Eddig sereghajtó volt a Nyitra megye turizmusa – most megváltoztatnák a tendenciát

Branislav Becík
Komárom |

A szlovákiai megyék között a nyitrait általában az az utolsók között találjuk, ami a turisztikai rangsort illeti. Ezen változtatna a megyei szervezet (KOCR), amelyet a négy regionális turisztikai szövetség (OOCR-ek) is erősít.

A megyei és a regionális szervezetek, valamint számos más érintett intézmény képviselői a komáromi Tiszti Pavilonban találkoztak. Az eseményen a megyei idegenforgalom időszerű kérdései és jövőbeli feladati voltak terítéken. Nyitra megye elnöke, Branislav Becík a találkozón kifejtette, a személyes jelenlétével szeretné hangsúlyozni, hogy változnia kell a megye területét érintő turizmus tendenciáinak, amelyet a jó lehetőségek és a pluszforrások kiaknázásával lát elérhetőnek. Kiemelte: Nyitra megye lakosságának 55%-a él községekben, ami ugyancsak fontossá teszi az idegeforgalom fejlesztését.

Daniel Balko, a megyei turisztikai szövetség (KOCR) elnöke előadásából világossá vált, mennyire le van maradva a kerület az ország más megyéihez képest az idegenforgalmat illetően. 2022-ben csupán nem egész 648 ezer vendégéjszakát regisztráltak a megyében, ami sokszorta kevesebb, mint az első helyen álló Zsolna megye, amelye majdnem 2 millió 820 ezer vendégéjszakát jegyzett tavaly. Külön felhívta a figyelmet „Keresztül-kasul Nyitra megyén” (Krížom krážom Nitrianskym krajom) márkanévre, amelyet a KOCR-ük épít fel lépésről lépésre. A területet itt olyan hívószavakon keresztül próbálják meg meghatározni, mint a történelem, a napsütés, a víz és a bor. Az előadásából kiderült, hogy ez nem légbőlkapott dolog, mivel a meglevő adottságok alapján valóban ezekre a minőségekre kell és lehet építeni a megyei turizmust. A szálláshelyeket tekintve például a természetközeli kastélyszállók vagy a borászatok a legnépszerűbbek, a fejlesztésekre leginkább alkalmas létesítmények pedig a fürdők. Ami a szükséges pénzforrásokat illeti, azt különféle módokon próbálnák meg növelni. Ide tartozik a vendégéjszakák után befizetett adók, a tagdíjak felhasználása, de a megyei önkormányzat által folyósított támogatás is.

Ezt követően a KOCR tagjai, a Nyitramente, Párkányi, Barsi és a Dunamente Turisztikai Desztinációs Menedzsmentek mutatkoztak be. Ezenkívül Martin Slivka, a pati fürdő üzemeltetéséért felelős vezetője felvázolta a fejlesztési koncepciójukat. Az idei évre beérett, számos téren elvégzett fejlesztéseken túl új szaunavilágot fognak megépíteni, de számítani lehet az öltözők rekonstrukciójára is. Hozzáfűzte, 2024-től három éves lebontásban egymillió euró befektetését tervezik a pati fürdőbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?