt, aki szintén jelen volt a dokumentum aláírásánál. Egyebek mellett arra emlékeztetett, a kooperáció az ÚPN-re vonatkozó törvény alkalmazását is jelenti, valamint hangsúlyozta, a kutatóintézet az egyetlen magyar tannyelvű szlovákiai egyetemmel hoz létre szorosabb kapcsolatot.

Selye János Egyetem
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?