Durván leépíthet a Samsung

Samsung
Galánta |

Hatalmas elbocsátásra készül a galántai Samsung Electronics gyár. Jövő év elején fokozatosan 900 alkalmazottjától válna meg. Bár a dél-koreai cég vezetése egyelőre csak átszervezésről beszél, a szakszervezet már megerősítette a tömeges létszámleépítés tervét. 

A hivatalosan hozzáférhető adatok alapján a galántai Samsung Electronics Slovakia gyár mintegy 1700 alkalmazottat foglalkoztat. Sajtóhírek szerint közülük fokozatosan 900 dolgozót bocsátanának el. A gyár képviselete hivatalosan nem beszél a tömeges létszámleépítésről, elismerte viszont, hogy 2020 februárjától átszervezések várhatók a gyárban.

A létszámleépítésről szóló híreket Emil Machyna, az OZ KOVO vasasszakszervezet elnöke viszont megerősítette. Azoknak a munkavállalóknak, aki elveszítik állásukat, szakmai képzést, tanácsadást és arányos pótlékot ígérnek. Ezzel szemben Jana Lukáčová, a munka-, szociális és családügyi hivatal vezérigazgatójának szóvivője lapunknak elmondta, a hivatal még nem kapott értesítést arról, hogy tömeges elbocsátás várható a galántai vállalatnál.

A galántai gyárban már jó ideje nem rózsás a helyzet, legutóbb tavaly nyáron szervezte át a gyártást, akkor a gyár vedrődi (Voderady) részlegét zárták be, a termelést pedig Galántára helyzeték át. Sajtóhírek szerint a telephely számára a legnagyobb gondot az okozza, hogy Galántán magasabb árkategóriás tévéket gyártanak, ezek iránt viszont csökkent a kereslet. Gondot okoz továbbá a munkaerőpiac helyzete, illetve az, hogy emelkednek a bérek, miközben a gyár csökkenteni akarja a gyártás költségeit. Lapunk információi szerint a leépítésre már 2 éve készül a Samsung.

A Samsung Electronics Slovakia elismerte, hogy jövő év februárjában átszervezések várhatók. A munkahivatalok egyelőre nem tudnak a tömeges létszámleépítésről, holott a törvény kötelez minden munkáltatót, hogy bejelentse, ha egyszerre 30-nál több alkalmazottól akarnak megválni. 


A Samsung gyár egyik beleszállítójának alkalmazottja – aki neve elhallgatását kérte – elmondta, cége hosszabb ideje készül arra, hogy a Samsungban csökkenni fog a termelés, illetve sok alkatrészt külföldi behozatalból fognak pótolni, mert a világpiaci árakhoz képest az itteni munkaerő drágább, mint a külföldi.

„Úgy tudom, hogy a képernyőket Vietnámból fogják importálni, mivel azoknak a költsége egyharmada az itt gyártottaknak. Jövőre 4,6 millió darab televízió gyártását tervezi a Samsung vállalat, azokhoz az alkatrészeket le kell gyártani, tehát a beszállító cégek továbbra is számítanak az együttműködésre, ám egyre inkább igyekeznek az autóipar felé nyitni. A Samsung gyár átszervezését és elköltözését két éve tervezik, a mostani folyamat az angliai vállalat bezárásának a másolása. Mivel prémium kategóriás termékek gyártása volt a cél, ezért a cég felvitte az árakat. Éppen a magas árak miatt tapasztalható a keresletben visszaesés a Samsung termékek iránt a piaconˮ – fogalmazott a beszállító cég alkalmazottja. 

Az utóbbi hónapokban a Samsung több stratégiai partnere is bezárt. Köztük a Nyitrán működő koreai Seong Ji, ahol mintegy 80 alkalmazottat foglalkoztattak, de bezárt a KNP társaság és az ógyallai Nuritech is. A Samsungban 2009 és 2013 között dübörgött a termelés, amikor a CRT-képernyőkről átálltak a sík monitorok gyártására. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?