Egynyelvű plakát miatt panaszkodott a Matica

Galánta |

<p>Hiányzott a szlovák nyelvű tájékoztatás a Felvidék Kincse népművészeti gála propagációs anyagáról.</p>

Panaszkodott a Matica slovenská egy galántai rendezvény magyar nyelvű plakátja miatt.

A rendezvény plakátja a múlt hét végén került ki a kultúrház hirdetőtáblájára. Szeptember elején rendezik meg a népművészeti gálát, amelyen fellép például az Ifjú Szivek Táncszínház, a hodosi Megmaradásunkért kultúrcsoport, az alsószeli Varsás Néptáncegyüttes. A szervezőktől megtudtuk, hogy a Matica slovenská helyi szervezete a nyelvtörvényre hivatkozva panaszkodott a plakát miatt, amelyet ezután eltávolított a kultúrház vezetése. „A városi hivatal arra kért bennünket, hogy tartsuk be a nyelvtörvényt” – indokolta a magyar nyelvű plakát eltávolítását Ján Kolek, a kultúrház igazgatója. Kerestük a Matica slovenská galántai szervezetének vezetőjét, de telefonon nem sikerült elérnünk. E-mailben elküldött kérdéseinkre egy automatikus válasz érkezett, amely szerint Zlatica Gažová igazgató szabadságon van. „Azt kérték tőlünk, hogy fordítsuk le a plakát szövegét. Mi ezt elutasítottuk, és kijelentettük, hogy vállaljuk a felelősséget” – nyilatkozta lapunknak Forró Zoltán, a szervező Pilaster Polgári Társulás tagja. Végül mégis engedtek a nyomásnak, a magyar nyelvű tájékoztatás mellett a főbb információkat, például a rendezvény időpontját, helyszínét, valamint a fellépőknél az „účinkujúci” szót szlovákul is feltüntették.

Ján Kolektől megtudtuk, korábban nem volt példa hasonló panaszra a városban. „Mi nem cenzúrázunk, nyelvőrök sem vagyunk. Azzal érveltünk, hogy a plakátok szövegéért a szervező felel, de mivel a városi hivatalnál tettek panaszt, és a propagációs anyag a mi felületünkön volt, ezért amíg nem rendeződött az ügy, levettük a plakátot” – folytatta az igazgató. Tegnap kihelyezték a hirdetőoszlopra a kétnyelvű táblát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!