Együttes koncepció a gömöri kerékpárutak fejlesztéséért

A képviselő szerint a Rozsnyói járásban jelenleg egy mindössze 2,8 kilométernyi aszfaltutas kerékpárút van, ezért az infrastruktúrát mihamarabb ki kell bővíteni
Gömör/Kassa |

A Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) hétfői ülésén jóváhagyták a Gömöri kerékpáros úti célok koncepcióját. A dokumentum a kerékpáros turizmus fejlesztése terén tervezett beruházásokat és tevékenységeket tartalmazza, melyre a 2024 és 2030 közötti időszakban kerülhet sor a Rozsnyói járásban. A megyei önkormányzat becslése szerint ezek a költségek nagyjából 10 millió eurót tesznek ki.

hétfő délelőtti ülésen elhangzottak szerint a tervezet legjelentősebb beruházása a Gemer Trail nevű kerékpárút lesz, amelynek hossza az 50 kilométert is meghaladja. Ahogy azt Nagy György (Szövetség), a KSK rozsnyói járásbeli képviselője az Új Szónak elmondta, kollégával már legalább egy éve tavaly dolgoznak a Gömöri kerékpáros úti célok koncepcióján, mellyel azt szeretnék elérni, hogy az elkövetkezendő években új beruházásokat hozzanak a kerékpáros turizmus fejlesztésébe, növeljék az utakon közlekedő kerékpárosok számát és biztonságát, valamint javítsák a kerékpáros és a közúti közlekedés közötti kapcsolatot. A koncepció összesen 60 gömöri települést érint, létrejöttét a polgármesterekkel, polgári társulásokkal és a régió más szereplőivel folytatott tárgyalások tették lehetővé. 

„A most jóváhagyott koncepció nagyon sok ember kemény munkájának és odaadásának köszönhető, rengeteg időt és energiát fektettünk bele. A világban szinte már minden fejlett országban nagy hangsúlyt fektetnek a kerékpárutak építésére, és erre nálunk, konkrétan a gömöri térségben is egyre nagyobb szükség van. Igazából mindig az volt a legnagyobb probléma, hogy nem volt egy átfogó tervezet, melynek segítségével a kulturális és természeti értékekben gazdag Gömört kellőképpen összekössük. A most megszületett koncepció többszöri javaslatunkra került az asztalra, s szerencsére a képviselők mindegyike támogatta az ötletet. Kassa megyén belül egyébként már a zempléni tájegységnek van egy ilyen tervezete, a gömörit ugyebár most hagytuk jóvá, de nem feledkezünk meg az ung-vidéki és a bodrogköziről sem. A gömöri azonban még nem végleges, a 71 oldalas dokumentum olyan alapinformációkat tartalmaz, melyeket az érintett településekkel közösen fogunk módosítani, bővíteni. Most a közös lobbizás az egyik legfontosabb feladat, hogy a kerékpárutak építéséhez szükséges pályázatokat és támogatásokat a lehető legnagyobb mértékben ki tudjuk használni” – nyilatkozta lapunknak Nagy György.

 

Tízmillió euró

A Gömöri kerékpáros úti célok koncepciója egy tízmillió eurós beruházást foglal magába, a konkrét projektek megvalósítását a KSK külső forrásokból szeretné finanszírozni. A legjelentősebb tervezett beruházás az 52 kilométer hosszú Gömör Trail (Gemer Trail) nevű kerékpárút kialakítása. A hétmillió euró költségvetésű útvonal célja, hogy összekösse a régió legnagyobb látnivalóit a betléri kastélytól a krasznahorkai váron át a Gömbaszögi-barlang és Pelsőc érintésével egészen a Domica-barlangig. A kerékpáros turizmus fejlesztési koncepciójában a Krasznahorka Trail (Krásnohorský Trail) nevű útvonal kiépítése is szerepel, amely mintegy 2 millió euróba kerülne, és a Gömör Trail meghosszabbításaként kapcsolatot teremtene a Szlovák Karszt Nemzeti Park domborulatával és a Krasznahorkai-barlanggal. A megyei önkormányzat a kerékpárutakkal párhuzamban a szükséges infrastruktúrát is kiépítené, melynek keretében kerékpártartókat, információs táblákat, pihenőhelyeket és töltőállomásokat hoznának létre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?