Egyszülősök fesztiválja, első alkalommal

Egy kölcsönös segítség elvén működő rendszert szeretnének kialakítani  (Fotó: Rózsár Vince)
Dunaszerdahely |

A társulás most az egyszülős családok segítésével szeretné bővíteni a tevékenységét. A fesztivál célja, hogy közelebb hozza egymáshoz azokat a szülőket, akik egymaguk kötelesek gondoskodni a gyerekekről.

Kevesen jelentkeztek

Gyermeket nevelni ideális körülmények között, ideális felállásban nagy szerencse. A gyermeknevelés az egyik legnagyobb feladat a szülők részéről, különösen akkor, ha az egyik szülő ebben nem is vesz részt. Minden szülő, aki elveszítette párját, vagy csak úgy hozta a sorsa, sokkal nagyobb kihívás elé van állítva. A FEMIT olyan családok részére szervezett találkozót, amelyek úgy érzik, szeretnének bekapcsolódni egy jó közösségbe, ahol segítséget kaphatnak a felmerülő problémák megoldásához. Győri Margit, a FEMIT Polgári Társulás vezetője lapunknak elmondta: „A fesztivál célja az volt, hogy felmérje az egyszülős családok igényeit és megtudja, milyen szakmai, adminisztratív és egyéb segítségre lenne szükségük. Amikor a Szabó Gyula Alapiskola vezetőségét megkérdeztük, tarthatjuk-e ott a rendezvényt, arra számítottunk, hogy legalább 150 résztvevővel számolhatunk majd. Megkerestük Dunaszerdahely és a környék falvainak összes iskoláját, óvodáját, hogy felkutassuk a szülőket. Nagyon kevesen jelentkeztek, 13 jelentkezőnk volt, végül öt szülő jött el a rendezvényre. Itt volt Nagy Anna, a budapesti Egyedülálló Szülők Klubjának elnöke, aki megosztotta velünk, annak idején, amikor Budapesten indult a kezdeményezés, szintén öt szülő ment el az első találkozóra. Budapesten azóta több tízezer szülő kapcsolódott be a közösségbe, rengeteg programjuk van, sokféle segítséget nyújt a klub. Bátorított minket, vegyük ezt sikernek. Azt gondolom, a félelem az, ami távol tartotta a szülőket.”

Generációs probléma

Délelőtt előadások zajlottak, ahol bemutatkozott a már említett budapesti Egyedülálló Szülők Klubja. Az egyszülős családok helyzetéről Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatója számolt be, aki az európai és régiós adatokat ismertette. Harangozó Ferenc szociálpedagógus generációs problémaként jellemezte az egyszülős családok helyzetét. Az előadások után Benyó Erzsébet önismereti és stresszoldó tréner segítségével a szülők kerekasztal-beszélgetéseken osztották meg problémáikat egymással. „Szerettük volna felmérni, mi az, amire a szülőknek leginkább szükségük van. Közülük többen először osztották meg hasonló sorsú társaikkal nyíltan a problémáikat. Nekünk feladatunk ebben segíteni, mert más a budapesti és más a csallóközi igény és probléma” – osztotta meg Győri Margit. Ami a közeljövőt illeti, mindenképpen tervezik a folytatást. Június közepén Dunaszerdahelyen lesz egy találkozó a FEMIT irodájában, ezeket a beszélgetéseket szeretnék havi szinten megtartani.

Klubok alakulhatnak

„Szeretnénk kialakítani egy kölcsönös segítség elvén működő rendszert, gondolok itt arra, ha valakinek szobafestésre lesz szüksége, legyen kihez fordulni a csoporton belül. Tervben van egy kirándulás is az egyszülősöknek, valamint a budapesti egyszülős alapítvány is meghívott minket egy hétvégi kirándulásra. Távolabbi céljaink között szerepel, hogy klubokat hozzunk létre a magyarlakta területeken. Azoknak is, akikhez most nem jutott el az információ, vagy messzebb laknak a Csallóköztől, legyen kihez fordulniuk. Ehhez elsősorban itt kell megerősödnünk, utána megyünk keletebbre. Biztos vagyok benne, hogy találunk olyan FEMIT-tagot, aki megszervezi és tudja folytatni ezt a tevékenységet. Az egyik komáromi FEMIT-tagunk már jelentkezett is, hogy megszervezi és létrehozza a csoportot” – zárta Győri Margit. A társulás tevékenységéről a femit.eu oldalon találhatnak részletes tájékoztatást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?