Egy új projekt segít a rászoruló roma családoknak talpra állni

MARTIN KRYSTYNEK

A szlovákiai romák esetében társadalmi segítség nélkül sokszor nehéz megtörni a generációs szegénység körforgását.

Vlasta Zupková története élő példa erre, aki jelenleg a Romade egyik varrónőjeként dolgozik egy új szlovák márkánál, amely szeretne esélyt adni a méltóságteljes életre.

Vlasta a ruhák varrásának köszönhetően állandó jövedelemhez jut.

A 23 éves édesanya Kassa mellett él egy folyóvíz nélküli kunyhóban. „Szegénységben élek, és gyakran sírok a nyomor miatt, amelyben a kisfiamnak is élnie kell. Próbáltam munkát szerezni, de magyarázat nélkül elutasítottak.”

A fent említett projekt nemcsak egy munkahely lett Vlasta számára, hanem egy lehetőség a változásra. „Olyan munkát kaptam, amilyenre vágytam, és állandó jövedelmet, ami biztonságot jelent számomra. Szeretnék jó példát mutatni a kisfiamnak, és kijutni a telepről egy rendes lakásba, ideális esetben Kassára. Tisztelem a projektben dolgozókat, mert a munka mellett segítenek más problémákban is. Ezt nagyon köszönöm nekik” – tette hozzá Vlasta.

Andrej Kiska a projektet egy olyan megoldás részeként hozták létre, amely a szlovákiai roma közösségekből származó emberek rendszeres segítését célozza. Többek között állandó munkahelyet, rendszeres jövedelmet és szakmai tanácsadást biztosít számukra. A divatmárkát eredeti kollekciók képviselik, amelyek a roma kultúra, a szlovák tervezők tehetsége és a roma emberek becsületes munkája ötvözésével jöttek létre. Az eladásból származó teljes nyereség visszakerül a céghez, amelyet más roma munkavállalók szakmai tanácsadására, képzésére és oktatására fordítanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?