Egy kerek évforduló és ikonikus zenekarok az idei falunapon

A falunapon hazai és külföldi táncegyüttesek is felléptek (A szerző felvétele)
Egyházkarcsa/Rábapatona |

Az ingyenes, kétnapos falunapra olyan nagy múltú zenekarok látogattak el, mint a Piramis, vagy a 3+2 zenekar, késő délután pedig Peter Šrámek lépett fel. Az idén is itt vendégeskedő Rábapatona testvértelepülésükkel pedig már egy 30 éves barátságot ápolnak.

A 33. alkalommal megrendezett falunapra Magyarországról is többen érkeztek, például Dabasról, a bodrogközi Karcsáról, valamint Rábapatonáról. 

„Pontosan 30 évvel ezelőtt írták alá a korábbi polgármesterek a testvértelepülési megegyezést, melyet idén augusztus 20-án megújítjuk”

 – osztotta meg Mórocz Péter, Egyházkarcsa két éve hivatalban lévő polgármestere, korábbi alpolgármestere, majd elárulta, hogy Rábapatona volt a község legelső testvértelepülése.

Gazdag program

A falunapi program pár péntek este 6 órakor megkezdődött a Szent Bertalan római katolikus templomban tartott misével. Kivonulásuk után megkoszorúzták a templomkertben lévő, a II. világháborúban elesett hősi halottakért állított emlékművét, majd a testvértelepülések képviselőivel egyetemben egy közös vacsorát költöttek el a helyi kultúrházban, ahol Mórocz Péter megköszönte a résztvevőknek az sokévnyi együttműködést.

A szombati program első fellépője az Alsó Pintő Tánccsoport volt, utána pedig a Rábapatonai Alapiskola diákjai érkeztek a színpadra. Őket követte Vida Barbara és Füri Adrián énekes produkciója, majd délután 5 órakor Peter Šrámek állt a színpadra. A már jól ismert dallamok után az ikonikus Piramis zenekar következett, akik nagyszabású élő műsorral szórakoztatták a közönséget. Fellépett még a 3+2 zenekar, majd éjfélkor a Retrock Party Band zenélt, utána pedig DJ Newik zenei válogatását hallgathatták egészen hajnalig.

Idén a rábapatonai diákok is szerepeltek a színpadon (A szerző felvétele)

Kísérőprogramokban sem volt hiány, felülhettek a kisvonatra, a gyerekek ugrálóvárban ugráltak, a legbátrabbak pedig még repülhettek is a focipálya mellett le- és felszálló helikopteren. A színpad mögötti kivetítőn pedig a most kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság meccseit nézhették élőben. 

„Dunaszerdahelyhez hasonlóan Egyházkarcsáról is készült egy rövid dokumentumfilm Bertók Mátyás jóvoltából, melyben bemutatjuk a községet, azt ami volt és megosztjuk benne jövőbeni terveinket. Gódány László, korábbi polgármester és én is nyilatkozunk, a helyi vállalkozókat is megszólítottuk. Ebből láthatnak majd több rövidebb részletet a jelenlévők”

 – tette hozzá Mórocz Péter. Már most, a falunap végeztével megkezdték a jövő évi falunap megszervezését.

A meccseket élőben nézhették a helyszínen (A szerző felvétele)

30 éves barátság

A hazai és külföldi termelőszövetkezetek még a 70-es években kezdtek el összekapcsolódni egymással, ekkor fűzte szorosabbra Gódány László, Egyházkarcsa korábbi polgármestere, valamint Kovács László, Rábapatona korábbi polgármestere 1994. augusztus 20-án a két község barátságát, aláírva egy együttműködési megállapodást. Ez a dokumentum előrevetítette az akkor még jövőbeni EU-s csatlakozást és a határon átnyúló tevékenységeket. 

„Elindult egy kapcsolat a képviselő-testületek közt és a sportszervezetek között, a futball révén. Volt egy idő, amikor egy kicsit ellaposodott ez a viszony, de később a 2010-es években újra aktív lett”

 – mondta el Molnár-Nagy Béla Zoltán, aki már 2014 óta, kerek 10 éve Rábapatona polgármestere. E jó kapcsolat fenntartásában nagy szerepe van Gódány Lászlónak, állítja a polgármester, majd azt is elárulta, hogy a 2024. évi augusztus 20-án tartott megújítási ünnepségen, a rábapatonai képviselő-testülettel egyetértésben a Rábapatona Községért díjat Gódány László kapja majd.

Az 55 kilométeres távolságban lévő települések vezetői év közben, több alkalommal is találkoznak. Ellátogatnak egymás falunapjaira, iskoláik diákjai fellépnek egymás rendezvényein. További jó kapcsolat alakult ki a tűzoltószervezetek között, a két iskola közötti kapcsolatot is még erősebbé tennék. A iskolaigazgatók a közelmúltban megegyeztek abban, hogy a rendszeres programokon kívül később is találkozni fognak. Tanulóikkal közös kirándulásokat szerveznek majd egymáshoz, kirándulnának és megnéznék egymás oktatási intézményeit. 

„Számunkra példaértékű a falu fejlődése, az az ipari park, amiből aztán nagyon sok mindent ki lehet hozni. Itt megvan a gazdasági alapja annak, hogy a falut tovább lehessen fejleszteni. A lakosságnak vannak elvárásaik egy községgel szemben, amit valamiből teljesíteni kell” 

– méltatta Egyházkarcsa tevékenységét a magyarországi polgármester. Fontosnak tartja, hogy legyenek munkahelyek a közelben, mert a hosszú utazásra szánt idő így megmarad.

A kilátogatókat a helikopter, a koncertek és a kivetítők mellett ízletes ételek, frissítők, édességek, a gyerekeket pedig légvárak várták (A szerző felvétele)

A közel 3000 lélekszámú Rábapatona Győr közelében fekszik, ahonnan egyre többen költöznek el és telepednek le náluk, ám Egyházkarcsához hasonlóan ők is igyekeznek megőrizni a község falusias jellegét. A megugrott lélekszámú település vezetése büszke arra, hogy a fiatalok többsége helyben szeretne letelepedni. A lakosság növekedése ellenére azonban mégsem emelkedik olyan mértékben azoknak a száma, akik a közösségért is tennének. Ezen szeretnének változtatni és bevonni az újonnan beköltözötteket is a falu életébe és annak megszervezésébe. 

„Egy kicsit jobban össze kellene tartanunk. A politikia olyan, amilyen. Általában mindig érdekek irányítják és nem mindig a józan ész. Szerintem az embereknek nincs bajuk egymással, együtt tudnak élni, van erre számos jó példa. De vannak helyzetek, amik egymás ellen fordítják őket és ez baj”

 – emelte ki az összetartás fontosságát Molnár-Nagy Béla Zoltán.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?